krosto Napisano 1 Lipca 2012 Share Napisano 1 Lipca 2012 (edytowane) Witam, Galeria mocno spóźniona, ale propagując modelarstwo szmatopłatowe wstawię ją i na tym szacownym forum. Halberstadt CL.IV był ostatnim typem samolotu dostarczanego do Schlasta – niemieckich jednostek wsparcia pola walki. Jako następca wersji CL.II nowa konstrukcja posiadała lepsze walory aerodynamiczne, manewrowe, dzięki mniejszym rozmiarom, masie i lepszym dopracowaniem aerodynamiki kadłuba. Poniższy egzemplarz przedstawia produkt wytworni Rolanda, która przejęła produkcję zmodyfikowanej, przedłużonej wersji, zaraz po wykryciu pewnych problemów ze statecznością podłużną samolotu. W Polsce były 3 samoloty Halberstadt CL.IV w wyposażeniu 2 EW i 14 EW (dawniej 1 Eskadra Wielkopolska), eksploatowano je dosyć długo: w 14 EW do maja 1921 r., a w WSP Grudziądz do grudnia 1922 r. Poniżej moja interpretacja Hlaberstadta CL.IV Nr. 525/18, 14 Eskadra Wywiadowcza, Lotnisko Poznan – Ławica pozdrawiam, K Edytowane 13 Lipca 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 2 Lipca 2012 Share Napisano 2 Lipca 2012 Prze-Pięk-Ny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gobain Napisano 2 Lipca 2012 Share Napisano 2 Lipca 2012 Jak dla mnie bardzo ładny . Szmatopłaty to jak dla mnie najpiękniejsze samoloty , tyle że niestety nie do wykonania jak na moje umiejętności a raczej ich brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 9 Listopada 2012 Share Napisano 9 Listopada 2012 11 Listopada się zbliża, więc przypomnijmy ten wątek. Samolocik bardzo urokliwy, zasługuje na uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 9 Listopada 2012 Share Napisano 9 Listopada 2012 Cudo- a z czego pomocą robiłeś naciągi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krosto Napisano 9 Listopada 2012 Autor Share Napisano 9 Listopada 2012 Powrócił...to miłe przepis na te naciągi: żyłka 0,12 + żyłka 0,16, izolacja z cienkiego kabla rozciągnięta nad kuchenką elektr + dłubanina z klejem CA i osiągamy efekt niewspółmierny do nakładu pracy Zabawa murowana! pozdrawiam K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 10 Listopada 2012 Share Napisano 10 Listopada 2012 Tego próbowałem- a jakieś alternatywy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi