spit5 Napisano 29 Czerwca 2012 Share Napisano 29 Czerwca 2012 Witam W "Okrętach Wojennych" ukazał się kilku częściowy artykuł o "Crosieur 8000t" okraszony fajnymi planikami całej trójki z uwzględnieniem zmian w sylwetkach w trakcie całej służby. Wybrałem Primauguet wg stanu na 1929 rok. Po zebraniu dodatkowej dokumentacji ze strony http://www.servicehistorique.sga.defense.gouv.fr/02fonds-collections/banquedocuments/planbato/planbato/listebato/listebato.php i zdjęć z internetu, miesiąc temu ruszyłem z pracami. Tak wyglądał oryginał. Uploaded with ImageShack.us Moje wypociny. Kadłub i cała reszta to HIPS 1mm, 0,5mm, 0,25mm. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Katapulta. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Stan na dzisiaj. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us[/uR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 29 Czerwca 2012 Super Moderator Share Napisano 29 Czerwca 2012 O ho ho... co za ciekawy i odmienny projekt Super No i jestem pełen uznania dla budowy "700" od podstaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 29 Czerwca 2012 Share Napisano 29 Czerwca 2012 No, no zaczyna się nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nathan Napisano 29 Czerwca 2012 Share Napisano 29 Czerwca 2012 No, no Panie Spit5 - projekt cymes Obecność moja w tym wątku będzie obowiązkowa i regularna Zdradź na początku jak wykonałeś deskowany pokład? Pozdrawiam, Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spit5 Napisano 30 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2012 Marcin budowa od podstaw nie jest wcale taka trudna. A do powrotu do tej metody budowy zmusiły mnie zestawy, które nie w pełni zadowalały mnie pod względem jakości i dokładności wykonania. Wybór tematyczny też jest raczej ograniczony. Nathan, pokład deskowany to HIPS 0,25mm. Na arkuszu trasuję zarys pokładu, a następnie przy pomocy metalowej linijki i igły delikatnie trasuję linie co 0,5mm. Dopiero po wytrasowaniu wszystkich linii wycinam pokład i przyklejam do kadłuba mało agresywnym klejem. Miejsca w których klej nie chwycił poprawiam delikatnie rzadkim klejem Gunze(uwaga - może "zeżreć" cienki HIPS). Następnie maluję podkładem do plastiku w spayu "Deco Color". I to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 30 Czerwca 2012 Super Moderator Share Napisano 30 Czerwca 2012 budowa od podstaw nie jest wcale taka trudna. A do powrotu do tej metody budowy zmusiły mnie zestawy, które nie w pełni zadowalały mnie pod względem jakości i dokładności wykonania. Wybór tematyczny też jest raczej ograniczony. I tu masz całkowitą rację. pokład deskowany to HIPS 0,25mm. Na arkuszu trasuję zarys pokładu, a następnie przy pomocy metalowej linijki i igły delikatnie trasuję linie co 0,5mmOczywiście można i tak, ale gotowe trasowane arkusze polistyrenu ma w swojej ofercie EVERGREEN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spit5 Napisano 4 Lipca 2012 Autor Share Napisano 4 Lipca 2012 gotowe trasowane arkusze polistyrenu ma w swojej ofercie EVERGREEN. Zgadza się, ale cena jednego arkusza jest delikatnie mówiąc niezadowalająca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rykrol Napisano 4 Lipca 2012 Share Napisano 4 Lipca 2012 Jestem pełen podziwu dla ludzi, którzy opracowują nowe modele od podstaw. Sam tak postępuję, (z różnym skutkiem). Ale frajdę mam wielką. Nikt przede mną jeszcze tego nie robił. To cieszy. Powodzenia. Myślę że wytrwasz do końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 5 Lipca 2012 Share Napisano 5 Lipca 2012 Piękny kawał łajby się zapowiada - oczywiście kibicuję i będę zaglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rykrol Napisano 5 Lipca 2012 Share Napisano 5 Lipca 2012 Możesz zdradzić w jaki sposób przycinasz Hips aby otrzymać idealne kąty. A może masz jakąś szlifierkę tarczową, np. w sklepie Jula artykuł o nr 251-012 do uzyskiwania wybranych zawsze równych kątów. Ja się przymierzam do zakupu takiego urządzonka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spit5 Napisano 5 Lipca 2012 Autor Share Napisano 5 Lipca 2012 Nie wiem czy są to idealne kąty, ale stosuję podstawowe zasady geometrii. Np. do wykonania równoległych linii używam dwóch ekierek, a kąt prosty wyznaczam przy pomocy 30cm metalowej linijki np. takiej http://www.swiatmodeli.eu/pl/p/Linial-metalowy-30-cm/118 Szlifierki tarczowej używam rzadko i tylko do HIPSu grubości 3-5 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spit5 Napisano 5 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2012 Warsztat opuściły kominy i czerpnie powietrza do kotłów. To będzie opancerzone stanowisko dowodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi