Jacko Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 Maluję sobie pędzlem olejnymi humbrolami i na razie nie mam w planach aerografu, więc tak pozostanie. Mam lekki problem z lakierowaniem, bo kilka warstw nanoszonych pędzlem zalewa mi dość mocno linie podziału itp. Chcę teraz spróbować lakieru błyszczącego w sprayu. Zauważyłem, że tanie nie są, a dodatkowo nie wszystkie nadają się na kalki (w opisach mają, że mogą je uszkodzić), dlatego pytanie tutaj, żeby nie kupić czegoś nieodpowiedniego. Ktoś mógłby jakiś polecić? PS. Najlepiej żeby spełniał takie warunki: dobry-dużo-tani :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 Kup sidolux /0,5litra ok 15zł/ do paneli albo kamienia/terakoty/ nadaje się idealnie pod pędzel ,możesz kłaść kilka warstw i nic nie zalewa, na pantherę 1:48 z Tamki położyłem 4 warstwy własnie pędzlem .A jak chcesz w sprayu to Motip jest bardzo dobry . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 2 Maja 2012 Share Napisano 2 Maja 2012 Szczerze polecę spray Akrylowy Vallejo. Żaden Sidolux, ani lakier pryskany z aero nie da takiej ładnej powierzchni jak ten szpray. Na jak długo starczy nie jestem w stanie powiedzieć, dopiero użyłem przy jednym modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 3 Maja 2012 Autor Share Napisano 3 Maja 2012 Sidoluxu użyłem przy swoim pierwszym modelu i nie wyszło za dobrze, bo wash się rozmazał i wszedł z nim w jakąś reakcję. Póżniej kupiłem lakier humbrola, ale ten znowu nie chce schnąć i po kilku, a nawet kilkunastu dniach ciągle się lepi i zostają na nim odciski palców. Dodatkowo wychodzą mi dosyć grube warstwy. Dlatego teraz chcę spróbować czegoś w sprayu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 4 Maja 2012 Share Napisano 4 Maja 2012 Humbrol to zapewne olejny jesli tak długo schnie i pod łosza absolutnie sie nie nadaje ,dopiero sobie biedy narobisz.pod łosz musi być akryl ,mam jeszcze na stanie Pactrę ,zachowuje sie podobnie jak siodo z tym ,że już po dwóch warstwach jest połysk i Gunze serii C tu wystarczy dwie cieniutkie warstwy i jest wysoki połysk.Polecam jednach z aero ,wtedy masz większą kontrolę przy sprayu możesz linie zalać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kugelblitz Napisano 6 Maja 2012 Share Napisano 6 Maja 2012 Póżniej kupiłem lakier humbrola, ale ten znowu nie chce schnąć i po kilku, a nawet kilkunastu dniach ciągle się lepi i zostają na nim odciski palców A czym rozcieńczałeś tego Humbrola ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 6 Maja 2012 Autor Share Napisano 6 Maja 2012 Rozcieńczalnikiem Wamodu, ale sprawdzałem też na próbę na nierozcieńczonym i zachowuje się podobnie. Znalazłem sporo tematów w których były opisywane takie problemy. Podobno ten lakier zależnie od partii tak ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kugelblitz Napisano 6 Maja 2012 Share Napisano 6 Maja 2012 A spróbuj white spiritem , tylko takim dla plastyków. Też kiedyś zgłębiałem temat po tym jak mi Corsair polakierowany Humbrolem rozcieńczonym Wamodem sechł circa 1.5 miesiąca ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 6 Maja 2012 Autor Share Napisano 6 Maja 2012 Nie będę już kombinował, tylko po prostu przestanę tego specyfiku używać. Chcę teraz spróbować czegoś akrylowego w sprayu. Problem mam tylko z dokończeniem modelu, który zacząłem tym lakierować. Każde dotknięcie i próba dalszej obróbki po prostu go niszczy. Położyłem jakoś połowę kalek, ale co i jak dalej, to nie wiem. Muszę jeszcze położyć kilka kalek, dokleić kilka brakujących elementów i na końcu naciągnąć linki sterujące, a to cholerstwo nie schnie... A nad washem i jakimś brudzeniem, to w ogóle na razie nie myślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 6 Maja 2012 Share Napisano 6 Maja 2012 Pomaluj akrylowym na ten humbrol /np.sidoluxem /i nie będzie się kleić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 12 Lipca 2012 Autor Share Napisano 12 Lipca 2012 Kupiłem akrylowego Motipa w sprayu i sprawdziłem na kilku detalach. Ładna powłoka wyszła na matowym żółtym, satynowym czerwonym i aluminiowym metalizerze. Na czarnym macie zrobiła się pajęczyna i farba się złuszczyła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi