Jump to content

Krakowiak Choroszy, czy Piorun Niko? Co wybrać?

Ruderigo
 Share

Recommended Posts

Witam.Nie wiem, czy ten post zamieszczam we właściwym dziale. Jeśli nie, to bardzo przepraszam.

Mój znajomy z Wielkiej Brytanii zadał mi pytanie który z zestawów wymienionych w temacie byłby lepszy. Cóż, wiem, że zestaw Krakowiaka zawiera absolutnie wszystkie części, i właściwie nic nie trzeba dokupować. Piorun z Niko ponoć do ubogich zestawów też nie należy, ale czy wiecie może coś więcej na ich temat? Który zestaw lepszy, i dlaczego.

Byłbym wdzięczny za pomoc. Z góry dziękuję, i pozdrawiam!

Posiadam Krakowiaka. Jest to zdecydowanie bardzo trudny model choćby ze względu na to, że jest bardzo kruchy. A trzeba przy nim dużo ciąć i szlifować. Nie jest to też model, który sam się skleja. 101 % uwagi - to jest to czego ten model wymaga. Dlatego odstawiłem go na półkę do czasu aż będę miał większy luz (np jak żona z córką wyjadą do rodziny a ja sobie wezmę urlop z pracy ).

Z Niko przerabiałem póki co tylko Wichra i napisze tylko tyle, że składanie tego modelu to sama przyjemność.

Znajomego interesują tylko okręty w skali 1/700? Bo jeśli 1/350 to z White Ensign Models jest zzzzaaaajjjjeeee... Piorun w tej właśnie skali. Cena jak na warunki brytyjskie niewielka - coś koło 70 funcików

Dziękuję! Uwagi przekażę. Gość jest raczej zaawansowanym modelarzem, więc pewnie Krakowiak nie zrobi na nim wielkiego wrażenia jeśli chodzi o trudność w sklejaniu. Jeśli chodzi o skalę, to buduje chyba tylko w siedemsetce. A co do Niko, o dobrze wiedzieć, bo sam chciałbym skleić swoją pierwszą żywicę, i chyba się zdecyduję na coś z Niko.

Pozdrawiam!