Skocz do zawartości

BTR 80-A Zvezda 1/35

grzes430

Rekomendowane odpowiedzi

Biedronka zrobiona. Niezbyt widoczna bo nie chciałem przesadzić, do tego dochodzą zdjęcia zrobione na szybko(nie mam zbytnio czasu w ostatnich dniach).

IMG_0224.jpg

IMG_0225.jpg

IMG_0226.jpg

IMG_0228.jpg

IMG_0234.jpg

Może jutro znajdę wolny czas to zrobię lepsze zdjęcia. W planach jeszcze zrobienie figurki i brudzenie tylko czekam na listonosza. Teraz tak. Nie zabezpieczyłem jeszcze sidoluxem biedronki. Nie wiem jak to teraz zrobić. Czy te rzeczy do weatheringu AK + gips będzie się trzymać na błyszczącej powierzchni? Posiadam tylko lakier matowy humbrola, a podobno beznadziejne są lakiery nakładane pędzlem. Więc teraz nie wiem co nałożyć na model by było dobrze. Zbyt błyszczący model też nie wygląda za dobrze.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 120
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Biedronkę na sidolux, między washem a biedronką o ile dobrze pamiętam 2 warstwy sido. Tutaj raczej nie miałem problemu z powierzchnią, wszystko grało ze sobą. Te zdjęcia są bardzo słabe, niepotrzebnie je wklejałem. Jutro zrobię lepsze. I tak jak pisałem, by nie zepsuć biedronka bardzo delikatna. Ewentualnie poprawić zawsze można. Jeszcze nie znalazłem tej granicy kiedy mogę uznać, że biedronka w sam raz wyszła.

Z tym washem to totalna klapa to wiem. Czekałem koło 10 minut. Obawiałem się, że jeśli z płaskiej powierzchni od razu nie zetrę to zostaną znów ślady i model pójdzie na złom. W pewnym sensie już jest złomem, w przyszłości będzie królikiem doświadczalnym.

Ja dopiero pierwszy model mam za sobą z tymi wszystkimi technikami ale kolejność wbiła mi się w głowę jak nie wiem. Po pierwsze filtrem pokrywasz cały model (podłoże mat lub lepiej satin), ja robię to po kolorze bazowym. Tak wiec nie uzywam patyczków,szmalek itd. Farba to ok 98% rozcienczalnika i tak naprawde po wszystkim nie widzisz ze coś zrobiłeś, jednak jak bys porównał zdjęcie przed no to...Filtrów możesz nakładać kilka z tym że musisz uważać poniewaz każdy filtr prowadzi stopniowo do nabłyszczenia modelu tak więc w pewnej chwili twój filtr może stać się washem . O biedronke zapytaj Roberta ja nie robiłem. A sam Wasch to farba troszkę( zaznaczam troszkę) mniej transparentna od filtra i tu w ruch idą wszelkie patyczki,szmatki itp. chodzi o to by wasz został tylko w zagłębieniach by podkreślić trówymiarowośc modelu( wasch oczywiscie tylko na glos).eśli coś pominołem koledzy niech dopowiedzą

Nowe zdjęcia(mam nadzieję, że wyszły lepiej):

IMG_0235.jpg

IMG_0236.jpg

IMG_0237.jpg

IMG_0238.jpg

IMG_0239.jpg

IMG_0240.jpg

IMG_0241.jpg

IMG_0242.jpg

IMG_0243.jpg

Teraz poprawiłem tył i kawałek lewego boku BTR "na próbę". Jak wyszło?

IMG_0244.jpg

IMG_0246.jpg

IMG_0247.jpg

IMG_0250.jpg

IMG_0252.jpg

Jeśli taki efekt jest w porządku to spróbuję zrobić pozostałe miejsca podobnie.

Jeszcze wracając do tych wszystkich lakierów. Skoro biedronka ma być na matowym to jaki polecacie lakier? I czym teraz zabezpieczyć model, by kurzenie chemią AK(mowa o niej kilka moich postów wyżej) się trzymało na modelu?

Zdjęcia robione na balkonie- 9 piętro, więc nie mam zbyt dużego pola manewru by lepiej ustawić kąt robienia zdjęć ze słońcem. Dlatego jedne robione w czystym świetle, a inne w zacienionym miejscu.

To mnie teraz zmyliłeś. Podczas rozpoczęcia mojej przygody z modelarstwem czytałem, że biedronka też na błyszczącą. Chyba, że to ja coś pokręciłem. Trzeba zrobić w takim razie ściągę i powiesić nad biurkiem.

Jak każdy z nas, jeszcze nie raz się pomylisz. Grunt to się nie zniechęcać i nie brać tego na poważnie ani zbyt ambicjonalnie. Tylko zmyć i malować powtórnie. No i wielkie podziękowanie za "ruski" pojazd. Mam nadzieję, ze następny pojazd też będzie sowiecki.

Napotkałem mały opór żołnierza. Przez jego mundur tylko nogi wchodzą do pojazdu:

IMG_0255.jpg

To nie jest chyba normalna pozycja żołnierza?

Jeśli nie to jestem zmuszony zrobić albo dioramę albo odłożyć na bok figurki. Poczekają wtedy na kolejny rosyjski pojazd bo akurat mam ten zestaw: http://www.mojehobby.pl/products/Afghan-War-1979-1989-Soviet-Paratroopers.html (chciałem użyć tego z lornetką)

Sprawa z żołnierzem rozwiązana. Znalazłem takie zdjęcie:

7193455-moskwa--6-maja-2010-btr-80-dress-rehearsal-musztra-na-65-rocznica-zwyci-stwa-w-wielkiej-wojny-ojczy-.jpg

Na spokojnie teraz zauważyłem, że do drugiego włazu figurka spokojnie wejdzie. Do tego pierwszego również, ale musiałby być odwrócona plecami do kierunku jazdy. Teoretycznie mogłoby też tak być zważywszy, że będzie spoglądał przez lornetkę, ale moim zdaniem lepiej gdy będzie ułożony tak:

IMG_0257.jpg

Jakby ktoś byłby miły to proszę o komentarz tej poprawionej biedronki. I jeszcze raz się spytam o zabezpieczenie jej i wybór lakieru matowego z racji tego, że nie mogę nic na ten temat znaleźć.

• 4 weeks later...

Po przerwie związanej z obozem tenisowym, udało mi się wczoraj wieczorem trochę pobrudzić model. Z racji, że pierwszy raz użyłem AK earth effects efekt może wydawać się słaby, ale ocenianie zostawiam wam. Zapomniałem, że mam również dust effects, myślę czy jeszcze go gdzieś użyć.

IMG_0397.jpg

IMG_0398.jpg

IMG_0399.jpg

IMG_0400.jpg

IMG_0401.jpg

IMG_0402.jpg

IMG_0403.jpg

Kolego, co to za srebrno-czarne cos z tyłu? Jak masz suche pastele to użyj ich na dolne partie pojazdu, zrób troche prawdziwego błota, np z maki , pieprzu itp, kombinuj:) Na koniec możesz pobawić sie sidoluxem do zrobienia np, efektu mokrych plam świerzego błota, psiknać delikatnie aerkiem z jakimś miksem brazu, poprostu musisz próbowac, a najlepiej na jakims plastikowym pudełku. Bo teraz te błoto wyglada jak chlapnieta farba, ale da sie to uratować.

To są obicia jeśli myślę o tym samym co ty.

Mam chemię AK do robienia błota, nie chciałem go wrzucić do wiadra z błotem, ale celem moim było lekkie pobrudzenie jakby jechał po drodze polnej, na której było kilka kałuż.

Jeżeli planowałeś zrobić ,,odpryski błota" to zrobiłeś to źle. Strzelałeś z pędzla, albo aero zwykłym płynem prosto z butelki, a żeby uzyskać efekt błotnych odprysków z kałóż należy dodać to płynu ciut gipsu, żeby zgęstniało-wersja prosto z butelki jest za rzadka.