wuen Napisano 31 Marca 2012 Share Napisano 31 Marca 2012 Słów kilka w ramach wstępu. Model należy do najbardziej pechowych w moim dotychczasowym dorobku modeli skończonych jak i zaczętych - kilka elementów zaczęło żyć własnym życiem i to akurat gdy przygotowałem stanowisko do wykonania zdjęć do galerii... Stąd kilka "baboli" i widocznych mniej lub bardziej korekt - ale "co nas nie zabije to nas wzmocni". Zachętą do wykonania modelu jest duża ilość części pozwalająca wykonać szczegółową replikę pięknego samochodu sportowego z początku lat 60-tych XX wieku. Planujących wykonanie modelu pragnę poinformować, że producent - w mojej ocenienie - nie przewidział tego, że elementy ktoś może chcieć pomalować - farby zwiększają grubość lub objętość elementów w stopniu znacznym utrudniając a wielokrotnie wręcz uniemożliwiając złożenie modelu bez np. pękania lakieru na karoserii - tak jest np. w przypadku wnęk na lampy przednie. Wskazane jest więc szlifowanie elementów "z zapasem" - teraz już wiem ;o) Oprócz zestawu firmy Fujimi użyłem: - zestawu waloryzującego GD24p001 firmy "gdetailfactory" - kierownica, pas mocujący koło zapasowe, logo, wycieraczki, pierścienie zegarów, lusterka boczne, siatki pokrywy silnika; - mieszanki farb Gunze C65 + C34 - karoseria; - farb Gunze i Gaia - pozostałe elementy modelu; - bezbarwnego Gaia 007; - farbki Tamiya X-19 + rozcieńczalnik Humbrol Enamel Thinners" - "brudzenia" i linie podziałów; - różnych elementów z zestawów waloryzacyjnych firmy Tuner Model Manufactory - silnik i inne elementy; - elementów z zestawu Tamiya Rally Mechanics Set (nr 266) Tyle tytułem wprowadzenia - zapraszam do oglądania zdjęć pokazujących samochód w warsztacie, oczekujący na kolejny dzień pracy ekipy przygotowującej go do sprzedania Mam nadzieję, że nie znudziłem sporą ilością zdjęć - ale chciałem pokazać jak najwięcej niuansików i smaczków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 31 Marca 2012 Share Napisano 31 Marca 2012 Przepiękna maszyna. Wykonanie poraża. Świetny lakier i te smaczki, np. tarza hamulcowa z gwintami - coś pięknego. Silnik - tak jak reszta. Jedno co się trochę rzuca w oczy to gigantyczne bufory z przodu i z tyłu- to chyba zasługa "hamerykańskich"regulacji dot. bezpieczeństwa. Czy w tylnym rzędzie nie ma możliwości położenia jakiejś wykładziny? Troszkę pustawo w tamtych okolicach. Ale ogólnie kopara opada. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 31 Marca 2012 Share Napisano 31 Marca 2012 Przepiękny model Pomysł --10 Wykonanie --10 Kolorystyka zajefajna -10 Dbałość o szczegóły -10 Ale mam obawy czy aby auto nie stoi za wysoko. Ze zdjęcia wynika że jest ono 5cm nad ziemią co dawałoby w rezultacie 1m20cm w realu. Może to tylko złudzenie ale osobiście nie widziałem takiej " żaby" która podniosłaby auto na tę wysokość. Ale może się mylę. Powodzenia w przyszłych projektach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 1 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2012 Autko stoi na stojakach o wysokości 1.6 cm (38.4 cm w realu) - faktycznie kol. Mark666 uległ złudzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skwarek Napisano 1 Kwietnia 2012 Share Napisano 1 Kwietnia 2012 Fajna 356 wyszła Ci tutaj. Fajny lakier, ładne wnętrze. Trochę nie podobają mi się przednie lampy, mam wrażenie że są ciemne. Fajnie wyszedł silnik:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 1 Kwietnia 2012 Share Napisano 1 Kwietnia 2012 Autko stoi na stojakach o wysokości 1.6 cm (38.4 cm w realu) - faktycznie kol. Mark666 uległ złudzeniu. No to wszystko O.K. Chylę czoła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bombee Napisano 2 Kwietnia 2012 Share Napisano 2 Kwietnia 2012 Cacuszko! Gratuluję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 2 Kwietnia 2012 Share Napisano 2 Kwietnia 2012 Wspaniała robota! Moje gratulacje kolego Wuen! Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 2 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2012 Dodatkowe fotki pokazujące połysk lakieru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paczek1981 Napisano 3 Kwietnia 2012 Share Napisano 3 Kwietnia 2012 Piękna maszyna, ale czy nie powinno być uszczelek tam gdzie jest bagażnik?? Ogólne wykonanie na 10! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Topper Harley Napisano 3 Kwietnia 2012 Share Napisano 3 Kwietnia 2012 Rewelacyjny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 4 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2012 Model uczestniczył w konkursie na innym forum - przyznam szczerze, że wspomniane uszczelki miały być ale nie wyrobiłem się w czasie więc "odpuściłem". Po świętach będę uzupełniać "niedoróbki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 Na "cywilach" się nie znam, ale ten jakoś wpadł mi w oko- cudeńko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi