drago101 Napisano 22 Maja 2012 Share Napisano 22 Maja 2012 Witam! Szukam wszelkich informacji na temat T-34/85 z wieżą tzw typu "grzybek". Do niedawna mówiono, że w LWP ich nie było, obecnie wiadomo, że jednak były. Jak i w jakiej ilości trafiły w szeregi WP? Czy było to jeszcze w trakcie wojny czy w powojennych dostawach z ZSRR w latach 1950-1951? Pytania te wiążą się z ewentualnym modelem takiego T-34 w polskich barwach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawell Napisano 22 Maja 2012 Share Napisano 22 Maja 2012 Co to jest "wieża typu grzybek" ? Nie spotkałem się z takim określeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 22 Maja 2012 Autor Share Napisano 22 Maja 2012 Wieżą typu "grzybek" określano czasami wieże produkowane w zakładach 112 i 174. Miały one odmienny i bardzo charakterystyczny układ wentylatorów o odmiennym kształcie. Były montowane pojedynczo, a nie podwójnie, jeden z przodu, a drugi z tyłu dachu wieży. Ponadto były wyższe o takim właśnie grzybowatym kształcie. To tak w telegraficznym skrócie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawell Napisano 23 Maja 2012 Share Napisano 23 Maja 2012 Wieżą typu "grzybek" określano czasami wieże produkowane w zakładach 112 i 174. . Faktycznie, niektórzy tak je nazywali, zapomniałem... Ja bym obstawiał zdecydowanie dostawy powojenne. Osobiście chyba nigdy nie widziałem zdjęcia "wojennego" T-34-85 z taką wieżą wykonanego na froncie europejskim. Tylko w Mandżurii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 25 Maja 2012 Share Napisano 25 Maja 2012 Gdzieś wyczytałem ,że to była produkcja z końca1945 i takie rysunki znalazłem/kompletuje własnie zestaw do wyprodukowania tego tanka ,mam kadłub Zvezdy ,koła i taką właśnie wieże z Maquete ,dokupie jeszcze Friule i blaszki z Abera / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawell Napisano 26 Maja 2012 Share Napisano 26 Maja 2012 Gdzieś wyczytałem ,że to była produkcja z końca1945 Raczej z początku 1945. Jest dużo zdjęć czołgów z tymi wieżami wykonanych latem '45. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 1 Czerwca 2012 Share Napisano 1 Czerwca 2012 Paweł jeśli jesteś w posiadaniu zdjęć to podziel się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawell Napisano 2 Czerwca 2012 Share Napisano 2 Czerwca 2012 Niestety skanów nie posiadam. Zdjęcia można znaleźć w "Mitycznej broni" Michulca, monografii T-34 Squadron/Signal, licznych rosyjskich monografiach. A wieża od Maquette ma jedną istotną wadę, zbyt małą średnicę podstawy wieży. Trzeba poszerzyć we własnym zakresie lub nawet próbować połączyć górę tej wieży z podstawą Dragona (nawet nie najgorzej pasuje) czy Zvezdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 2 Czerwca 2012 Share Napisano 2 Czerwca 2012 Zdjęcia z Mityczej znam Co do podstawy wiezy z maqete to pasuje idealnie w gniezdzie zvezdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawell Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Co do podstawy wiezy z maqete to pasuje idealnie w gniezdzie zvezdyMi chodziło o to,że jest za mała w stosunku o kadłuba. W oryginale krawędź tej wieży wystawała poza obrys kadłuba. Model ma średnicę mniejszą niż szerokość kadłuba (Dragon) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wfm Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Cześć! Zdjęcia T-34/85 (wz. 1945 r.) produkcji Zakładu Nr 112 "Krasnoje Sormowo" w Gorkim, można znaleźć na stronie http://militarnepodroze.net/t34.html patrz Braniewo i Łódź. W 1944 r. w Zakładzie Nr 112 przystąpiono do prac modernizacyjnych czołgu T-34/85, ich głównym celem było poprawienie wentylacji przedziału bojowego podczas strzelania z armaty (zmieniono również konstrukcję wieżyczki dowódcy i dodano uchwytu na świece dymne). W tym celu rozdzielono wentylatory umieszczone na wierzy i jeden z nich przeniesiono nad działo. Czołg z takim układem wentylatorów został przyjęty do uzbrojenia w styczniu 1945 r. i był produkowany w Zakładzie Nr 112. Czołgi tego typu mogły trafić do polski z dostaw wojennych oraz niewielkich dostaw powojennych. Czołgi produkowane na licencji w Polsce oraz Czechosłowacji miały „klasyczny” układ wentylatorów (dostarczono nam starą dokumentację technologiczną). Natomiast instrukcja dostarczona do Polski, jako wzór do tłumaczenia, opisywała wariant z wentylatorami rozdzielonymi i takie rysunki znalazły się w naszej instrukcji. Ponieważ nie wiem jak na forum można zamieścić grafikę, wrzuciłem do schowka (adres poniżej) kilka rysunków i opis wentylatorów z instrukcji Panc. 163/62 Czołg T-34/85M (spakowane w zip 2,5 MB). http://narod.ru/disk/51615547001.144834794e7898c86fcaa46a626535dc/T-34-85M.zip.html Pozdrawiam Witek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi