Michal_G Napisano 21 Kwietnia 2012 Share Napisano 21 Kwietnia 2012 Model z wątku warsztatowego http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=28975 Klejony wspólnie z żoną. Malowanie radzieckie, interwencja w Czechosłowacji 1968 r. Podstawowy kolor Pactra A-114. Wash olejny, brudzenie suchymi pastelami (błoto papka startej pasteli z terpentyną balsamiczną, kurz same pastele), otarcia robione ołówkiem. Wykonanie prawie prosto z pudełka, wymienione uchwyty na wieży na druciane, dorobione liny holownicze i belka do wyciągania z błota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Kwietnia 2012 Share Napisano 21 Kwietnia 2012 Generalnie fajnie sklejony, ale... kupa piachu z przodu a reszta jakby prosto z myjni. Trzeba go było jeszcze pobrudzić trochę, szczególnie te białe pasy. P.S. Gratuluję żonie ładnie sklejonego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 21 Kwietnia 2012 Share Napisano 21 Kwietnia 2012 Witam. Merytorycznie się nie wypowiem. Sklejenie-niestaranne. Krzywo wklejone beczki. Gąski to katastrofa. Widać uskoki, przerwy i nienaturalne zakrzywienia. Malowanie-całkowicie nie trafiony odcień zieleni.Brudzenie- zbyt jednostajne, zupełnie przypadkowe i nieprzemyślane. W tym stanie modelu to dopiero baza wyjściowa. Stanowczo za wcześnie na galerię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 21 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2012 Beczki - rzeczywiście, przekrzywiły się przy robieniu fotek,nie zauważyłem, poprawię. Gąsienice - fakt, marnie wyszły. Dodam tylko że to najgorsze ogniwkowe gąsienice jakie miałem w rękach. Brudzenie - białe pasy są nieco przybrudzone (przykurzone) szarą suchą pastelą ale na zdjęciach prawie tego nie widać. Co do jednostajności brudzenia to się nie zgodzę - trochę brudnych czołgów na zlotach pojazdów militarnych oglądałem. Rzeczywiście brudzenie jest nierówne, przód za bardzo w porównaniu z resztą - to by się dało poprawić. Odcień zasadniczego koloru - pierwszy raz słyszę żeby Pactra A114 czyli ciemny Olive Drab nie nadawała się do radzieckich powojennych czołgów, ale może czegoś nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 21 Kwietnia 2012 Share Napisano 21 Kwietnia 2012 Odcień zasadniczego koloru - pierwszy raz słyszę żeby Pactra A114 czyli ciemny Olive Drab nie nadawała się do radzieckich powojennych czołgów, ale może czegoś nie wiem... Odcień Pactry jak najbardziej ok. Po washu zmienił jednak całkowicie barwę. Na zdjęciach wygląda na ciemno-szary z niebieskim odcieniem. Chyba że zdjęcia tak przekłamują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 22 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2012 Co do zasadniczego koloru - to jednak chyba kwestia zdjęć. Fotki były robione przy mieszanym oświetleniu naturalno - sztucznym i to mogło spaprać. Ewentualnie kurzenie szarą suchą pastelą też mogło trochę kolor popsuć. Na niektórych fotkach cień modelu jest mocno niebieskawy a powinien wyjść ciemno szary - co by wskazywało na fotki jednak. Co do brudzenia - czy pomysł by nieco zmyć nadwyżkę brudu z dolnej części przedniego pancerza, dołożyć błota na kołach i dodać szarego kurzu w górnej części (zwłaszcza na białych pasach) ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 22 Kwietnia 2012 Share Napisano 22 Kwietnia 2012 Co do brudzenia - czy pomysł by nieco zmyć nadwyżkę brudu z dolnej części przedniego pancerza, dołożyć błota na kołach i dodać szarego kurzu w górnej części (zwłaszcza na białych pasach) ma sens? Michał ma sens jak najbardziej. Właśnie do tego dążyłem przy ocenie Twojego modelu. Poprawiaj i będzie git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 26 Kwietnia 2012 Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Panowie o ile jest to ten model ze stajni "Italerii" to gratuluje sklejenia go. Mi się jakoś nie udało. Co do reszty to nie podobają mi ślady eksploatacji. Ten łosz mogłeś zrobić bardziej subtelnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 27 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2012 To właśnie ten staroć Italeri czyli przepak Esci. Zgodnie z radami usunąłem sporą część brudu, nałożyłem od nowa - tym razem tak żeby bardziej grudki było widać. "Dokurzyłem" białe pasy, trochę zmieniłem rozkład plam błota. Na kołach dodałem kurzenie żeby trochę urozmaicić. Tym razem na fotkach nie powinno być niebieskiej poświaty. Lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi