karambolis8 Napisano 1 Marca 2012 Share Napisano 1 Marca 2012 Równocześnie z Su-22 i MiGiem-29 powstaje F-16. W zestawie jest trochę błędów. Te które wychwyciłem to wyrzutniki dipoli na garbie. W zestawie są otwory montażowe na trzy, a nasze Jastrzębie mają dwa. Pośrednim rozwiązaniem było wklejenie w jeden otwór zaślepki, ale w 1:1 wygląda to trochę inaczej. Kintetic kazał też przykleić w złym miejscu jeden z małych wlotów powietrza w okolicach statecznika pionowego. Nie zamierzam zbytnio ingerować w zestaw, ale takie poprawki to po prostu kwestia przejrzenia zdjęć prawdziwej maszyny. Model bez podkładu przypomina trochę klocki Lego z powodu różnych kolorów ramek Ilość uzbrojenia dostępna w tym zestawie mogłaby zawstydzić niejednego producenta. AGM-65, AIM-120C, AIM-9M, AIM-9X Mk. 82, GBU-38, GBU-31, GBU-12, GBU-24, CBU-87 zbiorniki podwieszane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 1 Marca 2012 Share Napisano 1 Marca 2012 Linie produkcyjna otworzyłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 1 Marca 2012 Share Napisano 1 Marca 2012 Jeśli ma być nasza maszyna to możesz zrezygnować już z AIM-9M, CBU-87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 1 Marca 2012 Autor Share Napisano 1 Marca 2012 Jeśli ma być nasza maszyna to możesz zrezygnować już z AIM-9M, CBU-87 Dla takich uwag prowadzę ten wątek. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 1 Marca 2012 Share Napisano 1 Marca 2012 ....Pośrednim rozwiązaniem było wklejenie w jeden otwór zaślepki, ale w 1:1 wygląda to trochę inaczej....Nie lepiej zaszpachlować wszystkie i zrobić na nowo z dwoma? W końcu to nie skala1/144 ani 1/72 i będzie się trochę rzucało w oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 1 Marca 2012 Autor Share Napisano 1 Marca 2012 W mojej subiektywnej ocenie to za dużo zabawy na taki detal. Trzeba przyjąć jakieś rozsądne założenia co do czasu ukończenia modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 1 Marca 2012 Share Napisano 1 Marca 2012 Witam Czekam na szybką aktualizacje tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 18 Marca 2012 Share Napisano 18 Marca 2012 PUK PUK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 18 Marca 2012 Autor Share Napisano 18 Marca 2012 Trochę podziałałem. Dzisiaj zrobię fotki i w przeciągu paru dni wrzucę ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 19 Marca 2012 Autor Share Napisano 19 Marca 2012 Witam. Pomalowałem uzbrojenie. Trzeba jeszcze podmalować tu i tam, w szczególności lotki AIM-9 i AIM-120. Wszystko jest pokryte warstwą Sidoluxu, żeby farba się nie ścierała od dotykania. Składam też dyszę, a przy okazji malowania Mr. Base White, pomalowałem też wnętrza pokryw luków podwozia. Kokpit Airesa. Wpasowanie go w model to istna męka. Ale sam w sobie wygląda bardzo ładnie. Jak widać na zdjęciach, na razie jeszcze nie pasuje. Muszę JESZCZE pocienić ścianki modelu, a być może i będę musiał frezować boki kokpitu, tak że zetnę trochę panele. Wlot powietrza wraz wnęką podwozia głównego. Masę czasu zajęło mi wyprowadzenie powierzchni wewnątrz kanału. Straszne dziury po wypychaczach, ogromne nadlewki plastiku i ogólna nierówność powierzchni. Fotek nie mam, bo jeszcze ktoś by zawału dostał... Kupiłem też swoje pierwsze w życiu Gunze C, którymi pomaluje ten model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 19 Marca 2012 Share Napisano 19 Marca 2012 Nie za dużo tego uzbrojenia jak na jeden s-t? AGM-65 ma za ciemny szary kolor, powinien być tak jak w przypadku reszty uzbrojenia FS36375. Pamiętaj o pasach na uzbrojeniu: niebieski - szkolne, żółty - standardowe bojowe, brązowy (głównie na rakietach) - napęd rakietowy. Wielu nie zwraca na to uwagi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 19 Marca 2012 Autor Share Napisano 19 Marca 2012 Pomalowałem wszystkie z rozpędu ;) Trzeba będzie coś wybrać, ale jeszcze nie wiadomo co. AGM-65 malowałem wg. instrukcji. Miał być albo FS34079 albo FS36320. Reszta uzbrojenia to tak jak mówisz, FS36375. Być może Kinetic walnął błąd. Dzięki za informacje o pasach na uzbrojeniu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 19 Marca 2012 Share Napisano 19 Marca 2012 Nie błąd, najzwyczajniej wzorów malowania na przestrzeni lat była cała masa. Mi jednak do naszego pasuje tylko standardowy szary, bo choć dotychczas światło dzienne ujrzały szkolne pociski tego typu, to były w tym kolorze. Przykładowe zdjęcie: Pasek czerwony oznacza głowicę termowizyjną. W temacie uzbrojenia jeszcze, całe na niebiesko też są ćwiczebne. Tu choć barwy są trochę przekłamane, bo twój oliwkowozielony wydaje się być ok, widać brązowy akcent dość często pojawiający się na zestawach naprowadzanych laserowo Zdjęcia ze stron 2 skrzydła/ 31,32 bazy/ forum 31bazy, nie pamiętam już Kibicuję przy wszystkich trzech modelach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 19 Marca 2012 Autor Share Napisano 19 Marca 2012 Dzięki Young. Aż sobie zajrzę na te strony, może jakieś ciekawe fotki znajdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pires Napisano 20 Marca 2012 Share Napisano 20 Marca 2012 Pamiętaj, że w polskich F-16 na fotelach jest taki czarny baranek, jak u dawnych taksówkarzy w PRL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Marca 2012 Autor Share Napisano 20 Marca 2012 Pamiętam, tylko z czego go zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buncol Napisano 20 Marca 2012 Share Napisano 20 Marca 2012 Poszukaj w domu pudełek po pierścionkach one są zazwyczaj z takiego jakby zamszu w każdym razie się nadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Marca 2012 Autor Share Napisano 20 Marca 2012 Dobry pomysł. Będę na święta w domu to się rozejrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 21 Marca 2012 Share Napisano 21 Marca 2012 Jak będziesz koniecznie potrzebował tego miśka, to daj znać - mam taki arkusik, to Ci kawałek odetnę. Wygląda fajnie i jest czarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reebook Napisano 21 Marca 2012 Share Napisano 21 Marca 2012 Jak malowałeś te zielone bomby że mają tak dokładnie pomalowane te nakładki szare bez żadnych zacieków itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 21 Marca 2012 Autor Share Napisano 21 Marca 2012 Bomby pomalowałem najpierw zielonym. Potem zamaskowałem taśmą i prysnąłem szarym. Na otwory GBU-31, przed malowaniem szarym, naklejałem taśmę maskującą, odrysowałem na niej długopisem obrys po krawędziach otworu, wyciąłem i nakleiłem jeszcze raz przygotowane w ten sposób maski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 10 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Witam po świętach. Przy F-16 nie stało się zbyt wiele. Prace na miesiąc będą wstrzymane, bo muszę dokupić parę elementów i do tego momentu nie mogę zamknąć kadłuba. Pierścień dyszy pomalowany Alcladem, na to pójdą Tensocromy. Próbowałem washa rozrzedzoną olejną, ale brzydko to wygląda - wyraźnie widać pigment. Muszę zmyć i kupić lepszej jakości farbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 11 Kwietnia 2012 Share Napisano 11 Kwietnia 2012 Z tym oszkleniem Sniper'a trochę przesadziłeś, faktycznie jest lekkie niebieskie zabarwienie, ale nie aż taka ciemna niebieska szyba ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 11 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2012 To chyba dlatego, że wnętrze jest pomalowane na czarno. Jak ustawi się inaczej światło, to jest jaśniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 22 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2012 Witam. Przy F-16 dzisiaj skromnie. Wybrałem rodzaj bomby do podwieszenia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi