JETO Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Witam Wszystkich. Pragnę zademonstrować moje nowe lepiszcze. Jest to PT-13 Kaydet w skali 1:72. Model wykonany z zestawu Revella. Jako, że model nie posiadał wnętrza pokusiłem się o jego wykonanie. Jest to czyste SF więc jest tam tylko to co być powinno czyli pedały, drążki, podłoga, tablice i fotele. Na zdjęciach tego nie ma bo i niema czego podziwiać. Naciągi wykonane z żyłki 0,18mm i poprawione srebrną farbą. Malowanie pudełkowe + własna interpretacja śmigła. Przy okazji tego zestawu chciałbym podziękować Koledze Banny. Skorzystałem z rady i kupiłem Vidaron. Jest super, wielkie dzięki za radę. Zapraszam do galerii. Dziękuję za oglądanie i zapraszam do komentowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mackozbogdanca Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Ogólnie modelik prezentuję się nieźle, to co zauważyłem to lekko poszarpane pasy antypoślizgowe, zbyt "czyste" golenie oraz koła i te naciągi jakieś takie grube, nie wiem nie znam się na dwupłatowcach może tak po prostu powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 No cieszę się, że lakier bezbarwny podpasował. Ja też najchętniej go używam od pewnego czasu. Sam model przyjemny. Skoro nie upierałeś się aby go robić w wersji z pudła (albo vintage! ), to moim zdaniem znacznie bardziej efektywnym wizualnie zabiegiem byłoby usunięcie nadwymiarowych nitów zamiast np poprawiana wnętrza którego i tak zapewne nikt nie zobaczy... Naciągi nie są idealne, ale ogólnie jak najbardziej do przyjęcia w tej skali. Silnik tu jest bardzo widoczny i wypadaołoby go bardziej zróżnicować malowaniem, bo wygląda jak cynkowy, jednolity odlew. A tak się prezentuje w realu: Mimo uwag, mnie się model podoba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba9575 Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Fotki skojarzyły mi się z pewnym odcinkiem "jamerykańskiego" serialu JAG . A sam model jest bardzo ładny. Pozdrawiam, JK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Jeto modelik prezentuje sie zacnie,uwagi podobne do Bannego:silnik i naciągi troszkę cieńsze że by były po za tym podoba się bardzo ,no i fotki o niebo lepsze od ostatnich Co do lakieru VIDARON mógł byś linka podać jak to wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JETO Napisano 28 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2012 Silnik tu jest bardzo widoczny i wypadaołoby go bardziej zróżnicować malowaniem, bo wygląda jak cynkowy, jednolity odlew. A tak się prezentuje w realu: Patrząc na to foto to widzę, że Revell nie przewidział tego stożka na łączeniu śmigła z silnikiem. Może kiedyś jak wpadnie mi jakiś podobny silnik gwiazdowy z jakiegoś szpeju to go podmienię. Jeto Co do lakieru VIDARON mógł byś linka podać jak to wygląda? Oto link do Vidaronu. http://vidaron.pl/pages/117 Ja kupiłem puszkę 750ml za 19zł ale jest bardzo gęsty więc po rozcieńczeniu można z tego wyszarpać i 1,5 litra lakieru. Sam lakier nie dość, że kosztuje grosze to jeszcze się fantastycznie kładzie i ma fajne satynowe wykończenie. Mam w planach popróbować zmatowić go talkiem i może nawet do pancerki się nada. Uważaj tylko Robercie na napisy na puszkach. Prócz akrylowego jest jeszcze jakiś inny lakier w identycznej puszcze. Więc uważnie czytaj etykiety. Co do linek to już nie wiem z czego mógł bym zrobić je cieńsze. Może następnym razem spróbuję wykorzystać druciki z taśmy ATA100 które plątają mi się po domu. Problem jest tylko z ich wytrzymałością na zrywanie. W realu linki nie rzucają się aż tak w oczy jak na fotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mackozbogdanca Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Co do linek to już nie wiem z czego mógł bym zrobić je cieńsze Spróbuj po prostu cieńszej żyłki lub plecionki wędkarskiej na pewno mają odpowiednią wytrzymałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 29 Stycznia 2012 Share Napisano 29 Stycznia 2012 Ja kupiłem puszkę 750ml za 19zł ale jest bardzo gęsty Ja kupiłem puszke 400 ml i pewnie jeszcze na długo mi starczy... A rozcienczam go w proporcji 2 porcje lakieru na 1 porcję wody i wydaje mi się to optymalne do mojego aero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JETO Napisano 29 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2012 Ja kupiłem puszke 400 ml i pewnie jeszcze na długo mi starczy... To prawda jest bardzo wydajny Spróbuj po prostu cieńszej żyłki lub plecionki wędkarskiej na pewno mają odpowiednią wytrzymałość. A są jeszcze cieńsze niż 0,18mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 29 Stycznia 2012 Share Napisano 29 Stycznia 2012 Witam Kolego Jeto Ogólnie zaprezentowałeś nam całkiem fajny i ciekawy modelik. Cieszy mnie to, że ostatnimi czasy na naszym forum pojawia się coraz więcej modeli niesztampowych maszyn. Technicznie, Twój PT wykonany jest nieźle choć jak już wspomnieli koledzy nie brakuje mu paru niedoskonałości. Ja ze swej strony do listy dorzucę jeszcze nieco krzywo zamocowaną przednią owiewkę. Widać to na zdjęciu pokazującym model od strony "kupra". Moim skromnym zdaniem jednakże możesz być zadowolony z tego żółtego śmiglaka Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JETO Napisano 29 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2012 Ja ze swej strony do listy dorzucę jeszcze nieco krzywo zamocowaną przednią owiewkę. Widać to na zdjęciu pokazującym model od strony "kupra". Tak, wygląda to mizernie. Te owiewki mnie sporo nerwów kosztowały i miałem problem z ich dopasowaniem. Tak teraz sobie myślę, że mogłem je wywalić i zrobić z jakiejś przezroczystej okładki do bindowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mackozbogdanca Napisano 29 Stycznia 2012 Share Napisano 29 Stycznia 2012 żyłki i plecionki zaczynają się mniej więcej od 0,04mm więc powinieneś coś odpowiedniego dopasować, w sklepie wędkarskim kosztuje to grosze np. 25m żyłki 3pln. Powodzenia przy kolejnych projektach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi