Skocz do zawartości

MiG-21 MF 1:72 (Plastyk)

Scan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Jestem na forum nowy, modelarstwem interesuję się dość krótko, ale chciałbym pokazać swój nowo ukończony model mojej ulubionej maszyny latającej- MiG'a 21 MF, o nr bocznym 7760, który niegdyś służył w 10 plm w Łasku( był bodajże przenoszony z 2 plm w Krakowie. Wnioskuję to na podstawie ilustracji na pudełku modelu, oraz instrukcji gdzie widnieje godło 2 plm). Niestety nie znalazłem żadnych zdjęć oryginału, ani praktycznie żadnych konkretnych informacji. Z tego co wiem znajduje on się teraz w Ridgeway( Kanada) jako eksponat.

Plastyk jak każdy wie nie zachwyca, jednak w przeciwieństwie do np. F-16 Mastercrafta czuć różnicę na plus. Producent niestety nie dodał godła 10 plmu, ani nawet godła 2 plmu...

Jestem gotów nawet na najgorsze opinie, krytyka motywuje do pracy , oraz o wytykanie moich( zapewne licznych) błędów. Bardzo mi zależy szczególnie na opinii MiGo maniaków

Pozdrawiam i życzę miłego oglądania

(Przepraszam za jakość zdjęć, ale nie posiadam jednak dostępu do aparatu, więc staram się robić zdjęcia komórką. Mam nadzieję, że cokolwiek widać )

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

Chłopie, ale pokręciłeś z godłami Na pudełku masz godło 10 PLM, smoka wawelskiego. Godło to nawiązuje do okresu gdy pułk ten pod nazwą 2 PLM OPK służył w Krakowie, nie ma związku z oryginalnym 2 PLM "Kraków". Godło 2 PLM wygląda TAK. 7760 nie latał w Goleniowie. Żaden MiG-21 nie mógł być przenoszony z 2 PLM w Krakowie do 10 PLM bo to ten sam pułk I ostatnia sprawa, w Krakowie nie latały MiG-21.

Racja, jako początkujący wyszedłeś zwycięsko z nierównej walki z Plastykiem. Brakuje tylko uszczelki owiewki, na skrzydłach zapomniałeś pomalować światła pozycyjne i (tak mi się zdaję, nie jestem pewny czy wszystkie nasze MiGi tak miały) anten? na zielono na obu skrzydłach i jedna na spodzie kadłuba, oprócz tego brakuje DUA 3. Ale w tej skali to tylko czepialstwo Resztę baboli pewnie wychwycą "Migowcy". Ogólne wrażenie pozytywne

karambolis8 tak, maluję pędzlem model ładniej by wyglądał, ale poknociłem i musiałem go jakoś ratować

young sory za pomyłki i dzięki za przydatne informacje; na przyszłość będę pamiętał myślałem, że godło 10 plm to coś w rodzaju tego:

1-IMG_9625.JPG

Bardzo ładnie wyszedł Ci MiG ,jak na ten zestaw i wykonanie pudełkowe oczywiście ,model bardzoo ciężki w budowie i malowanie pod pędzel też ale Ty wybrnąłeś całkiem, całkiem ,kilka miejsc trzeba by było podszpachlować i kilka antenek wymalować na zielono.

Marcinej:

- uszczelka owiewki- nie chciałem po prostu zniszczyć owiewki ( zazwyczaj przy owiewce coś spartolę i mam do siebie potem pretensje)

- światła pozycyjne- fakt przeoczyłem

- anteny(zielone elementy):

a) na skrzydłach nie ma, ponieważ z tego co wypatrzyłem nie wszystkie MF'y takie posiadały( chyba, że znowu coś przeoczyłem... )

b) na spodzie za przednią golenią zielone "kółko" jest tylko na fotkach niestety nie widać

- DUA-3- w tej skali byłoby trudno

Jakich ja się rzeczy dowiaduję a na pionowym to w którym miejscu dokładnie?

Jakich ja się rzeczy dowiaduję a na pionowym to w którym miejscu dokładnie?

Na stateczniku to zdaję się, że akurat pomalowałeś to co trzeba

Mi również się tak wydaje dlatego zapytałem nie jestem specjalistą

Robert mógłbyś mi powiedzieć, gdzie to światełko powinno się znajdować?

Edit. Czy chodziło o to:

1

Zerknij na zdjęcia MiGów, w tym miejscu jeszcze zielony kawałeczek. Robert bystre oko, ja nie zauważyłem, że nie ma

scaled.php?server=846&filename=lightd.jpg&res=landing

U mnie ten kawałeczek jest pomalowany poprawnie, bo z tego co widziałem powinien on być pomalowany do połowy (jak znowu się pomyliłem to )

U mnie ten kawałeczek jest pomalowany poprawnie, bo z tego co widziałem powinien on być pomalowany do połowy (jak znowu się pomyliłem to )

Masz rację, to ja namieszałem - to zdjęcie co zamieściłeś jest nie z Twoim modelem, u Ciebie jest poprawnie ten element, brakuje tylko światełka. uff

Przy okazji przypomniały mi się odgromniki, możesz jeszcze dorobić

A wracając do zdjęcia z konkursowym MiGiem, mam pytanie - Robercie - nie pomalowałeś tego elementu celowo ?

Edytowane przez Gość

Jutro postaram się pomalować brakujące elementy mam nadzieję, że już ich więcej nie ma. Jeśli są to śmiało proszę wytykać, bo bardzo chcę( jak każdy modelarz), aby mój model wyglądał jak najbardziej realistycznie

(...) mam nadzieję, że już ich więcej nie ma. (...)

Zaznaczone na czerwono anteny daj na zielono (o tym już było wspominane) i zielony prostokąt mniej więcej tak jak zaznaczyłem. To by było chyba na tyle

scaled.php?server=195&filename=poppr.png&res=landing

Właśnie do tych mniejszych miałem wątpliwości i zostawiłem alu... zresztą nadal mam te wątpliwości:

dsc02739edytowany2.jpg

mig21a04.jpg

Teraz nie wiem co o tym myśleć :(

Do tego prostokącika też niestety nie jestem pewien, choć również o nim myślałem dobrze, że jest takie forum, żeby o tym podyskutować i się dowiedzieć ciekawych rzeczy

pzdr

Zerknij na zdjęcia MiGów, w tym miejscu jeszcze zielony kawałeczek. Robert bystre oko, ja nie zauważyłem, że nie ma

zielone jest ale światełka obok IFF nie ma.

Anteny odwrócone T zostaw jak jest.

ps.fotki mojego MiGa za przykład

Czyli tak na prawdę Twoim MiGiem się wzorowałem miałem kilka modeli, do których zaglądałem w razie wątpliwości i Twój widocznie był jednym z nich

PS. W Twoim Migu nie ma zielonego elementu

Masz rację, to ja namieszałem - to zdjęcie co zamieściłeś jest nie z Twoim modelem, u Ciebie jest poprawnie ten element, brakuje tylko światełka. uff

Przy okazji przypomniały mi się odgromniki, możesz jeszcze dorobić

A wracając do zdjęcia z konkursowym MiGiem, mam pytanie - Robercie - nie pomalowałeś tego elementu celowo ?

Tego zaznaczonego strzałką

apu13baniak.jpg

apu13.jpg

Do tego prostokącika też niestety nie jestem pewien, choć również o nim myślałem

pomaluj ten element na zielono