Czesio Napisano 2 Marca 2012 Napisano 2 Marca 2012 Witam Mam zamiar wykonać na dioramie wodę z żywicy poliestrowej, ludzie robią z tego cuchnącego ustrojstwa bardzo fajne rzeczy, problem w tym że mam to pierwszy raz w rękach i nie wiem jak się do tego zabrać. Wyczytałem że że podczas utwardzania wytwarza temperaturę i może nawet uszkodzić model Orientuje się ktoś co jak i dlaczego mam z tym zrobić ? I jeszcze jedno pytanko, czy po utwardzeniu też tak śmierdzi ? Pzdr Cytuj
karambolis8 Napisano 5 Marca 2012 Napisano 5 Marca 2012 Najprawdopodobniej chodzi Ci jednak o żywicę poliestrową. Cytuj
Czesio Napisano 5 Marca 2012 Autor Napisano 5 Marca 2012 Tak, sorki za wprowadzanie w błąd Proszę moderatorów o zmienienie nazwy tematu Cytuj
Ari Napisano 5 Marca 2012 Napisano 5 Marca 2012 Postępować zgodnie z instrukcją. Masz żywice i do tej żywicy utwardzacz. Odmierzasz odpowiednią porcję żywicy, dodajesz odpowiednią porcją utwardzacza i mieszasz. Ja jej kiedyś używałem do produkcji pewnego "ważnego" elementu więc była odgazowywana pod próżnią. Jako imitacja wody chyba nie musi być tak traktowana. Co do zalewania modelu żywicą - musisz sam spróbować jak to będzie się zachowywać zalewając np ramki wtryskowe. Jeżeli chodzi o wydzielanie temperatury to faktycznie takie zjawisko ma miejsce. Czy uszkodzi model czy nie zależy od kilku czynników. Najlepiej spróbuj na czymś podobnym. Cytuj
Czesio Napisano 5 Marca 2012 Autor Napisano 5 Marca 2012 Dzięki wielkie za odpowiedź ! A mam jeszcze jedno pytanie, czy jeśli dodam za mało utwardzacza to będzie ona po prostu wolniej twardnieć, czy zostanie w pewnym stopniu płynna ? Cytuj
Ari Napisano 5 Marca 2012 Napisano 5 Marca 2012 Będzie wolniej twardnieć ale może też pozostać lepka i cała impreza do kosza. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi