Paranoid Napisano 4 Lipca 2012 Share Napisano 4 Lipca 2012 Literatura podaje informację, że podczas wojny domowej w Nigerii, siły powietrzne Biafry posiadały 2 B-26 oraz 1 B-25. Słynny B-26R Zumbacha jest powszechnie znany. Moje pytanie dotyczy tej drugiej maszyny, RB-26P oraz tego B-25. Jedna z wizji tego drugiego Invadera: Z wyglądu wydaje się być bardzo podobny do A-26C ( tylko brak wieżyczek strzeleckich ) Prosiłbym o wyjasnienie osoby lepiej zorientowanej. Czy z A-26C Italki można zrobić tego Biafrańskiego Invadera, czy też jest więcej różnic? Drugie, co wiadomo na temat tego B-25. Do jakiej wersji należał? O Invaderach jest trochę informacji, mniej lub bardziej pogmatwanych, za to Mitchell jakby nie istniał. Czy istnieje jakieś rzetelne opracowanie tego tematu w fachowej literaturze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 5 Lipca 2012 Share Napisano 5 Lipca 2012 Polecam książkę pt. 'Shadows - Air War over Biafra and Nigeria' wydawnictwa Hikoki Publications. Tam jest sporo zdjęć biafrańskich, zumbachowych A-26 i C-47 . Kolorowych i czarno-białych. Jak również wszystkie A-26 (dwa lub trzy - nie pamiętam, dawno nie zaglądałem) są rozrysowane. Do tego naprawdę świetny tekst. No a poza tym wszystko inne co latało podczas wojny domowej po po obu stronach oraz w ramach mostu powietrznego z pomocą humanitarną. Świetna publikacja. Jeśli nie masz do niej dostępu, to napisz mi na maila lub priva co dokładnie potrzebujesz - zeskanuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paranoid Napisano 6 Lipca 2012 Autor Share Napisano 6 Lipca 2012 LimaOscar, dzięki za namiary na literaturę. Książkę udało mi się dorwać, muszę się zgodzić, dosłowna Biblia o tym konflikcie i będę ją musiał dokładniej przestudiować. Fajne te rysunki, mam przynajmniej kamo do tego Invadera. Chyba ta Italka się jednak nada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 30 Lipca 2012 Share Napisano 30 Lipca 2012 Znalazłem ciekawy link: http://vectaris.net/id307.html . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi