barteb Napisano 18 Lutego 2012 Share Napisano 18 Lutego 2012 Witam, ruszam z moim pierwszym warsztatem, na który wziąłem UH-1c od italeri. Model planuję wykonać prosto z pudła jak na początkującego lepiacza przystało. Liczę na Wasze rady oraz na to, że ktoś tu od czasu do czasu zajrzy. Model będę kleił nieśpiesznie, gdyż mam mnóstwo nauki na głowie (MATURA ). Pierwszą aktualizację planuję pokazać za tydzień. Z góry przepraszam za zdjęcia, w przyszłym tygodniu aparat wraca z wycieczki do USA. In-box: I tu pojawia się pierwszy problem : przód jednej z połówek kadłuba jest złamany i wygięty. Jak mogę go zregenerować? Użyć szpchlówki, czy może jakiś inny patent? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 18 Lutego 2012 Share Napisano 18 Lutego 2012 Ha! Też debiutowałem na tym forum tym modelem Z tym przodem to najpierw spróbuj moczyć część w ciepłej (nie gorącej) wodzie i wyginać do odpowiedniego kształtu. A po sklejeniu tak jak piszesz - szpachla i szlifowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sofa Napisano 18 Lutego 2012 Share Napisano 18 Lutego 2012 Tak jak kolega zauważył sam początek to ciężki kawałek chleba ale grunt to się nie poddawać. Siadam i kibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 Witam Uh-1 to jedne z moich ulubionych śmigłowców. Będe uważnie śledził warsztat. Powodzenia w walce ze złamany przodem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barteb Napisano 24 Lutego 2012 Autor Share Napisano 24 Lutego 2012 Mały updacik: tablica przyrządów wraz ze środkowym panelem, fotele gotowe czekają na wklejenie. Pierwszy raz malowałem tablicę przyrządów i pierwszy raz użyłem techniki suchego pędzla(co niestety widać). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sofa Napisano 24 Lutego 2012 Share Napisano 24 Lutego 2012 Nie jest źle, jak na pierwszy raz to wygląda bardzo ładnie. Ja przy malowaniu tablic zwykle przycieram ją trochę papierem sciernym żeby małe przyciski były bardziej widoczne a później maluje. Następnym razem przy zdjęciu podłóż pod to białą kartkę czy coś, tło nie będzie rozproszone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barteb Napisano 25 Lutego 2012 Autor Share Napisano 25 Lutego 2012 Witam! Miałem dziś troszkę czasu to i podłubałem. Wnętrze skończone, czas zacząć walkę z zepsutym kadłubem! Niestety aparat wciąż do mnie nie dotarł ze swoich wojaży ale mam nadzieję, że w tym tygodniu powróci. To pierwszy kokpit który robiłem: Pozdrawiam i proszę o komentarze (oczywiście obiektywne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sofa Napisano 25 Lutego 2012 Share Napisano 25 Lutego 2012 Mogłeś pomalować i obrobić podłogę przed zamocowaniem foteli, byłoby łatwiej. Pytanie: Malowałeś fotele pilotów? Ogólnie jest fajnie, jedziesz dalej z robotą Życzę powodzenia przy pracy z kadłubem. Możesz spróbować z gorącą wodą albo na Cyjanoakryl w miejscu wypustki, ale bez szpachli chyba i tak się nie obejdzie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barteb Napisano 25 Lutego 2012 Autor Share Napisano 25 Lutego 2012 Siedzenia pilotów oczywiście malowane, wypraski były na początku koloru zgniłozielonego co widać za załączonym w pierwszym poście in-boxie. Sam zauważyłem dopiero na zdjęciach jak nierówno pomalowane są pasy na fotelach i tylnym siedzeniu. W rzeczywistości wygląda to o niebo lepiej, ale zaraz i tak to poprawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barteb Napisano 4 Marca 2012 Autor Share Napisano 4 Marca 2012 Niestety zmuszony jestem zawiesić budowę UH-1C na jakiś czas. "naprawiony" kadłub wygląda bardzo źle, a w najbliższej przyszłości nie będę miał czasu na modelowanie. Prawdopodobnie wezmę się za model po maturze (w maju lub czerwcu). Może w międzyczasie zakupię sobie nowego UH1 lub F-5E od HB którego także mam na oku (dość wymagający dla początkującego kamuflaż , generalnie bardzo mi się podoba ten samolot a i cena jest bardzo zachęcająca). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barteb Napisano 25 Marca 2012 Autor Share Napisano 25 Marca 2012 Witam W przerwie między nauką do matury a nauką do matury powróciłem do UH-1 i przywróciłem jego dziób do stanu używalności. Teraz śmiglak będzie miał już górki (przynajmniej do malowania). Wstawiłem też dwie boczne szybki na clearfix. Tutaj mam pytanie, czy zawieruszony na szybki clearfix można jakoś zmyć? