Jump to content

T-34/85 z wieżą tzw "grzybek" w LWP

drago101
 Share

Recommended Posts

Witam! Szukam wszelkich informacji na temat T-34/85 z wieżą tzw typu "grzybek". Do niedawna mówiono, że w LWP ich nie było, obecnie wiadomo, że jednak były. Jak i w jakiej ilości trafiły w szeregi WP? Czy było to jeszcze w trakcie wojny czy w powojennych dostawach z ZSRR w latach 1950-1951? Pytania te wiążą się z ewentualnym modelem takiego T-34 w polskich barwach.

Wieżą typu "grzybek" określano czasami wieże produkowane w zakładach 112 i 174. Miały one odmienny i bardzo charakterystyczny układ wentylatorów o odmiennym kształcie. Były montowane pojedynczo, a nie podwójnie, jeden z przodu, a drugi z tyłu dachu wieży. Ponadto były wyższe o takim właśnie grzybowatym kształcie. To tak w telegraficznym skrócie.

Wieżą typu "grzybek" określano czasami wieże produkowane w zakładach 112 i 174. .
Faktycznie, niektórzy tak je nazywali, zapomniałem... Ja bym obstawiał zdecydowanie dostawy powojenne. Osobiście chyba nigdy nie widziałem zdjęcia "wojennego" T-34-85 z taką wieżą wykonanego na froncie europejskim. Tylko w Mandżurii.

Gdzieś wyczytałem ,że to była produkcja z końca1945 i takie rysunki znalazłem/kompletuje własnie zestaw do wyprodukowania tego tanka ,mam kadłub Zvezdy ,koła i taką właśnie wieże z Maquete ,dokupie jeszcze Friule i blaszki z Abera /

1121945.jpg

lateroofs.jpg

Niestety skanów nie posiadam. Zdjęcia można znaleźć w "Mitycznej broni" Michulca, monografii T-34 Squadron/Signal, licznych rosyjskich monografiach. A wieża od Maquette ma jedną istotną wadę, zbyt małą średnicę podstawy wieży. Trzeba poszerzyć we własnym zakresie lub nawet próbować połączyć górę tej wieży z podstawą Dragona (nawet nie najgorzej pasuje) czy Zvezdy.

Co do podstawy wiezy z maqete to pasuje idealnie w gniezdzie zvezdy
Mi chodziło o to,że jest za mała w stosunku o kadłuba. W oryginale krawędź tej wieży wystawała poza obrys kadłuba. Model ma średnicę mniejszą niż szerokość kadłuba (Dragon)

Cześć!

Zdjęcia T-34/85 (wz. 1945 r.) produkcji Zakładu Nr 112 "Krasnoje Sormowo" w Gorkim, można znaleźć na stronie http://militarnepodroze.net/t34.html patrz Braniewo i Łódź.

W 1944 r. w Zakładzie Nr 112 przystąpiono do prac modernizacyjnych czołgu T-34/85, ich głównym celem było poprawienie wentylacji przedziału bojowego podczas strzelania z armaty (zmieniono również konstrukcję wieżyczki dowódcy i dodano uchwytu na świece dymne). W tym celu rozdzielono wentylatory umieszczone na wierzy i jeden z nich przeniesiono nad działo. Czołg z takim układem wentylatorów został przyjęty do uzbrojenia w styczniu 1945 r. i był produkowany w Zakładzie Nr 112. Czołgi tego typu mogły trafić do polski z dostaw wojennych oraz niewielkich dostaw powojennych.

Czołgi produkowane na licencji w Polsce oraz Czechosłowacji miały „klasyczny” układ wentylatorów (dostarczono nam starą dokumentację technologiczną). Natomiast instrukcja dostarczona do Polski, jako wzór do tłumaczenia, opisywała wariant z wentylatorami rozdzielonymi i takie rysunki znalazły się w naszej instrukcji.

Ponieważ nie wiem jak na forum można zamieścić grafikę, wrzuciłem do schowka (adres poniżej) kilka rysunków i opis wentylatorów z instrukcji Panc. 163/62 Czołg T-34/85M (spakowane w zip 2,5 MB).

http://narod.ru/disk/51615547001.144834794e7898c86fcaa46a626535dc/T-34-85M.zip.html

Pozdrawiam

Witek