Skocz do zawartości

PT-13 Kaydet REVELL 1:72

JETO

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich. Pragnę zademonstrować moje nowe lepiszcze. Jest to PT-13 Kaydet w skali 1:72.

Model wykonany z zestawu Revella. Jako, że model nie posiadał wnętrza pokusiłem się o jego wykonanie. Jest to czyste SF więc jest tam tylko to co być powinno czyli pedały, drążki, podłoga, tablice i fotele. Na zdjęciach tego nie ma bo i niema czego podziwiać. Naciągi wykonane z żyłki 0,18mm i poprawione srebrną farbą. Malowanie pudełkowe + własna interpretacja śmigła. Przy okazji tego zestawu chciałbym podziękować Koledze Banny. Skorzystałem z rady i kupiłem Vidaron. Jest super, wielkie dzięki za radę. Zapraszam do galerii.

p1020736o.jpg

p1020737j.jpg

p1020738d.jpg

p1020739x.jpg

p1020740e.jpg

p1020741om.jpg

p1020742n.jpg

p1020743yu.jpg

p1020744r.jpg

p1020745x.jpg

p1020746f.jpg

p1020747k.jpg

Dziękuję za oglądanie i zapraszam do komentowania.

No cieszę się, że lakier bezbarwny podpasował. Ja też najchętniej go używam od pewnego czasu.

Sam model przyjemny. Skoro nie upierałeś się aby go robić w wersji z pudła (albo vintage! ), to moim zdaniem znacznie bardziej efektywnym wizualnie zabiegiem byłoby usunięcie nadwymiarowych nitów zamiast np poprawiana wnętrza którego i tak zapewne nikt nie zobaczy... Naciągi nie są idealne, ale ogólnie jak najbardziej do przyjęcia w tej skali.

Silnik tu jest bardzo widoczny i wypadaołoby go bardziej zróżnicować malowaniem, bo wygląda jak cynkowy, jednolity odlew. A tak się prezentuje w realu:

07ContinentalW670.jpg

Mimo uwag, mnie się model podoba!

Jeto modelik prezentuje sie zacnie,uwagi podobne do Bannego:silnik i naciągi troszkę cieńsze że by były po za tym podoba się bardzo ,no i fotki o niebo lepsze od ostatnich

Co do lakieru VIDARON mógł byś linka podać jak to wygląda?

Silnik tu jest bardzo widoczny i wypadaołoby go bardziej zróżnicować malowaniem, bo wygląda jak cynkowy, jednolity odlew. A tak się prezentuje w realu:

07ContinentalW670.jpg

Patrząc na to foto to widzę, że Revell nie przewidział tego stożka na łączeniu śmigła z silnikiem. Może kiedyś jak wpadnie mi jakiś podobny silnik gwiazdowy z jakiegoś szpeju to go podmienię.

Jeto Co do lakieru VIDARON mógł byś linka podać jak to wygląda?

Oto link do Vidaronu.

http://vidaron.pl/pages/117

Ja kupiłem puszkę 750ml za 19zł ale jest bardzo gęsty więc po rozcieńczeniu można z tego wyszarpać i 1,5 litra lakieru. Sam lakier nie dość, że kosztuje grosze to jeszcze się fantastycznie kładzie i ma fajne satynowe wykończenie. Mam w planach popróbować zmatowić go talkiem i może nawet do pancerki się nada. Uważaj tylko Robercie na napisy na puszkach. Prócz akrylowego jest jeszcze jakiś inny lakier w identycznej puszcze. Więc uważnie czytaj etykiety. Co do linek to już nie wiem z czego mógł bym zrobić je cieńsze. Może następnym razem spróbuję wykorzystać druciki z taśmy ATA100 które plątają mi się po domu. Problem jest tylko z ich wytrzymałością na zrywanie. W realu linki nie rzucają się aż tak w oczy jak na fotach.

Ja kupiłem puszkę 750ml za 19zł ale jest bardzo gęsty
Ja kupiłem puszke 400 ml i pewnie jeszcze na długo mi starczy... A rozcienczam go w proporcji 2 porcje lakieru na 1 porcję wody i wydaje mi się to optymalne do mojego aero.

Ja kupiłem puszke 400 ml i pewnie jeszcze na długo mi starczy...

To prawda jest bardzo wydajny

Spróbuj po prostu cieńszej żyłki lub plecionki wędkarskiej na pewno mają odpowiednią wytrzymałość.

A są jeszcze cieńsze niż 0,18mm?

Witam Kolego Jeto

Ogólnie zaprezentowałeś nam całkiem fajny i ciekawy modelik. Cieszy mnie to, że ostatnimi czasy na naszym forum pojawia się coraz więcej modeli niesztampowych maszyn. Technicznie, Twój PT wykonany jest nieźle choć jak już wspomnieli koledzy nie brakuje mu paru niedoskonałości. Ja ze swej strony do listy dorzucę jeszcze nieco krzywo zamocowaną przednią owiewkę. Widać to na zdjęciu pokazującym model od strony "kupra".

Moim skromnym zdaniem jednakże możesz być zadowolony z tego żółtego śmiglaka

Pozdrawiam

Kornik

Ja ze swej strony do listy dorzucę jeszcze nieco krzywo zamocowaną przednią owiewkę. Widać to na zdjęciu pokazującym model od strony "kupra".

Tak, wygląda to mizernie. Te owiewki mnie sporo nerwów kosztowały i miałem problem z ich dopasowaniem. Tak teraz sobie myślę, że mogłem je wywalić i zrobić z jakiejś przezroczystej okładki do bindowania.