Skocz do zawartości

UH-1C Gunship<>ITALERI<>1:72

barteb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

ruszam z moim pierwszym warsztatem, na który wziąłem UH-1c od italeri. Model planuję wykonać prosto z pudła jak na początkującego lepiacza przystało. Liczę na Wasze rady oraz na to, że ktoś tu od czasu do czasu zajrzy. Model będę kleił nieśpiesznie, gdyż mam mnóstwo nauki na głowie (MATURA ). Pierwszą aktualizację planuję pokazać za tydzień.

Z góry przepraszam za zdjęcia, w przyszłym tygodniu aparat wraca z wycieczki do USA.

In-box:

c36020120218175505.jpg

c36020120218175534.jpg

c36020120218175552.jpg

I tu pojawia się pierwszy problem :

c36020120218175900.jpg

c36020120218175924.jpg

przód jednej z połówek kadłuba jest złamany i wygięty. Jak mogę go zregenerować? Użyć szpchlówki, czy może jakiś inny patent?

Pozdrawiam

Ha! Też debiutowałem na tym forum tym modelem Z tym przodem to najpierw spróbuj moczyć część w ciepłej (nie gorącej) wodzie i wyginać do odpowiedniego kształtu. A po sklejeniu tak jak piszesz - szpachla i szlifowanie.

Mały updacik:

tablica przyrządów wraz ze środkowym panelem, fotele gotowe czekają na wklejenie. Pierwszy raz malowałem tablicę przyrządów i pierwszy raz użyłem techniki suchego pędzla(co niestety widać).

c36020120224202600.jpg

c36020120224202550.jpg

Pozdrawiam

Nie jest źle, jak na pierwszy raz to wygląda bardzo ładnie. Ja przy malowaniu tablic zwykle przycieram ją trochę papierem sciernym żeby małe przyciski były bardziej widoczne a później maluje.

Następnym razem przy zdjęciu podłóż pod to białą kartkę czy coś, tło nie będzie rozproszone.

Witam!

Miałem dziś troszkę czasu to i podłubałem. Wnętrze skończone, czas zacząć walkę z zepsutym kadłubem! Niestety aparat wciąż do mnie nie dotarł ze swoich wojaży ale mam nadzieję, że w tym tygodniu powróci.

To pierwszy kokpit który robiłem:

img20120225203412.jpg

img20120225203544.jpg

img20120225203340.jpg

img20120225203423.jpg

img20120225203429.jpg

Pozdrawiam i proszę o komentarze (oczywiście obiektywne).

Mogłeś pomalować i obrobić podłogę przed zamocowaniem foteli, byłoby łatwiej.

Pytanie: Malowałeś fotele pilotów?

Ogólnie jest fajnie, jedziesz dalej z robotą

Życzę powodzenia przy pracy z kadłubem. Możesz spróbować z gorącą wodą albo na Cyjanoakryl w miejscu wypustki, ale bez szpachli chyba i tak się nie obejdzie.

Pozdrawiam

Siedzenia pilotów oczywiście malowane, wypraski były na początku koloru zgniłozielonego co widać za załączonym w pierwszym poście in-boxie.

Sam zauważyłem dopiero na zdjęciach jak nierówno pomalowane są pasy na fotelach i tylnym siedzeniu. W rzeczywistości wygląda to o niebo lepiej, ale zaraz i tak to poprawię.

Niestety zmuszony jestem zawiesić budowę UH-1C na jakiś czas. "naprawiony" kadłub wygląda bardzo źle, a w najbliższej przyszłości nie będę miał czasu na modelowanie. Prawdopodobnie wezmę się za model po maturze (w maju lub czerwcu). Może w międzyczasie zakupię sobie nowego UH1 lub F-5E od HB którego także mam na oku (dość wymagający dla początkującego kamuflaż , generalnie bardzo mi się podoba ten samolot a i cena jest bardzo zachęcająca).

Pozdrawiam

• 3 weeks later...

