Czesio Napisano 2 Marca 2012 Share Napisano 2 Marca 2012 Witam Mam zamiar wykonać na dioramie wodę z żywicy poliestrowej, ludzie robią z tego cuchnącego ustrojstwa bardzo fajne rzeczy, problem w tym że mam to pierwszy raz w rękach i nie wiem jak się do tego zabrać. Wyczytałem że że podczas utwardzania wytwarza temperaturę i może nawet uszkodzić model Orientuje się ktoś co jak i dlaczego mam z tym zrobić ? I jeszcze jedno pytanko, czy po utwardzeniu też tak śmierdzi ? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 4 Marca 2012 Autor Share Napisano 4 Marca 2012 Nikt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 5 Marca 2012 Share Napisano 5 Marca 2012 Najprawdopodobniej chodzi Ci jednak o żywicę poliestrową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 5 Marca 2012 Autor Share Napisano 5 Marca 2012 Tak, sorki za wprowadzanie w błąd Proszę moderatorów o zmienienie nazwy tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ari Napisano 5 Marca 2012 Share Napisano 5 Marca 2012 Postępować zgodnie z instrukcją. Masz żywice i do tej żywicy utwardzacz. Odmierzasz odpowiednią porcję żywicy, dodajesz odpowiednią porcją utwardzacza i mieszasz. Ja jej kiedyś używałem do produkcji pewnego "ważnego" elementu więc była odgazowywana pod próżnią. Jako imitacja wody chyba nie musi być tak traktowana. Co do zalewania modelu żywicą - musisz sam spróbować jak to będzie się zachowywać zalewając np ramki wtryskowe. Jeżeli chodzi o wydzielanie temperatury to faktycznie takie zjawisko ma miejsce. Czy uszkodzi model czy nie zależy od kilku czynników. Najlepiej spróbuj na czymś podobnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 5 Marca 2012 Autor Share Napisano 5 Marca 2012 Dzięki wielkie za odpowiedź ! A mam jeszcze jedno pytanie, czy jeśli dodam za mało utwardzacza to będzie ona po prostu wolniej twardnieć, czy zostanie w pewnym stopniu płynna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ari Napisano 5 Marca 2012 Share Napisano 5 Marca 2012 Będzie wolniej twardnieć ale może też pozostać lepka i cała impreza do kosza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 6 Marca 2012 Autor Share Napisano 6 Marca 2012 Ok wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi