Skocz do zawartości

P-40N WARHAWK 1:72 Hasegawa

Radziu83

Rekomendowane odpowiedzi

Oto czwarty model który wyszedł spod mojej ręki ;D Ogólnie jestem zadowolony, ponieważ widać postęp w porównaniu do ostatniego. Kilka rzeczy na pewno nie wyszło tak jakbym chciał, być może jeszcze jakieś drobnostki zdołam poprawić. Pozdrawiam i zachęcam do oceniania. Oto link do wątku warsztatowego www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=86&t=33978

p8120158.jpg

p8120160.jpg

p8120161.jpg

p8120163.jpg

p8120165.jpg

p8120166.jpg

p8120167.jpg

p8120168.jpg

p8120169.jpg

p8120171q.jpg

p8120172t.jpg

p8120173.jpg

p8120175.jpg

p8120178.jpg

p8120179.jpg

p8120180.jpg

Edytowane przez Gość

Jak na model początkującego całkiem przyjemnie, ale żebys wiedział co poprawić w przyszłości to:

- łączenie kadłuba należy lepiej obrobić, widać połówki szczególnie od spodu

- kalkomanie fatalnie się srebrzą - widać obwódki... Używasz jakichś płynów?

- samo umiejscowienie kalkomanii też nie jest dobre, np na stateczniku

- osmalenia, zarówno od rur jak i od km dalekie od realizmu, porównaj jak wyglądają na zdjęciach archiwalnych

Co do kalkomanii to płynów używałem microscale set i sol, robiłem zgodnie z poradnikiem na tym forum ale coś nie zagrało. Wydaję mi się że wina leży po stronie sidoluxu, być może dałem zbyt mało warstw lub niedokładnie nim pomalowałem.

W całości przychylam się do wskazówek Banny'ego. Fajnie też, że korzystałeś na bieżąco z konsultacji warsztatowych choćby w kwestii otarć. Stosowanie nowych metod też przyniosło dobre efekty - np. ramki kabiny z kalkomanii. Jest jeszcze trochę do poprawienia i wytrenowania, ale ogólnie OK. Co teraz na warsztat?

Zastanawiam się, bo uzbierało mi się na składzie trochę modeli. Może dla odmiany teraz coś japońskiego? Mam Kate i dwa Zera typ 32 i 52 oraz Dauntlessa i Me 262 hasegawy, Hellcata eduarda, Avengera academy. Nie wiem co teraz... myślę ;) Może jakieś sugestie jeśli ktoś zna te modele?

• 2 months later...

Ło kurcze ale żeś odkopał temat Sidolux był jednak dobry bo używałem tego samego przy kolejnych modelach i nic się nie błyszczy. Problem zapewne leżał w zbyt cienkiej jego warstwie lub w tym że niedokładnie usunąłem powietrze spod kalek. Człowiek uczy się na błędach, na szczęście w kolejnych modelach było już z tym znacznie lepiej Pozdro