Skocz do zawartości

Primauguet 1/700.

spit5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W "Okrętach Wojennych" ukazał się kilku częściowy artykuł o "Crosieur 8000t"

okraszony fajnymi planikami całej trójki z uwzględnieniem zmian w sylwetkach w trakcie całej służby.

Wybrałem Primauguet wg stanu na 1929 rok.

Po zebraniu dodatkowej dokumentacji ze strony http://www.servicehistorique.sga.defense.gouv.fr/02fonds-collections/banquedocuments/planbato/planbato/listebato/listebato.php i zdjęć z internetu, miesiąc temu ruszyłem z pracami.

Tak wyglądał oryginał.

primauguet.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Moje wypociny.

Kadłub i cała reszta to HIPS 1mm, 0,5mm, 0,25mm.

001wky.jpg

002rdf.jpg

003ziz.jpg

005iot.jpg

008hba.jpg

Katapulta.

009nep.jpg

pulpit02a.jpg

Stan na dzisiaj.

012fjb.jpg

013ub.jpg

Uploaded with ImageShack.us[/uR

No, no Panie Spit5 - projekt cymes

Obecność moja w tym wątku będzie obowiązkowa i regularna

Zdradź na początku jak wykonałeś deskowany pokład?

Pozdrawiam,

Wojtek

Marcin budowa od podstaw nie jest wcale taka trudna. A do powrotu do tej metody budowy zmusiły mnie zestawy, które nie w pełni zadowalały mnie pod względem jakości i dokładności wykonania. Wybór tematyczny też jest raczej ograniczony.

Nathan, pokład deskowany to HIPS 0,25mm. Na arkuszu trasuję zarys pokładu, a następnie przy pomocy metalowej linijki i igły delikatnie trasuję linie co 0,5mm. Dopiero po wytrasowaniu wszystkich linii wycinam pokład i przyklejam do kadłuba mało agresywnym klejem. Miejsca w których klej nie chwycił poprawiam delikatnie rzadkim klejem Gunze(uwaga - może "zeżreć" cienki HIPS). Następnie maluję podkładem do plastiku w spayu "Deco Color". I to wszystko.

• Super Moderator
budowa od podstaw nie jest wcale taka trudna. A do powrotu do tej metody budowy zmusiły mnie zestawy, które nie w pełni zadowalały mnie pod względem jakości i dokładności wykonania. Wybór tematyczny też jest raczej ograniczony.
I tu masz całkowitą rację.

pokład deskowany to HIPS 0,25mm. Na arkuszu trasuję zarys pokładu, a następnie przy pomocy metalowej linijki i igły delikatnie trasuję linie co 0,5mm
Oczywiście można i tak, ale gotowe trasowane arkusze polistyrenu ma w swojej ofercie EVERGREEN.

Jestem pełen podziwu dla ludzi, którzy opracowują nowe modele od podstaw. Sam tak postępuję, (z różnym skutkiem). Ale frajdę mam wielką. Nikt przede mną jeszcze tego nie robił. To cieszy. Powodzenia. Myślę że wytrwasz do końca.

Możesz zdradzić w jaki sposób przycinasz Hips aby otrzymać idealne kąty. A może masz jakąś szlifierkę tarczową, np. w sklepie Jula artykuł o nr 251-012 do uzyskiwania wybranych zawsze równych kątów. Ja się przymierzam do zakupu takiego urządzonka.

Nie wiem czy są to idealne kąty, ale stosuję podstawowe zasady geometrii. Np. do wykonania równoległych linii używam dwóch ekierek, a kąt prosty wyznaczam przy pomocy 30cm metalowej linijki np. takiej http://www.swiatmodeli.eu/pl/p/Linial-metalowy-30-cm/118

Szlifierki tarczowej używam rzadko i tylko do HIPSu grubości 3-5 mm.

• 1 month later...