Skocz do zawartości

M9 Halftrack

Jakub Jastrzębski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Tym razem na warsztacie mam model Academy, nowego Half-Tracka. W sumie w pudełku znajdziemy model M3, Forda GPA ( amfibia zbudowana w oparciu o Willisa ) i motocykl Harley.

Jak zwykle dla Academy dużo śladów po wypychaczach w widocznych miejscach, liczne uproszczenia i błędy. Jedynie uproszczenia Harley można wybaczyć bo trudno zrobić w tej skali motocykl ( choć kilka elementów w Fujimowskim H. w 1/76 było lepszych niż tu ). GPA ma dwa paskudne ślady po wypychaczach na tylnych nadkolach i za małe o ponad milimetr koła ( mimo małej wartości bardzo widoczne po zamontowaniu - trzeba się ratować kołami od Willisa Airfixa ).

Co do samego H-T, uproszczone jest przeniesienie napędu i skrzynia biegów, rama ma niepoprawny kształt ( to da się znieść bo słabo to widać ), osłona grilla jest za szeroka i trzeba ja przyszlifować, wersja z uchylonymi żaluzjami jest dość kiepska, pulpit dla kmu jest zbyt wysoki i stanowczo za gruby ( poza tym to pulpit wersji A2, zdecydowanie mniej popularnej od typowej A1 ). O gąsienicach szkoda nawet wspominać... dramat.

Postanowiłem swojego H-T zrobić polskiego, a to niestety wymaga mocnych przeróbek. Nasi jeździli na M5 i M9, czyli pojazdach produkcji zakładów IHC Chicago. Zasadnicza różnica to zaokrąglone z tyłu burty pojazdu, płaskie błotniki i szereg małych niuansów. Co prawda już niedługo wyjdzie żywiczna konwersja na M5A1 z ModelTransu, ale ja zdecydowałem się na samodzielne wykonanie tej przeróbki. Model chcę zrobić w malowaniu 10 Kompanii Saperów, 1Dpanc.

No a teraz fotki

Rama, koła wykonam jako skręcone. Zamontowałem z przodu bęben typowy dla 9tek ( 5tki miały wyciągarkę ).

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Początki walki z kabiną, widać spłaszczone błotniki typowe dla pojazdów produkcji IHC i dorobioną chłodnice. Wymieniłem też poduszki foteli i zeszlifowałem narzędzia.

4.jpg

5.jpg

Stan obecny kabiny, dodane detale przedziału kierowcy, narzędzia ( Dragon i Extratech ), żaluzja na osłonie chłodnicy i lewe drzwi ( te jeszcze do poprawki, zrobiłem je jak w M3, M9 którego robie miał troszeczkę inne ).

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

Kolejny update za dłuższy czas, teraz mam sesje :/

Pozdrawiam

• 1 month later...

Pozwolę sobie przytoczyć mój ulubiony cytat z tego forum:

jak na tę skalę, to nieźle

Są szanse na jakieś zbliżenie tych skręconych kół? Bardzo mnie ten temat interesuje.

Dawaj dalej, zarąbiście Ci idzie...

Niestety niekorzytny biomet i pogoda wpływaja na mnie rozleniwiajaco... więc z modelami nic nie robie. A w sierpniu mam praktyki więc tez mało sie bedzie na warsztacie działo.

Są szanse na jakieś zbliżenie tych skręconych kół? Bardzo mnie ten temat interesuje.

Szanse są, pomyślę o tym przy kolejnej sesji zdjęciowej. Ale ameryki nie odkryłem. Odcinki osi przy piascie zostały zastapione drutem miedzianym, same piasty odciete z nawierconymi pod kątem otworami w które wpasowałem ów drut. A "toto" z tyłu co trzyma równy rozstaw piast i tak musiałem robić de novo z drutu bo Academy dało dosć paskudny kawał plastiku...