Skocz do zawartości

IVECO-Magirus DLK 23-12 Fire Ladder Truck (Italeri 1:24)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No to zaczynamy relacje z budowy tego potworka. In-Box zamieszczony będzie niebawem w odpowiednim dziale. Model skleja się bardzo przyjemnie. Kompletny silnik, skrętna oś, rozciągana drabina Jak dla mnie bomba

Tyle narazie zrobiłem:

Zabudowa tylnej części pojazdu:

25193447bcc4b878.jpg

a975995f4be4babf.jpg

12255c066658d878.jpg

4b5f1410e84e1108.jpg

92e4188a98d10908.jpg

konstrukcja drabiny składa się z czterech członów...

daf05a549784b7e8.jpg

... a po rozłożeniu ma ... 125 cm długości

9c097f2f5c844aeb.jpg

Rama już jest sklejona i pomalowana. Zabudowa tylnej części jest też pomalowana wstepnie na kolor MM Acryl Guards Red. Fotki wstawię w najbliższym czasie.

Wiem, że narazie niewiele ale będę starał się regularnie aktualizować relację.

A teraz życząc miłego wieczoru przy szklaneczce zapraszam do oglądania, komentowania, krytykowania i podpowiadania

Pozdrawiam

Napisano

Pafku no i fajniutka zabudowa, zobaczymy jaki Ci pujdzie. Narazie powodzonka.

Napisano

No nareszcie coś zacząłeś robić

Niebawem sam zacznę budowę drabiny, ale na innym podwoziu. Najprawdopodobniej nie będzie to Merc

Powodzenia i pozdrawiam,

Przemek

Napisano
No nareszcie coś zacząłeś robić

Jakoś mnie tak natchnęło Poza tym czuje że wraca mi chęć na Peugeota WRC więc w najbliższym czasie aktualizacja będzie

Pozdrawiam

Napisano

Z teg co pamiętam to model skleja się bezproblemowo Szkoda tylko że zabudowa ma pozamykane schowki. Życzę powodzonka w budowie modelu

Napisano
Szkoda tylko że zabudowa ma pozamykane schowki

Niestety to jest mankamentem tego modelu. Do tego jeszcze te wysuwane podpory będą wymagały zrobienia blokady, bo w przeciwnym wypadku będzie je można całkowicie wyjąć, a tego chce uniknąć.

Pozdrawiam

Napisano

Witam!

Miło popatrzeć, jak ktoś popełnia strażacki temat. Model ten posiadam już zrobiony. Bardzo ciekawy, fakt Italeri nie popisało się kilkoma rzeczami w tym modelu, są to:

- puste i na amen pozamykane skrytki,

- podpory które... praktycznie muszą być wysunięte, jeżeli chcemy budować model z pudełka,

- nieco uproszczony park drabinowy,

- na sztywno potraktowane poziomowanie parku drabinowego,

- uproszczone siłowniki (blokowanie uniesionego parku drabinowego na kołeczki,

- oraz kilka innych drobiazgów które da się "wyciąć"

Co do skrytek, można wykonać el. jako otwarte i wykonać wnętrze skrytek, co jest w sumie proste, nieco inaczej jest z podporami. Nie rozumiem, czemu Italeri aż tak uprościło sprawę, ponieważ skala aż się prosi o coś więcej. Podobnie jest z poziomowaniem parku drabinowego którego podstawę wypadałoby rozdzielić i dokonać kilku poprawek aby wszystko funkcjonowało jak w prawdziwym wozie, co jest do zrobienia...

Dla przykładu, a raczej jako kontrast podam bliźniaczy model w znacznie mniejszej skali bo w 1/87 firmy Roco. W tym maleńkim modelu podnosi się kabina, można wykonać przednią oś skrętną, podpory się opuszczają i wysuwają, ciasno spasowane siłowniki imitują jak należy rzeczywiste działanie tych elementów, funkcjonuje również poziomowanie samego parku drabinowego w przypadku sprawiania drabiny na pochyłym terenie, podobnie rozwiązana jest sprawa w modelu do samodzielnego montarzu firmy Presier też w skali 1/87. Dodam, że o wnętrza skrytek również zadbano w tych maleństwach.....

Chętnie pomogę merytorycznie, jeżeli Paffko ma ochotę się o takie rozwiązanie pokusić. Podobny, wręcz bliźniaczy sprzęt jeszcze funkcjonuje na mojej jednostce, jedyna różnica to ciut inny układ podestu na którym umieszczony jest park drabinowy i.... podwozie-kabina to Jelonek, więc mając do dyspozycji taki zestaw warto się zastanowić nad budową modelu "rodzimej eksploatacji", jak by co, daj znać.

Pozdrawiam

Marcin FIRE

Napisano

O kurcze jakoś przegapiłem ten temat, a tu widzę, że ciekawa relacja się zapowiada Życzę więc powodzenia i czekam na aktualizację.

• 2 months later...
Napisano

Jak tam, dajesz rade przy, DLK Iveco coś ruszyło.