Twitch Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 No to pora na mój kolejny warsztat. Tym razem trafia Stug... od razu powiem że jest piękny wypusty z 2012 są powalające, pięknie z detalowane i samo sklejalne Nie no tak na poważnie jak na razie wszystko świetnie się skleja, jedno do drugiego idealnie pasuje... sama przyjemność. Jak na razie efekt niewielki ale dopiero dzisiaj zacząłem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 Witam Janusz. Każdy następny model robisz lepiej. Ciekawy jestem co zrobisz z tego. W pudle są jakieś dodatki, blaszki itp? Jakie malowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 1 Maja 2012 Autor Share Napisano 1 Maja 2012 Witam Janusz. Każdy następny model robisz lepiej. Ciekawy jestem co zrobisz z tego. W pudle są jakieś dodatki, blaszki itp? Jakie malowanie? Są blaszki i kilka dodatków... Magic Tracki, aluminiowe boczne osłony i lina holownicza. Ale czekam na przesyłkę z lufą od RB Models i linami od Eureka XXL... nie lubię tych lin dragonowskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 Noo jak fajnie, będę obserwować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 jakie malowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vis13 Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 Robisz StuGa z fabryki Alkett czy MIAG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 1 Maja 2012 Autor Share Napisano 1 Maja 2012 jakie malowanie? tego jeszcze nie ustaliłem... dojdziemy do tego. Robisz StuGa z fabryki Alkett czy MIAG? Skoro zadałeś to pytanie to znaczy że jest między nimi różnica... pytanie jaka ?? A teraz taka mniejsza aktualizacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mały15 Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 Mały inbox plis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 1 Maja 2012 Autor Share Napisano 1 Maja 2012 Mały inbox plis Tak na szybko... odjąć to co już zużyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vis13 Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 Robisz StuGa z fabryki Alkett czy MIAG? Skoro zadałeś to pytanie to znaczy że jest między nimi różnica... pytanie jaka ?? Gdzieś przeczytałem, że zawsze przygotowujesz się do budowy modelu i robisz dobry research. Nie chciałbym robić nudnego gadu - gadu z warsztatu. Róźnica bedzie polegała na użyciu innych części z ramek dla StuGa z Alkett a innych dla StuGa z MIAG Źle wkleiłeś blachę osłaniającą tłumiki źródło: andreaslearka.net Mały inbox plis proszę http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=Reviews&file=index&req=showcontent&id=7645 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 1 Maja 2012 Autor Share Napisano 1 Maja 2012 Robisz StuGa z fabryki Alkett czy MIAG? Skoro zadałeś to pytanie to znaczy że jest między nimi różnica... pytanie jaka ?? Gdzieś przeczytałem, że zawsze przygotowujesz się do budowy modelu i robisz dobry research. Nie chciałbym robić nudnego gadu - gadu z warsztatu. Róźnica bedzie polegała na użyciu innych części z ramek dla StuGa z Alkett a innych dla StuGa z MIAG Źle wkleiłeś blachę osłaniającą tłumiki źródło: andreaslearka.net Tak pisałem... ale nigdy że robię dobry research. Co do użycia różnych ramek to na tym etapie jeszcze nie było żadnych propozycji (to albo tamto) Dziękuje za zdjęcie... źle zinterpretowałem instrukcje dragona... już to poprawiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzerart Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 Witaj Jak juz masz wene na poprawianie niedoróbek, to przyszpachluj osłone mechanizmu napinającego. W zestawach Dragona zieje tam dość pokażna szpara, a w rzeczywistości był to jednolity odlew. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vis13 Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 Instrukcja Dragona jest na tyle beznadziejna, że nie informuje o możliwości wyboru różnych alternatywnych części. Z tego co widzę "nakazuje" robić wersje Alketta. Przy czym jest błąd, jeżeli Alkett to nie rolki żebrowane do podtrzymywania gąsienic, ale gumowe (części na ramce A) ewentualnie w tych żebrowanych nawiercić otwory jak w produkcie Panzer Art http://panzerart.pl/index.php/welcome/produkt/139 Jeśli konsekwentnie z instrukcją Alkett to powinieneś dorobić na tyle "zagrodę", wszystkie w tym okresie określonym na pudełku December 1943 je posiadały źródło andresalarka.net Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 A co Janusz z zimmeritem? Z Alkett i MIAG różniły się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 Z tego co widzę po wypraskach- czyli późny Allkett (np. późne koła napędowe) możesz sobie darować zimmerit...jest jeszcze parę szczegółów ale widzę że kol. Vis 13 już sprawuje pieczę nad projektem pozdr Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 3 Maja 2012 Autor Share Napisano 3 Maja 2012 Witam Kolejna odsłona mojej pracy przy stugu. Wykonałem dzisiaj koła... wyczyściłem bandaże z miejsc łączenia form i wkleiłem kilka elementów fototrawionych w koła napinające. Wszystkie koła są wstawione na sucho bez przyklejania... jeśli ktoś zauważy coś co będzie wymagało poprawek to proszę pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 Czysto schludnie, ładne zdjęcia. Kurde nakręcasz mnie tym modelem chyba zacznę swojego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 Bardzo ładne podwozie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 (edytowane) Super wygląda Jak już pisałem detal powala Edytowane 3 Maja 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 czyściutko ,a detal fakt bardzo ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 3 Maja 2012 Autor Share Napisano 3 Maja 2012 Pytanko jest... a raczej dwa 1. Czy tak jak pokazałem na tych dwóch zdjęciach wieżyczka się obracała?? 2. No i pierwszy raz w tym modelu chciałbym wykorzystać przeźroczyste elementy do wizjerów w wieżyczce... jak to z nimi jest jak je zamaskować przed malowaniem... czy może po malowaniu pędzelkiem retuszerskim nadaje się im jakiś kolor?? Z góry dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 Nie była obracana, wizjery zamaskuj maskolem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vis13 Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 Rafał w początkowym okresie kopuła dowódcy była obrotowa, dopiero w później gdzieś od jesieni 43 (braki łożysk kulkowych) montowana ją na stałe. W sumie w tym modelu powinna być na stałe. Widzę ze nie wkleiłeś, to dobrze, ona wchodzi na wcisk jak klocki lego, wiec jej nie wklejaj. Pomalujesz model, wyjmiesz kopułę i wkleisz już pomalowane wizjery - czysta praca bez maskowania. Kup transparentną farbkę z Vallejo zieloną lub niebieską, zabarwi ci przezroczysty plastik na ładny kolor http://www.mojehobby.pl/catalog/Kolory-przezroczyste.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 Rafał w początkowym okresie kopuła dowódcy była obrotowa, dopiero w później gdzieś od jesieni 43 (braki łożysk kulkowych) montowana ją na stałe. W sumie w tym modelu powinna być na stałe. Dobrze wiedzieć, masz może jakieś zdjęcia ruchomej kopuły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzerart Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 Witaj Zdjęcie w zasadzie w niczym ci nie pomoże, bo optycznie kopułki niczym sie miedzy soba nie rózniły. Zwróc uwagę na zdjęciach na położenie klapy dowódcy - we wczsnych i środkowych seriach produkcyjnych dekiel, z uwagi na dość wysoko położony gumowy odbojnik pozostawał w położeniu mniej więcej 10 stopni w stosunku do poziomu. W późniejszych wozach pokrywa spoczywała horyzontalnie. Ale nie ma jasnej zależności między systemem montażu odbojników a rezygnacją z obrotowej kopułki. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi