wuen Napisano 31 Marca 2012 Napisano 31 Marca 2012 Słów kilka w ramach wstępu. Model należy do najbardziej pechowych w moim dotychczasowym dorobku modeli skończonych jak i zaczętych - kilka elementów zaczęło żyć własnym życiem i to akurat gdy przygotowałem stanowisko do wykonania zdjęć do galerii... Stąd kilka "baboli" i widocznych mniej lub bardziej korekt - ale "co nas nie zabije to nas wzmocni". Zachętą do wykonania modelu jest duża ilość części pozwalająca wykonać szczegółową replikę pięknego samochodu sportowego z początku lat 60-tych XX wieku. Planujących wykonanie modelu pragnę poinformować, że producent - w mojej ocenienie - nie przewidział tego, że elementy ktoś może chcieć pomalować - farby zwiększają grubość lub objętość elementów w stopniu znacznym utrudniając a wielokrotnie wręcz uniemożliwiając złożenie modelu bez np. pękania lakieru na karoserii - tak jest np. w przypadku wnęk na lampy przednie. Wskazane jest więc szlifowanie elementów "z zapasem" - teraz już wiem ;o) Oprócz zestawu firmy Fujimi użyłem: - zestawu waloryzującego GD24p001 firmy "gdetailfactory" - kierownica, pas mocujący koło zapasowe, logo, wycieraczki, pierścienie zegarów, lusterka boczne, siatki pokrywy silnika; - mieszanki farb Gunze C65 + C34 - karoseria; - farb Gunze i Gaia - pozostałe elementy modelu; - bezbarwnego Gaia 007; - farbki Tamiya X-19 + rozcieńczalnik Humbrol Enamel Thinners" - "brudzenia" i linie podziałów; - różnych elementów z zestawów waloryzacyjnych firmy Tuner Model Manufactory - silnik i inne elementy; - elementów z zestawu Tamiya Rally Mechanics Set (nr 266) Tyle tytułem wprowadzenia - zapraszam do oglądania zdjęć pokazujących samochód w warsztacie, oczekujący na kolejny dzień pracy ekipy przygotowującej go do sprzedania Mam nadzieję, że nie znudziłem sporą ilością zdjęć - ale chciałem pokazać jak najwięcej niuansików i smaczków Cytuj
MartiniOCP Napisano 31 Marca 2012 Napisano 31 Marca 2012 Przepiękna maszyna. Wykonanie poraża. Świetny lakier i te smaczki, np. tarza hamulcowa z gwintami - coś pięknego. Silnik - tak jak reszta. Jedno co się trochę rzuca w oczy to gigantyczne bufory z przodu i z tyłu- to chyba zasługa "hamerykańskich"regulacji dot. bezpieczeństwa. Czy w tylnym rzędzie nie ma możliwości położenia jakiejś wykładziny? Troszkę pustawo w tamtych okolicach. Ale ogólnie kopara opada. pzdr. Cytuj
Mark666 Napisano 31 Marca 2012 Napisano 31 Marca 2012 Przepiękny model Pomysł --10 Wykonanie --10 Kolorystyka zajefajna -10 Dbałość o szczegóły -10 Ale mam obawy czy aby auto nie stoi za wysoko. Ze zdjęcia wynika że jest ono 5cm nad ziemią co dawałoby w rezultacie 1m20cm w realu. Może to tylko złudzenie ale osobiście nie widziałem takiej " żaby" która podniosłaby auto na tę wysokość. Ale może się mylę. Powodzenia w przyszłych projektach. Cytuj
wuen Napisano 1 Kwietnia 2012 Autor Napisano 1 Kwietnia 2012 Autko stoi na stojakach o wysokości 1.6 cm (38.4 cm w realu) - faktycznie kol. Mark666 uległ złudzeniu. Cytuj
Skwarek Napisano 1 Kwietnia 2012 Napisano 1 Kwietnia 2012 Fajna 356 wyszła Ci tutaj. Fajny lakier, ładne wnętrze. Trochę nie podobają mi się przednie lampy, mam wrażenie że są ciemne. Fajnie wyszedł silnik:) Cytuj
Mark666 Napisano 1 Kwietnia 2012 Napisano 1 Kwietnia 2012 Autko stoi na stojakach o wysokości 1.6 cm (38.4 cm w realu) - faktycznie kol. Mark666 uległ złudzeniu. No to wszystko O.K. Chylę czoła Cytuj
kornik_69 Napisano 2 Kwietnia 2012 Napisano 2 Kwietnia 2012 Wspaniała robota! Moje gratulacje kolego Wuen! Pozdrawiam Kornik Cytuj
wuen Napisano 2 Kwietnia 2012 Autor Napisano 2 Kwietnia 2012 Dodatkowe fotki pokazujące połysk lakieru Cytuj
paczek1981 Napisano 3 Kwietnia 2012 Napisano 3 Kwietnia 2012 Piękna maszyna, ale czy nie powinno być uszczelek tam gdzie jest bagażnik?? Ogólne wykonanie na 10! Cytuj
wuen Napisano 4 Kwietnia 2012 Autor Napisano 4 Kwietnia 2012 Model uczestniczył w konkursie na innym forum - przyznam szczerze, że wspomniane uszczelki miały być ale nie wyrobiłem się w czasie więc "odpuściłem". Po świętach będę uzupełniać "niedoróbki". Cytuj
Gość Napisano 6 Kwietnia 2012 Napisano 6 Kwietnia 2012 Na "cywilach" się nie znam, ale ten jakoś wpadł mi w oko- cudeńko. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi