Skocz do zawartości

Messerschmitt Me-262 B-1a/U1, Revell + Eduard, 1:72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Jako odskocznię od bolidów, zaczynam budowę nocnego myśliwca Me-262 B-1a/U1 od Revella. Dokupiłem do niego blaszkę Eduarda. Liczę na pomoc Kolegów

Pudełko:

scaled.php?server=515&filename=schwalbe01.jpg&res=landing

Ramki:

scaled.php?server=194&filename=schwalbe2.jpg&res=landing

scaled.php?server=818&filename=schwalbe3.jpg&res=landing

Instrukcja i kalki:

scaled.php?server=855&filename=schwalbe4.jpg&res=landing

scaled.php?server=715&filename=schwalbe5.jpg&res=landing

Blaszka od Edka:

scaled.php?server=193&filename=schwalbe6.jpg&res=landing

Na razie prawie zrobiłem przedni kokpit.

Fotki:

scaled.php?server=198&filename=schwalbe8.jpg&res=landing

scaled.php?server=571&filename=schwalbe7.jpg&res=landing

Wiem, że niewiele widać, ale aparat durnieje przy takich zbliżeniach. Na tablicy są zegary z kliszy, ale nie widać ich z wyżej podanych przyczyn.

"Zapinanie" pasków na pedałach to była niezła jazda Pomalowałem to farbą Tamki XF-22, czyli RLM-02. Dobrze?

Kokpit Revella nawet po waloryzacji ma się tak sobie do rzeczywistości. Może coś tam pozmieniam, jak mi się będzie chciało Zauważyłem też, że instrukcja Edka nie pokazuje jak montować tablicę z przodu, jest tylko 1 obrazek, ale nie wszystko widać. Na zestawowy otwór kazali nakleić blaszkę a na to pedały. Poza tym ten zestaw Edzia jest zarówno do wersji nocnego myśliwca, jak i szkolnej, dlatego też miałem 2 podejścia na zrobienie ładnych pedałów, ale udało się w pierwszym Pasowanie na sucho ujawniło niezbyt dobre spasowanie osłony kabiny. Skrzydła i silniki całkiem nieźle. Z fotelami jest zagwozdka. Z Revella to plastikowe "kluski" a z Edka maja płaskie oparcia, ale o tym w następnej części. Macie pomysł, z czego można zrobić oparcie, żeby było ładne obicie?

Do następnego razu

Napisano
Wiem, że niewiele widać, ale aparat durnieje przy takich zbliżeniach.

to nie rób na takich zbliżeniach, a z większej odległosci i kadruj

Możesz też spróbować robić zdjecia przez szkło powiększające, jeśli masz jakieś duże na stanie.

Napisano

A oszklenie pasuje do kadłuba? Bo z tego co pamiętam jest tam problem.

Napisano

Witam.

Trochę się nie odzywałem, ale wiecie jak to jest, początek szkoły, nic się nie chce ;)

Zgodnie z radą przemalowałem kokpit:

scaled.php?server=844&filename=000e0047.jpg&res=landing

Nic nie przyklejałem, zmieniłem tylko RLM-02 na 66. Fotka ma tylko pokazać nowy kolor, nie przekłamuje go jakoś strasznie.

We wnękach podwozia zastąpiłem szkaradny plastik blaszką i wygląda to tak:

scaled.php?server=341&filename=0000051.jpg&res=landing

scaled.php?server=96&filename=0000049t.jpg&res=landing

Kolor taki sam, jak w kokpicie, ale zdjęcia przekłamują.

Pozostało pomalować mniejsze rzeczy, przełączniki, kabelki itp.

Zrobiłem fotele, to była jeszcze lepsza jazda niż z pedałami:

scaled.php?server=707&filename=000e0056.jpg&res=landing

Jak widać brakuje pasów, i kolorów.

A oszklenie pasuje do kadłuba? Bo z tego co pamiętam jest tam problem.

Oszklenie pasuje słabo, jest węższe od kadłuba, w następnym odcinku mogę wstawić fotkę, a więcej na temat jego dopasowywania, jak dojdę do oszklenia. Jedyne miejsce, gdzie pasuje jako tako, to garb za pilotami, tam gdzie kończą się szyby.

Napisano

siedzę i obserwuję. Może pod wpływem twojego warsztatu zmuszę się do dopasowania kadługa i skrzydeł i kontynuowania mojej jaskółki.