Rob Napisano 13 Maja 2012 Share Napisano 13 Maja 2012 Witam Na jednym z serwisów aukcyjnych kupiłem model Mack NO z żywicy. Nie zdawałem sobie sprawy co mnie czeka. Model był niekompletny wymagał wielu poprawek, uzupełniania ubytków, prostowania na ciepło i dorabiania wielu części od podstaw – no dość narzekania… Podstawą do powstania modelu są zdjęcia z piątej części ,,Od Acromy do Zwycięzcy” A.A. Kamińskiego, dotyczące 9 Pułku Artylerii Ciężkiej II Korpusu Polskiego z Włoch. 9 Pułk składał się z czterech dywizjonów,dwa zaopatrzone w działa 155mm Long Tom, dwa pozostałe w haubice 7,2 cala (183,9 mm). Wybór padł na British Howitzer 7,2 cala. c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rob Napisano 14 Maja 2012 Autor Share Napisano 14 Maja 2012 Po pierwszych pracach ,,rzeźbiarskich” wyglądało to tak (figurka przy pojeździe dla pokazania gabarytów ciągnika) W kolejnej fazie zaczęło się dorabianie części: - osłony reflektorów (blaszka, drut) - podstawy reflektorów - reflektory wiercone,oszklone - skrajniki - podpory przedniej szyby - drążki przeniesienia napędu - światła odblaskowe,podstawy - zegary (wykorzystałem kalki z ciągnika M4) - dźwignie zmiany biegów - klamki, uchwyty drzwi Zdjęcia poniżej po pociągnięciu podkładem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rob Napisano 14 Maja 2012 Autor Share Napisano 14 Maja 2012 Drugim elementem zastawu miała być brytyjska haubica 7,2 cala (183,9 mm) Niestety jedyny produkowany model dostępny na rynku (Accurate Armour) jest innej wersji ( Mk I ) niż sprzęt używany przez 9 P.A.C. Haubicę musiałem przerobić: wydłużyć,dorobić dodatkowe uchwyty lufy. Oto efekty tych prac A to pierwsze przymiarki do złożenia zestawu. Pozdrawiam Robert Zakrzewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 14 Maja 2012 Share Napisano 14 Maja 2012 Oznakowania na zderzaku nie wyglądają regulaminowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hary Napisano 14 Maja 2012 Share Napisano 14 Maja 2012 takie pytanko ta blacha ryflowana na błotnikach to ?? ... jakaś żywica , blacha ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rob Napisano 14 Maja 2012 Autor Share Napisano 14 Maja 2012 Oznakowania na zderzaku nie wyglądają regulaminowo Dokumentacja jest bardzo skromna -jedyne zdjęcie Maka (z Long Tomem) z 9 pułku pokazuje oznaczacenie syrenki i numeryczne pododdzialu (Od Acromy do Z.....cz 5) ,,Regulamin regulaminem a życie...." A tak poważnie jeżeli masz dostęp do literatury dot. 9PAC a przede wszystkim ciągników haubic 7,2 -będę wdzięczny za pomoc. ta blacha ryflowana na błotnikach to ?? to odcisk blaszki ryflowanej (odlew żywiczny) zeszlifowany do minimalnej grubości RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rob Napisano 15 Maja 2012 Autor Share Napisano 15 Maja 2012 Witam ponownie. Oznakowanie ciągnika nadal jestem skłonny zmienić, uzupełnić -jeżeli dotrę do odpowiednich materiałów. W przypadku haubic sprawa jest prostsza, z potwierdzonych na zdjęciach nazw wybrałem ,,BAŚKA”. A tak ma wyglądać podstawka. Będę wdzięczny za pomoc, jeżeli ktoś zna inne materiały dot. 9 P.A.C. , przede wszystkim dot. ciągników haubic 7,2 . Zestaw wymaga jeszcze dużo pracy: leży sterta dodatków (skrzynki, kasety, bambetle) ,kilka figurek oraz korekta malowania – ale na razie muszę od tej dłubaniny odpocząć. Jeszcze przez jakiś czas Mack i Baśka ,,polatają ‘’ osobno. Pozdrawiam Robert Zakrzewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 15 Maja 2012 Share Napisano 15 Maja 2012 śliczny! i temat bardzo ciekawy. kibicuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati13u Napisano 15 Maja 2012 Share Napisano 15 Maja 2012 super wykonanie. Czekam na koniec dioramy z niecierpliwością!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rob Napisano 15 Maja 2012 Autor Share Napisano 15 Maja 2012 Dziękuję -,,chwilę" to jeszcze potrwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati13u Napisano 15 Maja 2012 Share Napisano 15 Maja 2012 Czy przewidujesz jakieś figurki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rob Napisano 15 Maja 2012 Autor Share Napisano 15 Maja 2012 Tak, kierowcę i dwóch , trzech artylerzystów. Figurki z zestawu, ewentualnie żywiczne główki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi