Skocz do zawartości

Polistyren

sabatms

Rekomendowane odpowiedzi

... jak nanosicie na wszelkie rysunki na polistyren ?

Proste kształty rysuję ołówkiem, foliopisem lub rysikiem; bardziej skomplikowane drukuję na papierze samoprzylepnym i naklejam; na polistyrenie 0,25 i 0,5 udaje się drukować bezpośrednio.

bardziej skomplikowane drukuję na papierze samoprzylepnym i naklejam;

ja robie podobnie ale drukuje na normalnym papierza a przyklejam na klej humbrola, odkleja sie bez prolemu...

na polistyrenie 0,25 i 0,5 udaje się drukować bezpośrednio

a to ciekawe, jeszcze tego nie probowałem, laserowa drukarka czy atramentowa?

Witam można to zrobić na zwykłej kopiarce, lub na laserowej ale... ważne jest ustawienie gramatury papieru/tworzywa,

Kiedyś pomniejszałem kartonówkę na 1/35 wyszło super.

Dzisiaj jest łatwiej bo można drukować na UV kolory setować trzeba na zasadzie prób,

to może nie na każdą kieszeń ale jest taka technologia.

Z poważaniem

Tomasz Bilkiewicz

Raczej nie wkładajcie polistyrenu do laserówki. Wygrzewanie w laserówce przekracza 200 stopni. Można się naciąć. Podobnie ze zwykłą folią. Kiedyś nawet załatwiłem sobie laserówkę folią do laserówek. Chciałem sobie ułatwić, położyłem 20 folii na podajniku i poszedłem na obiad. Jak wróciłem to wszystkie folie były ładnie stopione w środku. Laserówkę musiałem wyrzucić.

Raczej nie wkładajcie polistyrenu do laserówki. Wygrzewanie w laserówce przekracza 200 stopni. Można się naciąć. Podobnie ze zwykłą folią. Kiedyś nawet załatwiłem sobie laserówkę folią do laserówek. Chciałem sobie ułatwić, położyłem 20 folii na podajniku i poszedłem na obiad. Jak wróciłem to wszystkie folie były ładnie stopione w środku. Laserówkę musiałem wyrzucić.

jak najbardziej prawda z "laserem" --- też to przerabiałem :( laser strasznie rozgrzewa nawet zimny od razu potrafi stopić pierwszą stronę

ale moja wersja do druku --- "atramentówka" (przy hips 0,25) i co jest śmieszne po wyschnięciu zabezpieczenie lakierem do włosów lub cienką warstwą sido --- taaaaa daaaaaa i działa

ale osobiście wolę poryć powoli i delikatnie raz igłą raz rylcem (powstaje ewekt 3D) a na druku wiadomo 2D; marzę jeszcze o czymś takim jak cyfrowa frezarka do tektury i hipsa i drewna dla efektu 3D ale cena powala --- prawie 10 tysiaków i o małej modelarskiej tokarce --- 4 tysiaki a poza tym nie mam gdzie ich postawić :( ale na pseudo tokarkę mini mam "pomysła" jak to ferdek mówił więc chyba spróbuję