Jump to content

Granatnik wz.36 kal.46 mm 1:1

neptun1939
 Share

Recommended Posts

Cześć.

Na potrzeby żywieckiego batalionu Obrony Narodowej (GRH, do której należę ) rozpoczynam budowę repliki polskiego grantanika wz.36 kalibru 46 mm. Replika będzie wykonywana od podstaw z elementów dostępnych na złomie i w sklepach : metalowe rurki, metalowa płyta grubości 5-8 mm, "oczko" poziomicy. Obecnie gromadzę dokumentację i materiał. Z dokumentacji mam już książeczkę autorstwa Wiesława i Piotra Słupczyńskich i Jacka Mazuro. Zwracam się do kolegów z prośbą o wsparcie w dokumentacji. Jakiekolwiek zdjęcia tego grantnika, rysunki techniczne, przekroje, a przede wszystkim WYMIARY, gdyż w pozycji, którą dysponuję brak jest tego elementu będą mi bardzi przydatne. Wiem że w bezpłatnym dodatku do gazety Do Broni nr 5/2006 była książeczka stworzona z myślą o osobach, chcących wykonać replikę tej pięknej broni (wszystkie, lub większość elementów zwymiarowana.) jednak nie udało mi się nigdzie namierzyć w internecie tego numeru. Jeśli ktoś z was, szanowni ma ten numer to prosił bym o skany tej książeczki.

Ps. Replika nie będzie bronią!! Będzie "zasilana", tak jak nasz obecny, wysłużony i niestety sypiący się już granatnik, petardami wrzucanymi do "lufy". Pozdrawiam i liczę na waszą pomoc

Pss. Do adminów: nie wiem gdize umieścić ten temat, w jakim dziale. Jeśli jest zły to proszę o przeniesienie do odpowiedniego

W weekend zakończyłem wymiarowanie repliki, obecnie używanego przez Nas granatnika, i zabieram się za gromadzenie materiału na budowę.

• 3 weeks later...

Pierwsze dwa elementy prawie gotowe. Osłonkę poziomicy muszę jeszcze wyszlifować i pozaginać, do spustu musze dorobić kawałek blaszki z rowkami i przyspawać z góry.

P5170318.jpg

• 2 months later...

Osłonka poziomicy i połowa spustu wykonane:

p7150400.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Niestety muszę na jakiś czas zawiesić pracę, gdyż kątówka mi się spaliła...