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sofa Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 Fajnie że temat wrócił... Co do modelu to kolor poduszek powinien być inny (brązowy, zielony) bo z szarym się nie spotkałem. Zanim zamkniesz kadłub zrób wash podłogi i kilku bambetli w kabinie nada to głębi. Jeżeli mowa o clearfix to z nim się nigdy nie spotkałem i nie mogę wiele doradzić ( ja jak coś chcę zmyć to zmywacz do pozanokci), ale koniecznie wyjmij te szybki i framugi pomaluj, bo potem szarość będzie przenikać. Życzę powodzenia z modelem i maturą Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barteb Napisano 1 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2012 Witam, dziś troszkę podłubałem, model jest naprawdę średnio spasowany, żeby nie powiedzieć źle. Siedzonka przemalowane na jasny brąz H93 (na zdjęciach nie widać ale zapewniam, że tak jest). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 1 Kwietnia 2012 Share Napisano 1 Kwietnia 2012 Łączenie górnej płyty z burtami to jedno z miejsc. Dużo problemów jest też ze spasowaniem okaptowania silnika z górą kadłuba. Swoją drogą, nim je przykleisz pomaluj przekładnie główną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sofa Napisano 1 Kwietnia 2012 Share Napisano 1 Kwietnia 2012 Spokojnie widać że fotele pomalowałeś i jest różnica. Co do dalszej pracy to się nie spiesz zanim przykleisz element zastanów się czy nie ograniczy ci on malowania. Czekam na dalsze efekty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 2 Kwietnia 2012 Share Napisano 2 Kwietnia 2012 No ja niestety zauważyłem kilka błędów. -Czemu wkleiłeś szyby tak wcześnie i nie zamaskowałeś ich przed szpachlowaniem? Trzeba było i tak pomalować ramke. -Przed założeniem dachu nie pomalowałeś podłogi. -zanim coś przykleisz zastanów sie i przymierz kilka razy. -Zapaćkałeś szpachlówką linie podiału.Będziesz musiał drążyć je od nowa.(zauważam że linie są wpukłe,więc jeszcze gorzej) -Po za tym przydało by się coś poprawić we wnętrzu,a się nie da bo dach założyłes po za tymi kilkoma uwagami nie jest żle pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barteb Napisano 2 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2012 Podłoga jak najbardziej malowana na kolor szary, co do linii nie wiem dokładnie które masz na myśli. Używam dwóch szpachli - tradycyjnej i akrylowej wamod zmywalnej zmywaczem do akryli którą zaaplikowałem tam gdzie obawiałem się ,że nie dam rady nic zdziałać bez naruszenia np. nitów. Szybki jestem w stanie wyjąć gdyż wklejone są na clearfix a nie jest to mocne i trwałe spoiwo. Co do wnętrza tu 100% racji pospieszyłem się z wklejaniem dachu. no i oczywiście zapomniałem zamaskować szybki. Dzięki za rady. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 3 Kwietnia 2012 Share Napisano 3 Kwietnia 2012 Jeżeli podłoga jest pomalowana to przepraszam.Może gdybyś zrobił washa to by coś zmieniło.Być może lekki brudzing (ale pożniej!!!)coś pomoże.Podłoga w śmigłowcach uh-1 z okresu wojny w Wietnamie nie była zazwyczaj w najlepszym stanie .Dlatego ja użyłbym szarej farby ale odrobinę ciemniejszej.Moje zdanie. Co do linie podziału to zaznaczyłem ci o które mi chodziło. Uploaded with ImageShack.us trochę je zapaćkałeś i nie wiem czy uda się przywrócić do pierwotnego stanu . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barteb Napisano 5 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2012 Witam, troszkę podłubałem przy Hueyu. Niestety nie mam doświadczenia w szpachlowaniu i nie do końca wiem jak powinno wyglądać prawidłowo wyszpachlowane i wyszlifowane miejsce. Wrzucam zdjęcia z tego do już zrobiłem i proszę o rady - czy to ma tak wyglądać? Jeśli nie to co jest nie tak i jakie kroki podjąć? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 5 Kwietnia 2012 Share Napisano 5 Kwietnia 2012 Doszpachluj jeszcze trochę i potem szlifuj.Z liń podziłu skalpelem wydłub szpachlówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi