jarex15 Napisano 7 Lutego 2012 Napisano 7 Lutego 2012 Witam, Dłubię sobie modelik samolotu Mirage i miałem ochotę zrobić pod niego płytę lotniska, gdzieś czytałem jak to zrobić i wydłubałem coś takiego Robiłem według przepisu czyli farba+talk i wyciskanie strzykawką i wyszło dziwnie Mojej żonie się podoba ale jakoś ja nie jestem przekonany. Podpowie ktoś jak zrobić płytę lotniska. Cytuj
bartek33365 Napisano 7 Lutego 2012 Napisano 7 Lutego 2012 Podstawka w tym przypadku zależy od skali model. Jaką ty masz? Ja zrobiłem z deski. Wyryłem w niej linię i pomalowałem. Jutro będę miał czas to wrzucę fotkę. Cytuj
jarex15 Napisano 7 Lutego 2012 Autor Napisano 7 Lutego 2012 Podstawka w tym przypadku zależy od skali model. Jaką ty masz?Ja zrobiłem z deski. Wyryłem w niej linię i pomalowałem. Jutro będę miał czas to wrzucę fotkę. Model w skali 1/48, podstawką jest spód z ramki na zdjęcie i na to naklejony papier ścierny. Będę wdzięczny za fotkę, tylko że między płytami lepik jest lekko wypukły lub lekko wklęsły. Cytuj
liec Napisano 7 Lutego 2012 Napisano 7 Lutego 2012 Najlepszym materiałem jaki wykorzystałem do płyt betonowych jest spienione pcw. Materiał tani, łatwy do cięcia, i w przeciwieństwie do zwykłych arkuszy poliestrowych podatny na odciskanie. Można wziąć np. tępy koniec noża, i żłobić łatwo przerwy między płytami, nieźle wychodzą też pęknięcia, a materiał sam w sobie ma odpowiednią fakturę. Kupisz w Castoramie, gdzieś gdzie zajmują się reklamą, albo na allegro. Tutaj próbka: http://www.009.cd2.com/members/how_to/nouaillier_a.htm Nie mam niestety swoich zdjęć. Cytuj
bartek33365 Napisano 8 Lutego 2012 Napisano 8 Lutego 2012 Jak mówiłem ja zrobiłem na kawałku drewnianej deski. Zrobiłem ją do modeli 1/72. Cytuj
jarex15 Napisano 8 Lutego 2012 Autor Napisano 8 Lutego 2012 Jak mówiłem ja zrobiłem na kawałku drewnianej deski. Zrobiłem ją do modeli 1/72. A jak pomalowałeś łączenia płyt? Spienione pcv też robi wrażenie muszę wypróbować obydwie metody. Cytuj
7uk3r0n1n Napisano 16 Marca 2012 Napisano 16 Marca 2012 Ja robiłem z gipsu szpachlowego i modeliny... efekt jak widać (choć można lepiej jeżeli bardziej się przyłoży do szlifowania) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi