Skocz do zawartości

Messerschmitt Me-262 B-1a/U1, Revell + Eduard, 1:72

dumapolski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jako odskocznię od bolidów, zaczynam budowę nocnego myśliwca Me-262 B-1a/U1 od Revella. Dokupiłem do niego blaszkę Eduarda. Liczę na pomoc Kolegów

Pudełko:

scaled.php?server=515&filename=schwalbe01.jpg&res=landing

Ramki:

scaled.php?server=194&filename=schwalbe2.jpg&res=landing

scaled.php?server=818&filename=schwalbe3.jpg&res=landing

Instrukcja i kalki:

scaled.php?server=855&filename=schwalbe4.jpg&res=landing

scaled.php?server=715&filename=schwalbe5.jpg&res=landing

Blaszka od Edka:

scaled.php?server=193&filename=schwalbe6.jpg&res=landing

Na razie prawie zrobiłem przedni kokpit.

Fotki:

scaled.php?server=198&filename=schwalbe8.jpg&res=landing

scaled.php?server=571&filename=schwalbe7.jpg&res=landing

Wiem, że niewiele widać, ale aparat durnieje przy takich zbliżeniach. Na tablicy są zegary z kliszy, ale nie widać ich z wyżej podanych przyczyn.

"Zapinanie" pasków na pedałach to była niezła jazda Pomalowałem to farbą Tamki XF-22, czyli RLM-02. Dobrze?

Kokpit Revella nawet po waloryzacji ma się tak sobie do rzeczywistości. Może coś tam pozmieniam, jak mi się będzie chciało Zauważyłem też, że instrukcja Edka nie pokazuje jak montować tablicę z przodu, jest tylko 1 obrazek, ale nie wszystko widać. Na zestawowy otwór kazali nakleić blaszkę a na to pedały. Poza tym ten zestaw Edzia jest zarówno do wersji nocnego myśliwca, jak i szkolnej, dlatego też miałem 2 podejścia na zrobienie ładnych pedałów, ale udało się w pierwszym Pasowanie na sucho ujawniło niezbyt dobre spasowanie osłony kabiny. Skrzydła i silniki całkiem nieźle. Z fotelami jest zagwozdka. Z Revella to plastikowe "kluski" a z Edka maja płaskie oparcia, ale o tym w następnej części. Macie pomysł, z czego można zrobić oparcie, żeby było ładne obicie?

Do następnego razu

Wiem, że niewiele widać, ale aparat durnieje przy takich zbliżeniach.

to nie rób na takich zbliżeniach, a z większej odległosci i kadruj

Możesz też spróbować robić zdjecia przez szkło powiększające, jeśli masz jakieś duże na stanie.

Witam.

Trochę się nie odzywałem, ale wiecie jak to jest, początek szkoły, nic się nie chce ;)

Zgodnie z radą przemalowałem kokpit:

scaled.php?server=844&filename=000e0047.jpg&res=landing

Nic nie przyklejałem, zmieniłem tylko RLM-02 na 66. Fotka ma tylko pokazać nowy kolor, nie przekłamuje go jakoś strasznie.

We wnękach podwozia zastąpiłem szkaradny plastik blaszką i wygląda to tak:

scaled.php?server=341&filename=0000051.jpg&res=landing

scaled.php?server=96&filename=0000049t.jpg&res=landing

Kolor taki sam, jak w kokpicie, ale zdjęcia przekłamują.

Pozostało pomalować mniejsze rzeczy, przełączniki, kabelki itp.

Zrobiłem fotele, to była jeszcze lepsza jazda niż z pedałami:

scaled.php?server=707&filename=000e0056.jpg&res=landing

Jak widać brakuje pasów, i kolorów.

A oszklenie pasuje do kadłuba? Bo z tego co pamiętam jest tam problem.

Oszklenie pasuje słabo, jest węższe od kadłuba, w następnym odcinku mogę wstawić fotkę, a więcej na temat jego dopasowywania, jak dojdę do oszklenia. Jedyne miejsce, gdzie pasuje jako tako, to garb za pilotami, tam gdzie kończą się szyby.