Jump to content

T-54 (afgański) Trumpeter 1:72

Archelaos
 Share

Recommended Posts

Jakiś czas temu nabyłem model Type 59 (chiński T-54) z Trumpetera. Teraz, zachęcony zbliżającymi się zawodami w Toruniu, spróbuję coś z tego zestawu złożyć. Mam nadzieję, że wyrobię się do czerwca, ale biorąc pod uwagę, że mam kilka innych projektów na tapecie, może być z tym krucho. Zobaczymy.

Szukałem egzemplarza z ciekawym kamuflażem i ostatecznie zdecydowałem się na afgański/radziecki czołg w wielokolorowym (4-5) kamuflażu, z "gałązkami" na przodzie kadłuba i wieży.

Dzięki uprzejmości kolegi Modelarza (dzięki Marek!) mam dwie fotki "mojego" czołgu, niestety pole widzenia jest ograniczone, co więcej kadłub z wrakowiska pod Kabulem ma inną (jednokolorową) wieżę. No cóż, trzeba będzie trochę zgadywać.

th_16.jpg th_KabulTankYard-01.jpg

Będę budował generalnie z pudełka, z własnymi dodatkami, dokupiłem tylko lufę D-10S z RB Model

Dotychczasowy postęp prac:

Odciąłem przednie i tylne końcówki błotników i pocieniłem ich końce, pocieniłem też blachy mocujące błotniki.

Zlikwidowałem "bieżnik" z bandaży kół. Dziubałem je skalpelem i papierem ściernym i wyszło jak wyszło, na szczęście powinny wyglądać na zużyte

Poprawiłem pokrywę z tyłu kadłuba - w oryginale obie siatki były podobne z tym, że jedna nakryta dodatkową klapą. Trumpek zrobił tą pokrywę niższą niż ta bez klapy... Ale od czego jest polistyren w arkuszach (dałem płytkę 0,5 i na to 0,25)? uchwyt ściąłem z naddatkiem i zeszlifowałem nadmiar.

Dorobiłem też punkty zaczepu dodatków i linie spawów na przedzie. Na dolej płycie spaw dorobię po zamknięciu kadłuba. Zastanawiam się też jak zrobić łby śrub/nitów na wzmocnieniach.

Pocieniłem też ścianki wydechu.

side_4_2.jpg

side_2_2.jpg

front_5_2.jpg

front_3_2.jpg

top_1_2.jpg

• 2 weeks later...
  • 7 months later...

Dzięki za linki, choć w pierwszym jest niestety tylko jedno zdjęcie T54

No, trochę to trwało, zanim wróciłem do tego czołgu, ale wreszcie jakiś postęp.

Dorobiłem brakujący osprzęt przedniej płyty - wszystkie te mocowania, zaczepy. lampki itp.

Zaszpachlowałem miejsca na uchwyty na wieży - będę dorabiał nowe z drucika.

P1090022_zps1f5d95ba.jpg

P1090021_zps9c35da9e.jpg

P1090024_zps1ade1142.jpg