drago101 Napisano 22 Maja 2012 Napisano 22 Maja 2012 Witam! Szukam wszelkich informacji na temat T-34/85 z wieżą tzw typu "grzybek". Do niedawna mówiono, że w LWP ich nie było, obecnie wiadomo, że jednak były. Jak i w jakiej ilości trafiły w szeregi WP? Czy było to jeszcze w trakcie wojny czy w powojennych dostawach z ZSRR w latach 1950-1951? Pytania te wiążą się z ewentualnym modelem takiego T-34 w polskich barwach. Cytuj
pawell Napisano 22 Maja 2012 Napisano 22 Maja 2012 Co to jest "wieża typu grzybek" ? Nie spotkałem się z takim określeniem. Cytuj
drago101 Napisano 22 Maja 2012 Autor Napisano 22 Maja 2012 Wieżą typu "grzybek" określano czasami wieże produkowane w zakładach 112 i 174. Miały one odmienny i bardzo charakterystyczny układ wentylatorów o odmiennym kształcie. Były montowane pojedynczo, a nie podwójnie, jeden z przodu, a drugi z tyłu dachu wieży. Ponadto były wyższe o takim właśnie grzybowatym kształcie. To tak w telegraficznym skrócie. Cytuj
pawell Napisano 23 Maja 2012 Napisano 23 Maja 2012 Wieżą typu "grzybek" określano czasami wieże produkowane w zakładach 112 i 174. . Faktycznie, niektórzy tak je nazywali, zapomniałem... Ja bym obstawiał zdecydowanie dostawy powojenne. Osobiście chyba nigdy nie widziałem zdjęcia "wojennego" T-34-85 z taką wieżą wykonanego na froncie europejskim. Tylko w Mandżurii. Cytuj
Robert Ostrowski Napisano 25 Maja 2012 Napisano 25 Maja 2012 Gdzieś wyczytałem ,że to była produkcja z końca1945 i takie rysunki znalazłem/kompletuje własnie zestaw do wyprodukowania tego tanka ,mam kadłub Zvezdy ,koła i taką właśnie wieże z Maquete ,dokupie jeszcze Friule i blaszki z Abera / Cytuj
pawell Napisano 26 Maja 2012 Napisano 26 Maja 2012 Gdzieś wyczytałem ,że to była produkcja z końca1945 Raczej z początku 1945. Jest dużo zdjęć czołgów z tymi wieżami wykonanych latem '45. Cytuj
Robert Ostrowski Napisano 1 Czerwca 2012 Napisano 1 Czerwca 2012 Paweł jeśli jesteś w posiadaniu zdjęć to podziel się Cytuj
pawell Napisano 2 Czerwca 2012 Napisano 2 Czerwca 2012 Niestety skanów nie posiadam. Zdjęcia można znaleźć w "Mitycznej broni" Michulca, monografii T-34 Squadron/Signal, licznych rosyjskich monografiach. A wieża od Maquette ma jedną istotną wadę, zbyt małą średnicę podstawy wieży. Trzeba poszerzyć we własnym zakresie lub nawet próbować połączyć górę tej wieży z podstawą Dragona (nawet nie najgorzej pasuje) czy Zvezdy. Cytuj
Robert Ostrowski Napisano 2 Czerwca 2012 Napisano 2 Czerwca 2012 Zdjęcia z Mityczej znam Co do podstawy wiezy z maqete to pasuje idealnie w gniezdzie zvezdy Cytuj
pawell Napisano 3 Czerwca 2012 Napisano 3 Czerwca 2012 Co do podstawy wiezy z maqete to pasuje idealnie w gniezdzie zvezdyMi chodziło o to,że jest za mała w stosunku o kadłuba. W oryginale krawędź tej wieży wystawała poza obrys kadłuba. Model ma średnicę mniejszą niż szerokość kadłuba (Dragon) Cytuj
wfm Napisano 3 Czerwca 2012 Napisano 3 Czerwca 2012 Cześć! Zdjęcia T-34/85 (wz. 1945 r.) produkcji Zakładu Nr 112 "Krasnoje Sormowo" w Gorkim, można znaleźć na stronie http://militarnepodroze.net/t34.html patrz Braniewo i Łódź. W 1944 r. w Zakładzie Nr 112 przystąpiono do prac modernizacyjnych czołgu T-34/85, ich głównym celem było poprawienie wentylacji przedziału bojowego podczas strzelania z armaty (zmieniono również konstrukcję wieżyczki dowódcy i dodano uchwytu na świece dymne). W tym celu rozdzielono wentylatory umieszczone na wierzy i jeden z nich przeniesiono nad działo. Czołg z takim układem wentylatorów został przyjęty do uzbrojenia w styczniu 1945 r. i był produkowany w Zakładzie Nr 112. Czołgi tego typu mogły trafić do polski z dostaw wojennych oraz niewielkich dostaw powojennych. Czołgi produkowane na licencji w Polsce oraz Czechosłowacji miały „klasyczny” układ wentylatorów (dostarczono nam starą dokumentację technologiczną). Natomiast instrukcja dostarczona do Polski, jako wzór do tłumaczenia, opisywała wariant z wentylatorami rozdzielonymi i takie rysunki znalazły się w naszej instrukcji. Ponieważ nie wiem jak na forum można zamieścić grafikę, wrzuciłem do schowka (adres poniżej) kilka rysunków i opis wentylatorów z instrukcji Panc. 163/62 Czołg T-34/85M (spakowane w zip 2,5 MB). http://narod.ru/disk/51615547001.144834794e7898c86fcaa46a626535dc/T-34-85M.zip.html Pozdrawiam Witek Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi