zbiegu Napisano 7 Lipca 2012 Napisano 7 Lipca 2012 Witam w kolejnej fotorelacji po raz kolejny z Duxford. Tym razem lotnisko zlokalizowane niedaleko Cambridge było gospodarzem największych w europie pokazów samolotów historycznych. W tym roku niekwestionowana gwiazda całej imprezy był pierwszy publiczny pokaz odrestaurowanego właśnie w Duxford przez The Fighter Collection P-47 G-10 Thunderbolt (Snafu), samolot nosi barwy egzemplarza należącego do 78th Fighter Group która w czasie wojny stacjonowała na tym samym lotnisku. wsrod innych uczestników pokazow nie zabraklo samolotow na stale bazujacych w Duxford takich jak min B-17 G "Sally B", P-51D " Miss Velma" i "Ferocious Frankie, Ha-112 Buchon, Hawker Nimrod, dodatkowo na lotnisku stanęło 9 Spitfire-ow w tym trzy w wersji MK 1!. Z gości zagranicznych po raz kolejny można było podziwiać Ju-52 z Lufthansy a także P-39 należącego do Red Bull-a, oprócz tego były Jaki (3M, 9UM i 11), Corsair, Sea Furry, P-40 B i F, Hawk 75, nie zabrakło dziewczyn z Breitling Wingwalkers. Jednym z najbardziej egzotycznych gości była jedyna dzisiaj będąca w użyciu lodź latająca Sikorsky S-38 która przyleciała droga północną przez Atlantyk ze Stanów Zjednoczonych. Pogoda typowo angielska mieszanka deszczu i pięknego bezchmurnego nieba. Zapraszam do oglądania. Cytuj
Banny Napisano 7 Lipca 2012 Napisano 7 Lipca 2012 Dzięki za ciekawą fotorelację. Miło zobaczyć tak wielu weteranów w dobrej i lotnej formie! Cytuj
Skoti Napisano 7 Lipca 2012 Napisano 7 Lipca 2012 Piękna fotka tego Lysandera od przodu. Teraz wiemy co widzieli żołnierze na ziemi jak na nich nurkował samolot . No i piękne Mieczniki, zazdraszczam. Dzięki za świetną (po raz kolejny) fotorelację. Cytuj
LimaOscar Napisano 7 Lipca 2012 Napisano 7 Lipca 2012 No proszę! Nawet Sikorsky S-38 się pojawił - prawdziwa ozdoba tego zlotu ;). Wprawdzie upieprzony reklamami, ale takie teraz czasy ;). Poza tym P-40F oraz D. Do tego jeszcze dwa Staggerwingi i Dragon. Czego chcieć więcej!? No... więcej DC-3 może tylko ;) Piękne zdjęcia. Dzięki. Cytuj
zbiegu Napisano 9 Lipca 2012 Autor Napisano 9 Lipca 2012 Dzięki milo widzieć ze ktoś jeszcze ogląda moje relacje. Co do reklam na samolotach to ja tez nie jestem szczególnym ich zwolennikiem, ale z drugiej strony jeśli one płacą za paliwo i utrzymanie to ja głośno narzekał nie będę. A tak wyglądał "Snafu" jak go widziałem pierwszy raz w maju 2009: Cytuj
zbiegu Napisano 11 Lipca 2012 Autor Napisano 11 Lipca 2012 Większa kolekcja zdjęć jak zwykle tutaj: http://www.poork.foto-fm.pl/index.html Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi