grzes430 Napisano 26 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2012 Biedronka zrobiona. Niezbyt widoczna bo nie chciałem przesadzić, do tego dochodzą zdjęcia zrobione na szybko(nie mam zbytnio czasu w ostatnich dniach). Może jutro znajdę wolny czas to zrobię lepsze zdjęcia. W planach jeszcze zrobienie figurki i brudzenie tylko czekam na listonosza. Teraz tak. Nie zabezpieczyłem jeszcze sidoluxem biedronki. Nie wiem jak to teraz zrobić. Czy te rzeczy do weatheringu AK + gips będzie się trzymać na błyszczącej powierzchni? Posiadam tylko lakier matowy humbrola, a podobno beznadziejne są lakiery nakładane pędzlem. Więc teraz nie wiem co nałożyć na model by było dobrze. Zbyt błyszczący model też nie wygląda za dobrze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 Jak długo czekałes po nałożeniu łosza aby wytrzec nadmiar? Na jaka powierzchnię nakładałeś biedronkę? Żadnego z tych zabiegów nie widac na modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 26 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2012 Biedronkę na sidolux, między washem a biedronką o ile dobrze pamiętam 2 warstwy sido. Tutaj raczej nie miałem problemu z powierzchnią, wszystko grało ze sobą. Te zdjęcia są bardzo słabe, niepotrzebnie je wklejałem. Jutro zrobię lepsze. I tak jak pisałem, by nie zepsuć biedronka bardzo delikatna. Ewentualnie poprawić zawsze można. Jeszcze nie znalazłem tej granicy kiedy mogę uznać, że biedronka w sam raz wyszła. Z tym washem to totalna klapa to wiem. Czekałem koło 10 minut. Obawiałem się, że jeśli z płaskiej powierzchni od razu nie zetrę to zostaną znów ślady i model pójdzie na złom. W pewnym sensie już jest złomem, w przyszłości będzie królikiem doświadczalnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 Biedronke kłądzie sie na mat lub na satyne 10min do wytarcia łosza to za mało ja wycieram po ok 2 godzinach ,on musi wyschnąć ,jeśli masz połysk na modelu to i na drugi dzień sie wytrze nadmiar ,patyczkiem zwilżonym benzyną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 26 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2012 To mnie teraz zmyliłeś. Podczas rozpoczęcia mojej przygody z modelarstwem czytałem, że biedronka też na błyszczącą. Chyba, że to ja coś pokręciłem. Trzeba zrobić w takim razie ściągę i powiesić nad biurkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 Biedronka jak i filtr na połysk nic nie daje .A gdzie to wyczytałeś jeśli można wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 Ja dopiero pierwszy model mam za sobą z tymi wszystkimi technikami ale kolejność wbiła mi się w głowę jak nie wiem. Po pierwsze filtrem pokrywasz cały model (podłoże mat lub lepiej satin), ja robię to po kolorze bazowym. Tak wiec nie uzywam patyczków,szmalek itd. Farba to ok 98% rozcienczalnika i tak naprawde po wszystkim nie widzisz ze coś zrobiłeś, jednak jak bys porównał zdjęcie przed no to...Filtrów możesz nakładać kilka z tym że musisz uważać poniewaz każdy filtr prowadzi stopniowo do nabłyszczenia modelu tak więc w pewnej chwili twój filtr może stać się washem . O biedronke zapytaj Roberta ja nie robiłem. A sam Wasch to farba troszkę( zaznaczam troszkę) mniej transparentna od filtra i tu w ruch idą wszelkie patyczki,szmatki itp. chodzi o to by wasz został tylko w zagłębieniach by podkreślić trówymiarowośc modelu( wasch oczywiscie tylko na glos).eśli coś pominołem koledzy niech dopowiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 łosz viewtopic.php?f=104&t=6669 biedronka viewtopic.php?f=87&t=33443&start=45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 27 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2012 http://www.forum.modelarstwo.org.pl/viewtopic.php?f=44&t=47434&hilit=biedronka Pierwsze zdanie Tymczasem po przyjściu do domu czekała na mnie pierwsza część moich zakupów - chemia AK do weatheringu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 27 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2012 Nowe zdjęcia(mam nadzieję, że wyszły lepiej): Teraz poprawiłem tył i kawałek lewego boku BTR "na próbę". Jak wyszło? Jeśli taki efekt jest w porządku to spróbuję zrobić pozostałe miejsca podobnie. Jeszcze wracając do tych wszystkich lakierów. Skoro biedronka ma być na matowym to jaki polecacie lakier? I czym teraz zabezpieczyć model, by kurzenie chemią AK(mowa o niej kilka moich postów wyżej) się trzymało na modelu? Zdjęcia robione na balkonie- 9 piętro, więc nie mam zbyt dużego pola manewru