pan_piotrek Napisano 3 Września 2012 Share Napisano 3 Września 2012 Jako że tradycja rozgrzebywania 100 modeli na raz trzyma się u mnie bardzo dobrze zabieram się za kolejny projekt Model Tamiyi z wykorzystaniem zestawu Eduarda. Zestaw taki sobie ale zawsze parę detali się znajdzie. Co do malowania.... Długo zastanawiałem się nad dwiema możliwościami: Standardowy NATO (trochę nuda) A może białasek z misji w Libanie ? (Robi się ciekawiej ale w necie zatrzęsienie tego malowania) Zastanawiałem się i zastanawiałem aż pewnego niezbyt słonecznego dnia przeglądając zagraniczne fora natknąłem się na fote która stała się inspiracją i motorem budowy modelu (TADAM) A potem kolejna: Jedyne czego mi jeszcze do szczęścia potrzeba to figurki kolesia z pistoletem natryskowym ;) Tymczasem dwie focie z budowy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 3 Września 2012 Share Napisano 3 Września 2012 W malowaniu UN, czyli tym białym, będzie świetnie wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 3 Września 2012 Autor Share Napisano 3 Września 2012 Będzie model w malowaniu Nato-UN ;) Tak jak na fotce, podczas przemalowywania z NATO w UN. Myślę że to ciekawy pomysł, a z odpowiednią podstawką będzie się świetnie prezentował. Jedyny problem jak wspomniałem to brak malarza. A ja rzeźbić figurek niestety nie umiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 3 Września 2012 Share Napisano 3 Września 2012 Aż mi sie przypomina jak Polskie humve malowalismy na biało w woju, ale to fuszerka była straszna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 3 Września 2012 Autor Share Napisano 3 Września 2012 Francuzi też nie zawszę są w 100% profesjonalni jak widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 3 Września 2012 Share Napisano 3 Września 2012 Ale to widać w warunkach polowych, to można wybaczyć, a u nas..eh szkoda gadać Ale to być może jednostkowy był przypadek, bo P.chorąży który wtedy kierował"pracą" miał na święta na choince powieszone modele czołgów zamiast bombek I to o czymś świadczy..:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klepas Napisano 3 Września 2012 Share Napisano 3 Września 2012 Piękny model i piękna koncepcja na malowanie! jak patrze na ten model to wracają wspomnienia, bo sam go dość dłuuugo dłubałem ;) jesteś obserwowany ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 3 Września 2012 Autor Share Napisano 3 Września 2012 Dzięki Klepas, oglądałem Twój wątek przed chwilą, jako pomoc naukową. Ale wydaję mi się że chyba korzystałeś z tego samego źródła co ja: http://olivier.carneau.free.fr/revues/ref/Detailing%20Tamiya%20Leclerc%20V1_2.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klepas Napisano 3 Września 2012 Share Napisano 3 Września 2012 tak i owszem korzystałem między innymi z tego źródła ale też dodawałem własne elementy, które znalazłem na podstawie obserwacji wielu fotografii tego czołgu w necie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klepas Napisano 3 Września 2012 Share Napisano 3 Września 2012 Tu masz kilka fajnych stron które mogą pomóc jeszcze w budowie ;) http://www.chars-francais.net/new/index.php?option=com_content&task=view&id=7&Itemid=36 http://olivier.carneau.free.fr/photoengins/france/famille_leclerc/leclerc/index.htm http://www.military-kits.com/sections.php?op=viewarticle&artid=2&page=[page3] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 3 Września 2012 Autor Share Napisano 3 Września 2012 Przyda się dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 4 Września 2012 Share Napisano 4 Września 2012 Bardzo ładnie zrobione blachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witox Napisano 4 Września 2012 Share Napisano 4 Września 2012 Fajny model i ładnie rozpoczęta budowa. Będę z ciekawością obserwował, zwłaszcza, że malowanie wybrałeś niezwykłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 21 Września 2012 Autor Share Napisano 21 Września 2012 Budowa właściwie zakończona. Pozostało kilka detali, muszę jeszcze poprawić tył. fartuchy boczne itd nie są zamontowane z powodu braku gęsi. Póki co więc leclerc ląduje na pólkę i oczekuje na gąski bronco.(tamiyowskie się porwały więc potrzebuje zamiennik) Teoretycznie na zdjęciach widać że gąski są zamaskowane folią, ale raczej nie będę tego robił w swoim modelu ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 23 Września 2012 Share Napisano 23 Września 2012 Ciekawy czołg, i wykonanie również, ta siatka na tylnej płycie tak ma odstawać? Ogólnie fajnie Ci z blaszkami poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 23 Września 2012 Autor Share Napisano 23 Września 2012 Siatka po prostu się odkleiła i tak odstaję poprawi się. A blaszki w sumie mało potrzebne wdg. mnie. model nie wiele na nich zyskał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi