Scan Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 Witam! Jestem na forum nowy, modelarstwem interesuję się dość krótko, ale chciałbym pokazać swój nowo ukończony model mojej ulubionej maszyny latającej- MiG'a 21 MF, o nr bocznym 7760, który niegdyś służył w 10 plm w Łasku( był bodajże przenoszony z 2 plm w Krakowie. Wnioskuję to na podstawie ilustracji na pudełku modelu, oraz instrukcji gdzie widnieje godło 2 plm). Niestety nie znalazłem żadnych zdjęć oryginału, ani praktycznie żadnych konkretnych informacji. Z tego co wiem znajduje on się teraz w Ridgeway( Kanada) jako eksponat. Plastyk jak każdy wie nie zachwyca, jednak w przeciwieństwie do np. F-16 Mastercrafta czuć różnicę na plus. Producent niestety nie dodał godła 10 plmu, ani nawet godła 2 plmu... Jestem gotów nawet na najgorsze opinie, krytyka motywuje do pracy , oraz o wytykanie moich( zapewne licznych) błędów. Bardzo mi zależy szczególnie na opinii MiGo maniaków Pozdrawiam i życzę miłego oglądania (Przepraszam za jakość zdjęć, ale nie posiadam jednak dostępu do aparatu, więc staram się robić zdjęcia komórką. Mam nadzieję, że cokolwiek widać ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 Jak na ten zestaw wyszło naprawdę nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 Masz dobrą komórkę ;) Fajnie wygląda ten model. Wydaje mi się, że malowałeś pędzlem. Następnym razem pod metalizer lepiej przygotuj powierzchnię, bo potem widać każdy najdrobniejszy syfek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 Chłopie, ale pokręciłeś z godłami Na pudełku masz godło 10 PLM, smoka wawelskiego. Godło to nawiązuje do okresu gdy pułk ten pod nazwą 2 PLM OPK służył w Krakowie, nie ma związku z oryginalnym 2 PLM "Kraków". Godło 2 PLM wygląda TAK. 7760 nie latał w Goleniowie. Żaden MiG-21 nie mógł być przenoszony z 2 PLM w Krakowie do 10 PLM bo to ten sam pułk I ostatnia sprawa, w Krakowie nie latały MiG-21. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 Racja, jako początkujący wyszedłeś zwycięsko z nierównej walki z Plastykiem. Brakuje tylko uszczelki owiewki, na skrzydłach zapomniałeś pomalować światła pozycyjne i (tak mi się zdaję, nie jestem pewny czy wszystkie nasze MiGi tak miały) anten? na zielono na obu skrzydłach i jedna na spodzie kadłuba, oprócz tego brakuje DUA 3. Ale w tej skali to tylko czepialstwo Resztę baboli pewnie wychwycą "Migowcy". Ogólne wrażenie pozytywne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scan Napisano 3 Maja 2012 Autor Share Napisano 3 Maja 2012 karambolis8 tak, maluję pędzlem model ładniej by wyglądał, ale poknociłem i musiałem go jakoś ratować young sory za pomyłki i dzięki za przydatne informacje; na przyszłość będę pamiętał myślałem, że godło 10 plm to coś w rodzaju tego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 Bardzo ładnie wyszedł Ci MiG ,jak na ten zestaw i wykonanie pudełkowe oczywiście ,model bardzoo ciężki w budowie i malowanie pod pędzel też ale Ty wybrnąłeś całkiem, całkiem ,kilka miejsc trzeba by było podszpachlować i kilka antenek wymalować na zielono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scan Napisano 3 Maja 2012 Autor Share Napisano 3 Maja 2012 Marcinej: - uszczelka owiewki- nie chciałem po prostu zniszczyć owiewki ( zazwyczaj przy owiewce coś spartolę i mam do siebie potem pretensje) - światła pozycyjne- fakt przeoczyłem - anteny(zielone elementy): a) na skrzydłach nie ma, ponieważ z tego co wypatrzyłem nie wszystkie MF'y takie posiadały( chyba, że znowu coś przeoczyłem... ) b) na spodzie za przednią golenią zielone "kółko" jest tylko na fotkach niestety nie widać - DUA-3- w tej skali byłoby trudno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 a) na skrzydłach nie ma, ponieważ z tego co wypatrzyłem nie wszystkie MF'y takie posiadały( chyba, że znowu coś przeoczyłem... ) Przeoczyłeś i na st.pionowym też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scan Napisano 3 Maja 2012 Autor Share Napisano 3 Maja 2012 Jakich ja się rzeczy dowiaduję a na pionowym to w którym miejscu dokładnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 Jakich ja