by lepiej ustawić kąt robienia zdjęć ze słońcem. Dlatego jedne robione w czystym świetle, a inne w zacienionym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 27 Czerwca 2012 Share Napisano 27 Czerwca 2012 To mnie teraz zmyliłeś. Podczas rozpoczęcia mojej przygody z modelarstwem czytałem, że biedronka też na błyszczącą. Chyba, że to ja coś pokręciłem. Trzeba zrobić w takim razie ściągę i powiesić nad biurkiem. Jak każdy z nas, jeszcze nie raz się pomylisz. Grunt to się nie zniechęcać i nie brać tego na poważnie ani zbyt ambicjonalnie. Tylko zmyć i malować powtórnie. No i wielkie podziękowanie za "ruski" pojazd. Mam nadzieję, ze następny pojazd też będzie sowiecki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 27 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2012 2 następne będą US/PL . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 27 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2012 Napotkałem mały opór żołnierza. Przez jego mundur tylko nogi wchodzą do pojazdu: To nie jest chyba normalna pozycja żołnierza? Jeśli nie to jestem zmuszony zrobić albo dioramę albo odłożyć na bok figurki. Poczekają wtedy na kolejny rosyjski pojazd bo akurat mam ten zestaw: http://www.mojehobby.pl/products/Afghan-War-1979-1989-Soviet-Paratroopers.html (chciałem użyć tego z lornetką) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 27 Czerwca 2012 Share Napisano 27 Czerwca 2012 Napotkałem mały opór żołnierza. Przez jego mundur tylko nogi wchodzą do pojazdu: Hmmmm.... a może by tak rogi tego płaszcza zmiękczyć nitro albo delikatnie lutownicą i zagiąć je lekko do środka aby sie stworek wpasował ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 27 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2012 Jeśli tak idzie to czemu by nie spróbować. Nie wiem czy znajdę w domu nitro, ale lutownica na pewno jest. Jeszcze teraz pomyślałem by rozgrzać plastik nad jakąś świeczką i lekko uformować. Zda to egzamin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 28 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2012 Sprawa z żołnierzem rozwiązana. Znalazłem takie zdjęcie: Na spokojnie teraz zauważyłem, że do drugiego włazu figurka spokojnie wejdzie. Do tego pierwszego również, ale musiałby być odwrócona plecami do kierunku jazdy. Teoretycznie mogłoby też tak być zważywszy, że będzie spoglądał przez lornetkę, ale moim zdaniem lepiej gdy będzie ułożony tak: Jakby ktoś byłby miły to proszę o komentarz tej poprawionej biedronki. I jeszcze raz się spytam o zabezpieczenie jej i wybór lakieru matowego z racji tego, że nie mogę nic na ten temat znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 21 Lipca 2012 Autor Share Napisano 21 Lipca 2012 Po przerwie związanej z obozem tenisowym, udało mi się wczoraj wieczorem trochę pobrudzić model. Z racji, że pierwszy raz użyłem AK earth effects efekt może wydawać się słaby, ale ocenianie zostawiam wam. Zapomniałem, że mam również dust effects, myślę czy jeszcze go gdzieś użyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 25 Lipca 2012 Share Napisano 25 Lipca 2012 Kolego, co to za srebrno-czarne cos z tyłu? Jak masz suche pastele to użyj ich na dolne partie pojazdu, zrób troche prawdziwego błota, np z maki , pieprzu itp, kombinuj:) Na koniec możesz pobawić sie sidoluxem do zrobienia np, efektu mokrych plam świerzego błota, psiknać delikatnie aerkiem z jakimś miksem brazu, poprostu musisz próbowac, a najlepiej na jakims plastikowym pudełku. Bo teraz te błoto wyglada jak chlapnieta farba, ale da sie to uratować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 25 Lipca 2012 Autor Share Napisano 25 Lipca 2012 To są obicia jeśli myślę o tym samym co ty. Mam chemię AK do robienia błota, nie chciałem go wrzucić do wiadra z błotem, ale celem moim było lekkie pobrudzenie jakby jechał po drodze polnej, na której było kilka kałuż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 25 Lipca 2012 Share Napisano 25 Lipca 2012 Jeżeli planowałeś zrobić ,,odpryski błota" to zrobiłeś to źle. Strzelałeś z pędzla, albo aero zwykłym płynem prosto z butelki, a żeby uzyskać efekt błotnych odprysków z kałóż należy dodać to płynu ciut gipsu, żeby zgęstniało-wersja prosto z butelki jest za rzadka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 25 Lipca 2012 Autor Share Napisano 25 Lipca 2012 To widocznie za mało dodałem gipsu, ale dodałem go. Następnym razem dodam go więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi