Marcinej Napisano 5 Czerwca 2012 Share Napisano 5 Czerwca 2012 Alclad - jest specjalny kolor do malowania rosyjskich samolotów- WHITE ALUMINIUM. Ten też zastosujęjak dojde do malowania mojej suki a w "międzyczasie" zagości na Migu21M... Hmm white aluminum- ok ! Jak dam na to matt, to mam nadzieję nie będzie się błyszczało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 6 Czerwca 2012 Share Napisano 6 Czerwca 2012 Z eduarda możesz jeszcze wykorzystać S-24 i jeśli się nie mylę przyśpieszacze startowe ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 6 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2012 Przygotowuję ten sam temat, kopro+big edek U mnie troszkę inaczej, Revell/OEZ + NeOmega + Eduard. Ale "zestawik" na pewno się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 7 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2012 Świetne, teraz mam chyba wszystko co potrzeba. Dobrałem też farby (Gunze): kokpit - C013 Neutral Grey wnęki podwozia - C073 Aircraft Gray stożek - C302 Green Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbychm Napisano 9 Czerwca 2012 Share Napisano 9 Czerwca 2012 Patrząc na instrukcje KP i Edka kolory zgadzają się. C013 i C302 mam i w porównaniu z tym co widziałem w muzeum powinno się zgadzać. Nie mam C302, więc tu nie pomogę choć w przypadku każdego egzemplarza zawsze jest spora dyskusja na temat tych osłon, więc będę raczej improwizował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 9 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2012 Okey Wciąż jednak nie mogę zdecydować, czy aluminium Alclada nie będzie zbyt błyszczące... może jednak wybrać coś z palety ModelMastera/Vallejo/Gunze ? Coś bardziej matowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 9 Czerwca 2012 Share Napisano 9 Czerwca 2012 Zawsze możesz położyć bezbarwny mat/ półmat (ja używam tego drugiego). Ten zielony jak dla mnie jest ok ;) Jeśli chodzi o srebrny to mi odpowiedni wydaje się gunze super metallic SM01. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 9 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2012 Tylko ta cena Gunze Zostanę jednak przy Alcladzie + lakier matowy. Jeszcze raz dzięki za całą pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 9 Czerwca 2012 Share Napisano 9 Czerwca 2012 Tylko ta cena Gunze Zostanę jednak przy Alcladzie + lakier matowy. Jeszcze raz dzięki za całą pomoc Marcin ale Arek po raz kolejny napisał ,ze do White aluminium alclada nie jest potrzebny mat i jest to kolor do rosyjskich samolotów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 9 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2012 Marcin ale Arek po raz kolejny napisał ,ze do White aluminium alclada nie jest potrzebny mat i jest to kolor do rosyjskich samolotów Rosyjskich samolotów, ale nówek. Będę próbował uzyskać nieco podstarzałą powierzchnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 9 Czerwca 2012 Share Napisano 9 Czerwca 2012 Postarzona powierzchnie uzyskuje sie innymi technikami modelarskimi Ja chyba zakupię sobie to aluminium do swojego pfma i f13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 9 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2012 Postarzona powierzchnie uzyskuje sie innymi technikami modelarskimi Chętnie się dowiem jakimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 9 Czerwca 2012 Share Napisano 9 Czerwca 2012 Chętnie się dowiem jakimi Przy okazji warsztatu z pfm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 9 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2012 Chętnie się dowiem jakimi Przy okazji warsztatu z pfm W takim razie czekam i wypatruję warsztaciku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbychm Napisano 9 Czerwca 2012 Share Napisano 9 Czerwca 2012 Marcin ale Arek po raz kolejny napisał ,ze do White aluminium alclada nie jest potrzebny mat i jest to kolor do rosyjskich samolotów Rosyjskich samolotów, ale nówek. Będę próbował uzyskać nieco podstarzałą powierzchnie. Marcin, w takim razie na "nieco podstarzałą" osłonę dialektyczną ten C302 będzie zdecydowanie za ciemny. W Vallejo odpowiednik z instrukcji Su-7 to 88 (za ciemny), ale w realu wyglądało