się rzeczy dowiaduję a na pionowym to w którym miejscu dokładnie? Na stateczniku to zdaję się, że akurat pomalowałeś to co trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scan Napisano 3 Maja 2012 Autor Share Napisano 3 Maja 2012 Mi również się tak wydaje dlatego zapytałem nie jestem specjalistą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 Na pionowym anteny tak tylko światełka nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scan Napisano 3 Maja 2012 Autor Share Napisano 3 Maja 2012 Robert mógłbyś mi powiedzieć, gdzie to światełko powinno się znajdować? Edit. Czy chodziło o to: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 Zerknij na zdjęcia MiGów, w tym miejscu jeszcze zielony kawałeczek. Robert bystre oko, ja nie zauważyłem, że nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scan Napisano 3 Maja 2012 Autor Share Napisano 3 Maja 2012 U mnie ten kawałeczek jest pomalowany poprawnie, bo z tego co widziałem powinien on być pomalowany do połowy (jak znowu się pomyliłem to ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 (edytowane) U mnie ten kawałeczek jest pomalowany poprawnie, bo z tego co widziałem powinien on być pomalowany do połowy (jak znowu się pomyliłem to ) Masz rację, to ja namieszałem - to zdjęcie co zamieściłeś jest nie z Twoim modelem, u Ciebie jest poprawnie ten element, brakuje tylko światełka. uff Przy okazji przypomniały mi się odgromniki, możesz jeszcze dorobić A wracając do zdjęcia z konkursowym MiGiem, mam pytanie - Robercie - nie pomalowałeś tego elementu celowo ? Edytowane 3 Maja 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scan Napisano 3 Maja 2012 Autor Share Napisano 3 Maja 2012 Jutro postaram się pomalować brakujące elementy mam nadzieję, że już ich więcej nie ma. Jeśli są to śmiało proszę wytykać, bo bardzo chcę( jak każdy modelarz), aby mój model wyglądał jak najbardziej realistycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 (...) mam nadzieję, że już ich więcej nie ma. (...) Zaznaczone na czerwono anteny daj na zielono (o tym już było wspominane) i zielony prostokąt mniej więcej tak jak zaznaczyłem. To by było chyba na tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scan Napisano 3 Maja 2012 Autor Share Napisano 3 Maja 2012 Właśnie do tych mniejszych miałem wątpliwości i zostawiłem alu... zresztą nadal mam te wątpliwości: Teraz nie wiem co o tym myśleć :( Do tego prostokącika też niestety nie jestem pewien, choć również o nim myślałem dobrze, że jest takie forum, żeby o tym podyskutować i się dowiedzieć ciekawych rzeczy pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 Zerknij na zdjęcia MiGów, w tym miejscu jeszcze zielony kawałeczek. Robert bystre oko, ja nie zauważyłem, że nie ma zielone jest ale światełka obok IFF nie ma. Anteny odwrócone T zostaw jak jest. ps.fotki mojego MiGa za przykład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scan Napisano 3 Maja 2012 Autor Share Napisano 3 Maja 2012 Czyli tak na prawdę Twoim MiGiem się wzorowałem miałem kilka modeli, do których zaglądałem w razie wątpliwości i Twój widocznie był jednym z nich PS. W Twoim Migu nie ma zielonego elementu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 PS. W Twoim Migu nie ma zielonego elementu gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scan Napisano 3 Maja 2012 Autor Share Napisano 3 Maja 2012 Tego zaznaczonego strzałką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 U mnie ten kawałeczek jest pomalowany poprawnie, bo z tego co widziałem powinien on być pomalowany do połowy (jak znowu się pomyliłem to ) Masz rację, to ja namieszałem - to zdjęcie co zamieściłeś jest nie z Twoim modelem, u Ciebie jest poprawnie ten element, brakuje tylko światełka. uff Przy okazji przypomniały mi się odgromniki, możesz jeszcze dorobić A wracając do zdjęcia z konkursowym MiGiem, mam pytanie - Robercie - nie pomalowałeś tego elementu celowo ? Tego zaznaczonego strzałką Do tego prostokącika też niestety nie jestem pewien, choć również o nim myślałem pomaluj ten element na zielono Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi