Skocz do zawartości

StuG. III Ausf. G 1:35 DML

Twitch

Rekomendowane odpowiedzi

No to pora na mój kolejny warsztat.

Tym razem trafia Stug... od razu powiem że jest piękny wypusty z 2012 są powalające, pięknie z detalowane i samo sklejalne Nie no tak na poważnie jak na razie wszystko świetnie się skleja, jedno do drugiego idealnie pasuje... sama przyjemność.

Jak na razie efekt niewielki ale dopiero dzisiaj zacząłem:

Stug%2001.jpg

Stug%2002.jpg

Stug%2003.jpg

Stug%2004.jpg

Witam Janusz. Każdy następny model robisz lepiej. Ciekawy jestem co zrobisz z tego. W pudle są jakieś dodatki, blaszki itp? Jakie malowanie?

Są blaszki i kilka dodatków... Magic Tracki, aluminiowe boczne osłony i lina holownicza.

Ale czekam na przesyłkę z lufą od RB Models i linami od Eureka XXL... nie lubię tych lin dragonowskich.

jakie malowanie?

tego jeszcze nie ustaliłem... dojdziemy do tego.

Robisz StuGa z fabryki Alkett czy MIAG?

Skoro zadałeś to pytanie to znaczy że jest między nimi różnica... pytanie jaka ??

A teraz taka mniejsza aktualizacja

Stug%2005.jpg

Stug%2006.jpg

Skoro zadałeś to pytanie to znaczy że jest między nimi różnica... pytanie jaka ??

Gdzieś przeczytałem, że zawsze przygotowujesz się do budowy modelu i robisz dobry research.

Nie chciałbym robić nudnego gadu - gadu z warsztatu.

Róźnica bedzie polegała na użyciu innych części z ramek dla StuGa z Alkett a innych dla StuGa z MIAG

Źle wkleiłeś blachę osłaniającą tłumiki

53103944.jpg

źródło: andreaslearka.net

Mały inbox plis

proszę

http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=Reviews&file=index&req=showcontent&id=7645

Gdzieś przeczytałem, że zawsze przygotowujesz się do budowy modelu i robisz dobry research.

Nie chciałbym robić nudnego gadu - gadu z warsztatu.

Róźnica bedzie polegała na użyciu innych części z ramek dla StuGa z Alkett a innych dla StuGa z MIAG

Źle wkleiłeś blachę osłaniającą tłumiki

53103944.jpg

źródło: andreaslearka.net

Tak pisałem... ale nigdy że robię dobry research. Co do użycia różnych ramek to na tym etapie jeszcze nie było żadnych propozycji (to albo tamto)

Dziękuje za zdjęcie... źle zinterpretowałem instrukcje dragona... już to poprawiłem

Witaj

Jak juz masz wene na poprawianie niedoróbek, to przyszpachluj osłone mechanizmu napinającego. W zestawach Dragona zieje tam dość pokażna szpara, a w rzeczywistości był to jednolity odlew.

Pozdrawiam

Andrzej

Instrukcja Dragona jest na tyle beznadziejna, że nie informuje o możliwości wyboru różnych alternatywnych części.

Z tego co widzę "nakazuje" robić wersje Alketta. Przy czym jest błąd, jeżeli Alkett to nie rolki żebrowane do podtrzymywania gąsienic, ale gumowe (części na ramce A) ewentualnie w tych żebrowanych nawiercić otwory jak w produkcie Panzer Art

http://panzerart.pl/index.php/welcome/produkt/139

Jeśli konsekwentnie z instrukcją Alkett to powinieneś dorobić na tyle "zagrodę", wszystkie w tym okresie określonym na pudełku December 1943 je posiadały

53104426.jpg

źródło andresalarka.net

Z tego co widzę po wypraskach- czyli późny Allkett (np. późne koła napędowe) możesz sobie darować zimmerit...jest jeszcze parę szczegółów ale widzę że kol. Vis 13 już sprawuje pieczę nad projektem

pozdr Sławek

Witam

Kolejna odsłona mojej pracy przy stugu. Wykonałem dzisiaj koła... wyczyściłem bandaże z miejsc łączenia form i wkleiłem kilka elementów fototrawionych w koła napinające.

Wszystkie koła są wstawione na sucho bez przyklejania... jeśli ktoś zauważy coś co będzie wymagało poprawek to proszę pisać.

Stug%2007.jpg

Stug%2008.jpg

Pytanko jest... a raczej dwa

1. Czy tak jak pokazałem na tych dwóch zdjęciach wieżyczka się obracała??

2. No i pierwszy raz w tym modelu chciałbym wykorzystać przeźroczyste elementy do wizjerów w wieżyczce... jak to z nimi jest jak je zamaskować przed malowaniem... czy może po malowaniu pędzelkiem retuszerskim nadaje się im jakiś kolor??

DSC_0383.JPG

DSC_0384.JPG

Z góry dziękuje za pomoc

Rafał w początkowym okresie kopuła dowódcy była obrotowa, dopiero w później gdzieś od jesieni 43 (braki łożysk kulkowych) montowana ją na stałe. W sumie w tym modelu powinna być na stałe.

Widzę ze nie wkleiłeś, to dobrze, ona wchodzi na wcisk jak klocki lego, wiec jej nie wklejaj. Pomalujesz model, wyjmiesz kopułę i wkleisz już pomalowane wizjery - czysta praca bez maskowania.

Kup transparentną farbkę z Vallejo zieloną lub niebieską, zabarwi ci przezroczysty plastik na ładny kolor

http://www.mojehobby.pl/catalog/Kolory-przezroczyste.html

Rafał w początkowym okresie kopuła dowódcy była obrotowa, dopiero w później gdzieś od jesieni 43 (braki łożysk kulkowych) montowana ją na stałe. W sumie w tym modelu powinna być na stałe.

Dobrze wiedzieć, masz może jakieś zdjęcia ruchomej kopuły ?

Witaj

Zdjęcie w zasadzie w niczym ci nie pomoże, bo optycznie kopułki niczym sie miedzy soba nie rózniły. Zwróc uwagę na zdjęciach na położenie klapy dowódcy - we wczsnych i środkowych seriach produkcyjnych dekiel, z uwagi na dość wysoko położony gumowy odbojnik pozostawał w położeniu mniej więcej 10 stopni w stosunku do poziomu. W późniejszych wozach pokrywa spoczywała horyzontalnie. Ale nie ma jasnej zależności między systemem montażu odbojników a rezygnacją z obrotowej kopułki.

Pozdrawiam

Andrzej