to jak 76 (FS34272). Patrząc na swoje "zbiory" wybiorę V76 albo C312, co do kadłuba w planach miałem aluminium od gunze, a jak Robert tryśnie swój ołówek alcladem, to może faktycznie zmienię (choć ze względu na różnicę w skali 1/72 do 1/48 efekt może być zgoła inny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 9 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2012 Właśnie tak rozmyślałem i doszedłem do podobnego wniosku, zmieniając/postarzając jeden kolor to samo trzeba by robić z resztą. Czyli, że będzie nówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbychm Napisano 9 Czerwca 2012 Share Napisano 9 Czerwca 2012 Babcia131 w wątku MiG-21 dał linka do świetnego filmiku https://hotfile.com/dl/159073687/0b0b482/Podwieszanie_A_SU-7_.zip.html Myślę, że wystarczy dobrze zaplanować podkład (białe i czarne klapy luków) a efekt będzie świetny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 9 Czerwca 2012 Share Napisano 9 Czerwca 2012 Myślę, że wystarczy dobrze zaplanować podkład (białe i czarne klapy luków) a efekt będzie świetny. Dokładnie ,ja jeszcze na Bisie z Fujimi zrobiłem ,czarny podkład i jasny preszajding a jak Robert tryśnie swój ołówek alcladem, Tak tylko ,że ja będę używał jeszcze metalica z Gunze bo pfm ma być muzealny ze zdartą warstwą farby taki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 10 Czerwca 2012 Share Napisano 10 Czerwca 2012 Nieśmiało zwrócę uwagę, że to jest wątek o samolocie 1:1. Rozumiem poszukiwania odpowiedniego koloru, ale porady warsztatowe, to w innym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 11 Czerwca 2012 Share Napisano 11 Czerwca 2012 Gulus, ja bym dyskusji nie ucinał. Lepiej raz przerobić temat, niż mieć w każdym wątku warsztatowym te same pytania. W temacie o MiG-21 też były takie dyskusje ;) Marcin, w takim razie na "nieco podstarzałą" osłonę dialektyczną ten C302 będzie zdecydowanie za ciemny.W Vallejo odpowiednik z instrukcji Su-7 to 88 (za ciemny), ale w realu wyglądało to jak 76 (FS34272). Patrząc na swoje "zbiory" wybiorę V76 albo C312 Kolor osłon nie płowiał? Ścierał się, to tak, ale ten C312 jest za jasny. Cóż, każdy robi jak uważa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 11 Czerwca 2012 Share Napisano 11 Czerwca 2012 young, ja nie mam nic przeciwko szukaniu odpowiednich kolorów w tych działach, ale mam przeciwko pytaniom się o porady warsztatowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 15 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2012 Wrócę jeszcze od koloru głównego, tak wiem że White Aluminum jest stworzony dla rosjan ale znalazłem ciekawe zdjęcie. Jak widać ALC-116 i ALC-117 nie świecą się tak, jak inne. Czy jednak nie są zbyt ciemne ? Dull Aluminum zdaję mi się być idealny, jak na wyblakniętą powłokę niegdyś aluminiową Co o tym myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 15 Czerwca 2012 Share Napisano 15 Czerwca 2012 Marcin fajną fotke dałeś ukazującą różnicę w barwach alcladów.I zaczełem mieć wątpliwości co do tego white aluminium i przynajmniej dla mnie :ALC-116 i ALC-117 wydają się najlepsze do polskich rur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 (edytowane) ... White aluminium daje matowy neutralnnie szary jasny odcień srebrzanki. ... created by picasa2html.com Z całym uszanowaniem ale model pokryłem w całości white Aluminium i jakos nie widze aby tu był szary jasny odcień srebrzanki. Chociaż wydaje mi się że zdjęcie od Marcineja jest troche "przekłamane" ponieważ przebarwienia blach robiłem DuralAluminium i na mustangu wyszedł o wiele ciemniejszy nic na zdjęciu ktróre pokazal Marcinej Edytowane 16 Czerwca 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 16 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2012 @Arek, a mógłbyś udostępnić nam próbkę tego, co daję w rzeczywistości to WhiteAluminuim np. jakiś Twój model. Poszperałem na forach i z tego co widziałem, to ten kolor nie daję matowej powierzchni. Jedynym wyjściem będzie chyba sprawdzenie tego na 'własnej skórze', w przyszłym tygodniu zamówię - w moim przekonaniu odpowiedni kolor - Dull Aluminium i wstawię jakieś próbne fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi