Skocz do zawartości

[STANDARD] RWD-14b CZAPLA, ZTS Plastyk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Gdzieś w odmętach szafki strychowej odnalazłem stary model, poczciwej Czapli Niestety bez kalkomanii i jej rewelacyjnych owiewek... I tu pojawia się pytanie - czy owiewki można dorabiać czy to już będzie warsztat [open]?Jeżeli chodzi o kwestię malowania - najprawdopodobniej będzie to wersja z Rumunii. Ze względu na jakość i ilość częsci sądzę, że będzie to warsztat - "Blitzkrieg" ;) Zdjęcia:

img0066v.jpg

img0067cd.jpg

img0070lr.jpg

img0071ctr.jpg

img0072wa.jpg

Napisano

Witam cię serdecznie i cieszę się z kolejnej czapli w konkursie - życzę powodzenia

Napisano

witam ;)

kiedyś wyrzuciłem to to do kosza, zdaje się że zostawiłem sobie owiewki i kalki, jakby co mogę podesłać .

powodzenia z tym czymś modelopodobnym :P

p.s. chyba sobie kupie to jeszcze raz i tym razem powalcze do końca:)

Napisano
Witam cię serdecznie i cieszę się z kolejnej czapli w konkursie - życzę powodzenia

Witam równie serdecznie i dziękuję za wsparcie ;)

witam ;)

kiedyś wyrzuciłem to to do kosza, zdaje się że zostawiłem sobie owiewki i kalki, jakby co mogę podesłać .

powodzenia z tym czymś modelopodobnym :P

p.s. chyba sobie kupie to jeszcze raz i tym razem powalcze do końca:)

Byłoby bardzo miło z Twej strony, gdybyś użyczył mi tych brakujących części.

Napisano

Witam konkurenta . Że się zapytam, z którego roku jest ten wypust? Bo widać że formy nie są jeszcze tak zdewastowane, idzie poznać że zastrzał to zastrzał, a nie bliżej niesprecyzowane coś . Odnośnie dorabiania części, było chyba poruszane, że można dorobić w standardzie zgubioną, czy niedolaną część. Ale Czapla bez tego pancernego oszklenia traci cały klimat . Aha, szpileczka będzie?

Napisano
Witam konkurenta . Że się zapytam, z którego roku jest ten wypust? Bo widać że formy nie są jeszcze tak zdewastowane, idzie poznać że zastrzał to zastrzał, a nie bliżej niesprecyzowane coś . Odnośnie dorabiania części, było chyba poruszane, że można dorobić w standardzie zgubioną, czy niedolaną część. Ale Czapla bez tego pancernego oszklenia traci cały klimat . Aha, szpileczka będzie?

Witam również konkurenta model odlany w 1987 roku więc trochę latek przeleżał w pudle ;) Co do owiewki - kolega jkorjat zadeklarował swą pomoc więc będą oryginalne pancerne owiewki ;). Odnośnie szpileczki - heh bez niej nie było by Standardu .

Dzisiaj postaram się zamieścic kolejną porcję zdjęć z postępu prac nad Czaplą.

Napisano

Nie mogę edytować postu więc zgodnie z obietnicą kolejna porcja zdjęć:

img0073bu.jpg

img0074ub.jpg

Sklejone skrzydła i kadłub wraz ze swoim ultra wypasionym kokpitem

img0075lo.jpg

img0076eq.jpg

Wyciąłem i wstępnie oszlifwałem kilka drobnostek

img0077bp.jpg

Kolejna porcja zdjęć już wkrótce.

Napisano
faktycznie leci szybko oszklenie już w drodze

Dzięki ogromne raz jeszcze. Nie wiem jak się odwdzięczę, chyba będę się musiał bardziej postarać z wykonaniem tego modelu

Tymczasem kolejna odsłona Czapli. Preshading flamastrowy:

img0087he.jpg

img0088xs.jpg

I pierwsza warstwa farby Polish Kh. II z Pactry

img0092xil.jpg

img0093ps.jpg

Przepraszam za jakość zdjęć, jednak aura i zdjęcia z fleszem nie sprzyjają fotografom ;)

Pozdrawiam

Napisano
No i zaczyna się flamastrowy horror... Flamaster jest jak żywy trup, którego można zakopywać w nieskończoność, a on i tak wylezie i będzie straszył.

Nie bój żaby ;) to nie jest zwykły flamaster, tylko ten na bazie lakieru spirytusowego, coś w stylu długopisów do podpisywania płyt ale to nie to samo - cuchnie niemiłosiernie, jednak testowałem go już na kilku modelach pod farby akrylowe i się sprawdza doskonale ;).

Napisano

coś takiego:http://www.google.pl/search?hl=pl&q=permanent+marker&gs_sm=c&gs_upl=2070l5388l0l8976l10l10l0l0l0l0l269l1657l1.5.4l10l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&biw=1366&bih=642&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=6O8yT7Yl0ebxA6TmmekG

Wylezie ,RAV ma rację,już gdzięś widziałem zdjęcia modelu gdzie z pod farby po pewnym czasie wychodził marker.

Napisano

Niestety koledzy mają rację kolego Kuglaty. Po jakimś czasie model może naprawdę wyglądać dziwnie

Napisano

Pewnie koledzy mają rację, jednak nie używam typowego permamentnego markera- tylko coś w rodzaju pisaka z farbą - dostałem takie cóś od kumpla który pracuje w zakładzie lotniczym. Poza tym testowałem tę metodę na tych modelach :

http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=26430

http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=26314

http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=26242

i po dzień dzisiejszy wyglądają tak jak w dniu pokrycia ich ostatnią warstwą lakieru bezbarwnego;) Więc nie rozumiem o co chodzi z tym wychodzeniem ?

Napisano

no cóż to chyba ostatnia prosta - i galeria

• 3 weeks later...