Skocz do zawartości

Fairey Swordfish 1:32 Trumpeter

RH

Rekomendowane odpowiedzi

Jako ze nie mam na razie pod ręką żadnego brytyjskiego samolociku z lat 30 -tych w srebrnych barwach .

postanowiłem jako zamiennik wykona model Swordfischa w tych barwach .

Sklejam go równolegle z Fiatem z tym ze ten ostatni ma pierwszeństwo , stąd klejenie " miecznika" może się

przeciągnąć .

P8060323.JPG

Chcąc skleić go w jedynym słusznym malowaniu ,musiałem nabyć odpowiednie kalki

P8060322.JPG

P8060321.JPG

W tym miejscu od razu ostrzegam przed zakupem w tym sklepie !!!!!!

http://www.modelhobbies.co.uk/shop/

Angielskie bydle (bo tylko tak można nazwać tego osobnika ,zainkasował funty w lipcu i do tej pory nie wysłał mi kalek.

Spisałem to na straty ,bo mimo interwencji przez pay pala i mailowe powiadomienia ,nic nie dało sie zrobić

Postanowiłem gdzie indziej kupić i tu mila niespodzianka ,zaraz po wpłaceniu została kaleczka wysłana

a ten sklep to :http://www.relishmodels.co.uk/1-32-aircraft/1-32-decals.html

Jeszcze do szczęścia brakowało mi blaszek .te bez problemów już nabyłem u nas w Polsce

P8200337.JPG

No i wreszcie przystąpiłem do prac .

I pierwsze fotki

P8060324.JPG

P8060325.JPG

• 3 weeks later...

Po zamaskowaniu otworów,i psiknięciu podkładem,przyszedł czas na malowanko .Na początek kolorek tzw.Cerrux Grey Fs 16440 .Ja osobiście użyłem Model Master Acryl 4763.Osłona silnika jeszcze nie pomalowana .(jej kolor to ciemniejsza wersja wcześniej opisanego koloru)Elementy silnika i kolektor spalin pryśnięte czarnym podkładem .

PA030416.JPG

PA030417.JPG

PA030418.JPG

Robi wrazenie.

Widzialem Swordfischa w tej skali w innym malowaniu w Czechach na wielkiej imprezie modelarskiej i .... zaczal mnie krecic ten samolot. Skusilbym sie ale slysze ze ciezko sie go skleja.

Powiedz prosze jak znajdziesz czas - czy faktycznie ten model wymaga duzego nakladu pracy?

Srebrny, duzo roboty - to wielkie wyzwanie.

A moze opinei sa przesadzone?

Napisze może tak ,..dla mnie aż tak straszny ten model nie był do sklejania .Po odpowiednim podejściu do tematu i zaplanowaniu kolejności montażu ,jakoś dałem sobie radę. Po prostu kolejny rutynowy projekt.

Pisanie ,lub nawet ocenianie trudności sklejania ,uważam za bezsensowne .Bo każdy modelarz ma swoją technikę ,i podejście do wykonania takowego.I dla jednego może sie wydawać trudny (a ja napisze ze jest prościutki ) .W innym wypadku uznam że model jest prosty ,a ktoś "wybuchnie z odpowiedzią ze to nir prawda itp itd. .

Tak że kupując model i klejąc go sam stwierdzisz czy jest trudny czy łatwy .

Co do malowania na srebrno ,to zgadzam sie z tym że jest to wyzwanie ,i nie umniejszając twoich zdolności

troszkę trzeba mieć wprawy . (Sam za nim jako tako to pojąłem to dużo modeli spaskudziłem ,a i tak do końca jeszcze uważam że wszystkich tajników w tym typie malowania nie zgłębiłem ,i nadal sie uczę .

Na podsumowanie tej paplaniny ,napisze ze model da się skleić .I jak by to nie wyszlo to przez swoją szkaradną sylwetkę i tak będzie ładny.

Dziekuje za szybka i uprzejma odpowiedz. Poloze nacisk na uprzejma, bo jestem to pare dni zaledwie a juz koledzy z lubelskich zawodow potraktowali mnie z buta bo im sie nie spodobala moja niekonstruktywna krytyka. a ja tylko chcialem byc soba

Osmieliles mnie do tego zestawu ale znam swoje mozliwosci i jak nie kleilem do tej pory za duzo zamolotow to chyba nie podolam. Ale zainspirowales mnie a to w modelarstwie lubie najbardziej. Jak ludzie pozytywnie na siebie wplywaja.

Jeszcze raz dziekuje