Witam

W przerwie między nauką do matury a nauką do matury powróciłem do UH-1 i przywróciłem jego dziób do stanu używalności. Teraz śmiglak będzie miał już górki (przynajmniej do malowania). Wstawiłem też dwie boczne szybki na clearfix. Tutaj mam pytanie, czy zawieruszony na szybki clearfix można jakoś zmyć?

img20120325212818.jpg

Pozdrawiam

Fajnie że temat wrócił...

Co do modelu to kolor poduszek powinien być inny (brązowy, zielony) bo z szarym się nie spotkałem.

Zanim zamkniesz kadłub zrób wash podłogi i kilku bambetli w kabinie nada to głębi.

Jeżeli mowa o clearfix to z nim się nigdy nie spotkałem i nie mogę wiele doradzić ( ja jak coś chcę zmyć to zmywacz do pozanokci), ale koniecznie wyjmij te szybki i framugi pomaluj, bo potem szarość będzie przenikać.

Życzę powodzenia z modelem i maturą

Pozdrawiam

Witam,

dziś troszkę podłubałem, model jest naprawdę średnio spasowany, żeby nie powiedzieć źle. Siedzonka przemalowane na jasny brąz H93 (na zdjęciach nie widać ale zapewniam, że tak jest).

img01042012172522.jpg

img01042012172512.jpg

Pozdrawiam

Spokojnie widać że fotele pomalowałeś i jest różnica.

Co do dalszej pracy to się nie spiesz zanim przykleisz element zastanów się czy nie ograniczy ci on malowania.

Czekam na dalsze efekty.

Pozdrawiam

No ja niestety zauważyłem kilka błędów.

-Czemu wkleiłeś szyby tak wcześnie i nie zamaskowałeś ich przed szpachlowaniem?

Trzeba było i tak pomalować ramke.

-Przed założeniem dachu nie pomalowałeś podłogi.

-zanim coś przykleisz zastanów sie i przymierz kilka razy.

-Zapaćkałeś szpachlówką linie podiału.Będziesz musiał drążyć je od nowa.(zauważam że linie są wpukłe,więc jeszcze gorzej)

-Po za tym przydało by się coś poprawić we wnętrzu,a się nie da bo dach założyłes

po za tymi kilkoma uwagami nie jest żle

pozdr.

Podłoga jak najbardziej malowana na kolor szary, co do linii nie wiem dokładnie które masz na myśli. Używam dwóch szpachli - tradycyjnej i akrylowej wamod zmywalnej zmywaczem do akryli którą zaaplikowałem tam gdzie obawiałem się ,że nie dam rady nic zdziałać bez naruszenia np. nitów. Szybki jestem w stanie wyjąć gdyż wklejone są na clearfix a nie jest to mocne i trwałe spoiwo.

Co do wnętrza tu 100% racji pospieszyłem się z wklejaniem dachu. no i oczywiście zapomniałem zamaskować szybki.

Dzięki za rady.

Pozdrawiam

Jeżeli podłoga jest pomalowana to przepraszam.Może gdybyś zrobił washa to by coś zmieniło.Być może lekki brudzing (ale pożniej!!!)coś pomoże.Podłoga w śmigłowcach uh-1 z okresu wojny w Wietnamie nie była zazwyczaj w najlepszym stanie .Dlatego ja użyłbym szarej farby ale odrobinę ciemniejszej.Moje zdanie.

Co do linie podziału to zaznaczyłem ci o które mi chodziło.

uh1b.jpg

Uploaded with ImageShack.us

trochę je zapaćkałeś i nie wiem czy uda się przywrócić do pierwotnego stanu .

Pozdrawiam

Witam,

troszkę podłubałem przy Hueyu. Niestety nie mam doświadczenia w szpachlowaniu i nie do końca wiem jak powinno wyglądać prawidłowo wyszpachlowane i wyszlifowane miejsce. Wrzucam zdjęcia z tego do już zrobiłem i proszę o rady - czy to ma tak wyglądać? Jeśli nie to co jest nie tak i jakie kroki podjąć?

dsc01857ln.jpg

dsc01856oz.jpg

dsc01853nl.jpg

Pozdrawiam