Roger3016 Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 Witam modelarzy. Jestem tu nowy i mam parę pytań. Mam nadzieję, że uzyskam tu odpowiedzi. Moje pierwsze pytanie jest następujące: czy można pomalować model pędzlem tak by wyglądał jak po pomalowaniu aerografem w skali 1:48 i 1:72? Czytałem forum i dekalog malowania pędzlem, ale to jest za mało. Chodzi mi o stare techniki malowania modeli pędzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 Ktoś pokazywał u nas model Intrudera w 1:72 pomalowanego pędzlem i na zdjęciach ciężko było poznać, że to nie aero. Z tego co pamiętam, to na koniec powierzchnia farby była polerowana papierem wodnym. Poszukaj w galeriach, na pewno znajdziesz, tam będzie szerszy opis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 Zdecydowanie tak. Zajrzyj tutaj: KLIK Moim zdaniem jeden z najlepiej pomalowanych modeli bez użycia aerografu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 Witam modelarzy. Jestem tu nowy i mam parę pytań. Mam nadzieję, że uzyskam tu odpowiedzi.Moje pierwsze pytanie jest następujące: czy można pomalować model pędzlem tak by wyglądał jak po pomalowaniu aerografem w skali 1:48 i 1:72? Czytałem forum i dekalog malowania pędzlem, ale to jest za mało. Chodzi mi o stare techniki malowania modeli pędzlem. To tak jakby spytać, czy można zrobić imieniny bez alkoholu. Niby tak, ale po co się męczyć. Skoro pytasz o skalę 1:48 i 1:72 to chyba interesuje Cię lotnictwo, a więc kamuflaże. Widziałem jeden fajny kamuflaż robiony zwykłą kredką i po rozmazaniu (roztarciu) krawędzi efekt był naprawdę niezły. Ale ja bym tak nie potrafił zrobić. Zdecydowanie łatwiej jest pomalować w miarę przyzwoicie model aero. Chyba, że pozostaniesz przy modelach które mają ostre przejścia kolorów, to przy odrobinie wprawy i zacięciu mozna uzyskać niezłe modele. PS. Srebrne też raczej odpadają. Położyć równo metalika pędzlem raczej się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 27 Marca 2012 Share Napisano 27 Marca 2012 PS. Srebrne też raczej odpadają. Położyć równo metalika pędzlem raczej się nie da. Da się. Ten sam autor Intrudera, pomalował pędzlem metalizerem Sabre, tak że praktycznie nie odróżnisz. Tylko ciągle nie mogę sobie przypomnieć jego nicka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roger3016 Napisano 27 Marca 2012 Autor Share Napisano 27 Marca 2012 Witam. Nie do końca o to mi chodziło. Widziałem parę intuderów, ale nie było napisane, który był pomalowany pędzlem. Chodziło mi oto by szerzej opisać zagadnienie tzn. jakim pędzlem malować dany element modelu (grubość i miękkość pędzla), jak malować taki model (od razu cały czy najpierw skrzydła a potem kadłub, czy zacząć od najjaśniejszego koloru do najciemniejszego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioj Napisano 28 Marca 2012 Share Napisano 28 Marca 2012 A TUTAJ zaglądałeś? Może tam znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania. A poza tym - nie lepiej samemu wypracować sobie tajniki swojego warsztatu, choć może to trochę kosztować wysiłku, tylko czekać na gotowe podpowiedzi? pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi