neptun1939 Napisano 15 Lipca 2012 Share Napisano 15 Lipca 2012 Cześć. Na potrzeby żywieckiego batalionu Obrony Narodowej (GRH, do której należę ) rozpoczynam budowę repliki polskiego grantanika wz.36 kalibru 46 mm. Replika będzie wykonywana od podstaw z elementów dostępnych na złomie i w sklepach : metalowe rurki, metalowa płyta grubości 5-8 mm, "oczko" poziomicy. Obecnie gromadzę dokumentację i materiał. Z dokumentacji mam już książeczkę autorstwa Wiesława i Piotra Słupczyńskich i Jacka Mazuro. Zwracam się do kolegów z prośbą o wsparcie w dokumentacji. Jakiekolwiek zdjęcia tego grantnika, rysunki techniczne, przekroje, a przede wszystkim WYMIARY, gdyż w pozycji, którą dysponuję brak jest tego elementu będą mi bardzi przydatne. Wiem że w bezpłatnym dodatku do gazety Do Broni nr 5/2006 była książeczka stworzona z myślą o osobach, chcących wykonać replikę tej pięknej broni (wszystkie, lub większość elementów zwymiarowana.) jednak nie udało mi się nigdzie namierzyć w internecie tego numeru. Jeśli ktoś z was, szanowni ma ten numer to prosił bym o skany tej książeczki. Ps. Replika nie będzie bronią!! Będzie "zasilana", tak jak nasz obecny, wysłużony i niestety sypiący się już granatnik, petardami wrzucanymi do "lufy". Pozdrawiam i liczę na waszą pomoc Pss. Do adminów: nie wiem gdize umieścić ten temat, w jakim dziale. Jeśli jest zły to proszę o przeniesienie do odpowiedniego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 23 Lipca 2012 Autor Share Napisano 23 Lipca 2012 W weekend zakończyłem wymiarowanie repliki, obecnie używanego przez Nas granatnika, i zabieram się za gromadzenie materiału na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 No to czekamy na pierwsze zdjęcia, bo zapowiada się bardzo ciekawie. Niestety w gromadzeniu materiałów nie pomogę :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 Też chętnie pooglądam, bo tak to raczej się nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 13 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2012 Pierwsze dwa elementy prawie gotowe. Osłonkę poziomicy muszę jeszcze wyszlifować i pozaginać, do spustu musze dorobić kawałek blaszki z rowkami i przyspawać z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 20 Października 2012 Autor Share Napisano 20 Października 2012 Osłonka poziomicy i połowa spustu wykonane: Uploaded with ImageShack.us Niestety muszę na jakiś czas zawiesić pracę, gdyż kątówka mi się spaliła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi