Skocz do zawartości

PZL P-37B ŁOŚ 1:72

SkodaFka

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie! Pierwszy model mam za sobą wiele w nim błędów (PWS-26) no ale zamówiłem nowy i dziś pod wieczór go odbieram

Jest nim PZL P-37B ŁOŚ [1:72]

Jeśli miał ktoś już z nim do czynienia to wrzucajcie opinie i "miny" jakie mogę napotkać

Pozdrawiam i czekajcie na fotki (zawartość pudełeczka :P) 20:00 się pojawią

Łoś w 1:72! No nie! tego jeszcze nie grali! Jestem ciekaw zestawu bo rzadko się to widzi.

A na serio, hehe nie rób sobie jaj, model ten jest już tak przemielony na forum, że podpowiedzi znajdziesz na forum

Szukaj w gogle bo forumowa wyszukiwarka znak - traktuje jako oznaczenie że następnego wyrazu ma nie szukać.

Poza tym nie wiem czy twoja nazwa jest właściwa bo chyba powinno być PZL.37, a nie PZL P-37

ireneusz...Chcesz nam Kolegę o zawał przyprawić . Ja jestem w wieku zawałowym i warsztat Imć Pana Ipkissa mało nie przypłaciłem na kardiologii.

A co do Łośka Kolego, to jak chcesz go mieść w kolekcji, tak bez mutacji i operacji, to po porstu sklej zgodnie z instrukcją i tyle.

Nabierzesz szwungu to szalej. To ciężki kawałek plastiku do pokonania. Znam tylko dwa przypadki pozytywnego skończenia Łośka. Jeden to Ipkinss

Temat faktycznie oklepany i również potwierdzam informację że na forum szuka się ciężko ale staraj się używać jak najprostrzego pytanie mp Łoś ewentualnie PZL Łoś unikaj myślników kropek przecinków i łamań następnie prześledz wątki które się wyświetliły

link do mistrza Inkinsa już masz tak więc podaję ci również linki do wypocin kolegi bilbopl, który z tego co pisze był na etapie początkującym

warsztat

galeria

przeanalizuj instrukcję i może zadaj kilka pytań zwróć uwagę na kolory oraz ich oddcień, pamiętaj że wnętrze Łosia było srebrne a nie Khnaki (choć wielu modelarzy utrzymuje że było srebrne za wyjątkiem strefy widocznej przez szklarnię-stanowisko bombardiera) poza tym poćwiczysz szlifowanie i dłubanie przy eliminowaniu niedoskonałości zestawu, postaraj się wykonać to bez szczelin, nadlewów i śladów po wypuchaczach na pewno sporo się nauczysz

napisz jaki masz zestaw czy MC czy Plastyka choć poza kolorową instrukcją w tym pierwszym to bez równicy (chyba że lepisz 1:48 )

ireneusz dzięki & kuba też, a nazwa jest taka jak na boxie PZL P-37B ŁOŚ ;)

fiedotow - nie będę go modyfikował jakoś ani coś bo jestem żółtodziobem i tylko złoże go wg instrukcji może porwę się na washa ;)

tombie01 - dzięki za rady, właśnie po otwarciu zestawu i złożeniu pierwszego kroku natknąłem się na nie równości ale po spiłowaniu jakoś dałem radę. Lepię 1:72 i mam z firmy "chematic" i obok tej atykiety jest jeszcze jedna GOMIX

I tak:

- Fotel strzelca jak i pilota mam zamiar wykonać w kolorze zielonym (Pactra A50 Green zinc chromate)

Złożone już troszeczkę mam bo jak wspomniałem było szlifowania trochę.

Teraz kilka fotek (jakość słaba bo robiona na szybko w sztucznym świetle a tak wgl to nie jestem dobrym fotografem)

Kolejne fotki jutro.

Według regulaminu fotki za duże. gulus

Oryginalny inbox. Mam nadzieję, że przed rozpoczęciem sklejania wyjmiesz części z folii. ;-)

Wciąż z pod biórka wstaję...

Co do Łośka jest to model specyficzny, co już też Kolega zaznaczył, że mało kto umie go pożądnie zrobić. Z tego co ja widziałem, to niektórzy źle szklarnię malowali, inni tuningowali (doświatczeni modelarze). Więc życzę Ci cierpliwości i powodzenia, bo na prawdę się przyda!

Witajcie! Wieczorem udało mi się pomalować kilka elementów (wszystkie siedziska i fotele, karabinek, ster i miejsce pod ten rozdzielczacz ze zegarami.

Dziś rano jeszcze nałożyłem drugą warstwę bo lekko prześwitywał plastik ;)

Sry za jakość ale są to b. małe elementy a aparat 5.0 mpx (w telefonie) a robi jak 1.3 :/

A i zapomniałbym wyszlifowałem dwie połówki kadłuba lecz już widzę że bez szpachli się nie obejdzie (chyba)

Przed malowaniem:

51958921308185581990_thumb.jpg

43266882534836144646_thumb.jpg

Po:

29930948443339157504_thumb.jpg

Aby lepiej widzieć kliknijcie na miniatury zdjęć

Dla jasności to żółte to miara na której ułożyłem elementy ^^

Rób zdjęcia na jednolitym tle - zauważ, że na drugim zdjęciu masz zupełnie nieostrą częśc fotografowaną a ramki któe są w tle widać dokładnie

Ok thx za rady.

Pomalowałem wewnętrzną część kadłuba na srebrno efekt nie jest zadowalający ale i tak 80% nie będzie widać.

Podczas schnięcia farby i przy kubku dobrej herbatki zacząłem czytać instrukcje (dalsze kroki) i tutaj przy kroku 8 mam silnik i śmigło i tu przy złączaniu tego jest oznaczenie gorącego noża a w legendzie to oznacza "spęczyć gorącym nożem" - może ktoś wytłumaczyć o co tu chodzi ?

Btw. Dziś do wieczora mam zamiar zamknąć kadłub ;)

Pewnie chodzi o to, żeby śmigło było ruchome. Nie sklejamy śmigła, tylko po zmontowaniu czymś gorącym, delikatnie "spęczamy" tylną oś śmigła, żeby nie wypadało.

Chyba, że chodzi o coś innego?

Witajcie!

Kadłub (strona wewnętrzna) pomalowana na srebrno, i złożona.

Od razu mówię że nie ma tablicy ze zegarami bo nie wiem dlaczego ale po prostu nie pasują do modelu :/ W miejscu gdzie jest płyta ze stanowiskiem dla pilota (wg instrukcji) jest okej ale zegary już się nie mieszczą . . . Piłowałem je itd ale i tak to nic nie dało.

Zaraz mnie opierdzielicie też za malowanie (bo jest słabe) ale dopiero uczę się pędzelkowania.

Czytałem też gdzieś że właściwie broń nie powinna być wystawiona kiedy samolot stoi na lądzie (bodajże to czytałem u Ipkinss-a)

Ale skoro już jest ta dziura to zamontowałem tą broń bo szkoda szpachlować.

Teraz fotencje:

*przed malowaniem:

83658600441033662781_thumb.jpg

*po malowaniu

48198934129155216626_thumb.jpg

*po złożeniu lewej strony

56317052973984904948_thumb.jpg

*po złożeniu prawej strony

78652363512246015887_thumb.jpg

*po zamknięciu kadłuba

07337373277667248241_thumb.jpg

46247384609868069259_thumb.jpg

Mała rada na przyszłość. Na fotkach wnętrza widoczne są wielkie dziury - ślady po wypychaczach. Warto przymierzyć połówki kadłuba i zobaczyć, czy przypadkiem ne będą one widoczne po sklejeniu samolotu. Jeżeli są widoczne, trzeba je zaszpachlować. Odnosi się to do wszelkich innych śladach powstawania wyprasek. Jak nie masz pewności, czy są widoczne - zaszpachluj.

Sorry za post pod postem ale prace się posunęły.

Witajcie! Wczoraj wieczorkiem trochę posiedziałem i podłubałem.

Wyszlifowałem łączenia kadłuba (były nie równe i nachodziły na siebie). Dodałem także karabin w miejscu dla strzelca. I po 43 minutach szlifowania i dopasowywania dokleiłem tylne skrzydło nie wiele plastiku zostało na złączeniach ale z zewnątrz wygląda dobrze.

Na tym etapie prac mogę powiedzieć że model jest wymagający. Co prawda jest to mój drugi model i nie powinienem tak oceniać ale tyle szlifowania że głowa mała...

Jedno zdjęcie robione na szybko (miejsca zielone miejsca gdzie głównie było szlifowanie ale od tego profilu tego nie widać i oczywiście na podwoziu).

61079493158191364722_thumb.jpg

Kolejny post pod postem bo nikt nic nie piszę.

Stan prac widać na zdjęciach (szklarnia na przodzie jest strasznie krzywa i jest jedna szpara ale już tyle szlifowałem równałem etc że stwierdziłem że nie ma to sensu)

18013237352570019103_thumb.jpg

93844455950119220062_thumb.jpg

Na tym foto właśnie średnio widać ale głównie chodziło mi o wskazanie miejsca w którym jest ta szpara i to nie mała (pod drugiej stronie jest to samo) Jak myślicie co z tym zrobić ?

84870830865073163199_thumb.jpg

O własnych siłach:

53735377082995375971_thumb.jpg

Dziś dojdą silniki oraz klapy koło kół i montaż skończony pod wieczór malowanko i kalkomanie.