toudi88 Napisano 22 Września 2012 Share Napisano 22 Września 2012 Na wstępie chciałem się ze wszystkimi przywitać. W plastiku bawię sie od nie dawna. Wcześniej był to karton. Pracuje w tej chwili nad modelem kapt. Gładycha jak w temacie. Posiadam kalki techmodu nr kat.72109S i tu nasuwa się moje pytanie. Czy któryś z forumowiczów byłby w stanie uraczyć mnie instrukcją do tych kalek? Nie posiadam takowej gdyż kalki dostałem w sklepie jako gratis:) Dodam, że jest to skala 1/72 ale to chyba bez różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 22 Września 2012 Share Napisano 22 Września 2012 Tu coś widać: http://www.techmod.pl/aviation-72/72109-republic-p-47dm-thunderbolt http://images.auctionhelper.com/images/10343/Techmod/Tech72109a.jpg http://images.auctionhelper.com/images/10343/Techmod/Tech72109c.jpg http://images.auctionhelper.com/images/10343/Techmod/Tech72109d.jpg http://images.auctionhelper.com/images/10343/Techmod/Tech72109e.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toudi88 Napisano 22 Września 2012 Autor Share Napisano 22 Września 2012 Wielkie dzięki. Przeszukałem pół internetu a właśnie zabieram się za malowanie górnej powierzchni modelu:) Co prawda nie zgadza się numeracja, ale nie sprawi mi to problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toudi88 Napisano 27 Września 2012 Autor Share Napisano 27 Września 2012 Miałbym kolejne pytanie do bardziej zaawansowanych forumowiczów. Mianowicie chodzi o napisy eksploatacyjne na samolocie z tytułu postu. Szukałem ale bywa różnie jedni robią inni nie. W instrukcji techmodu do kalk są do tego malowania wyszczególnione tylko czerwone pasy na skrzydle i napisy na śmigle. Kalki zresztą okazały się chyba stare. Są strasznie sztywne i kruche. I zastanawiam się czy w ogóle warto robić te wszystkie napisy. Używam płynów Agamy. Proszę poradźcie coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 27 Września 2012 Share Napisano 27 Września 2012 Zasadniczo napisy eksploatacyjne na arkuszach kalkomanii 'zdjęte' są z jakiegoś egzemplarza samolotu i następnie powielane niezależnie od wersji, nie wspominając nawet o konkretnym egzemplarzu. Często są one zupełnie absurdalne dla proponowanego malowania (np. typowa przypadłość wczesnych Spitfire). Modelarzowi pozostaje kłopotliwa analiza tematu, albo machnięcie ręką. W 56th FG malowano myśliwce na własną modłę. Odtwarzanie napisów eksploatacyjnych w takiej sytuacji wymyka się wszelkim standardom. Niemal na pewno nie odtwarzano wszystkich, wątpię żeby żadnych (choć tu ma znaczenie czynnik czasu), ale próba jakiegoś zdefiniowania tematu to kawał roboty. O ile dobrze kojarzę propozycję Techmodu dla D-28 Gładycha, to samo malowanie jako takie nie ma umocowania w znanych materiałach historycznych. Aha, z dużym prawdopodobieństwem można przyjąć, że odtworzono metryczkę samolotu. Co prawda wątpię by ta w kalkach była prawidłowa, ale nie wiem na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toudi88 Napisano 27 Września 2012 Autor Share Napisano 27 Września 2012 Dzięki. Kalki puki co są dla mnie jak na razie najtrudniejszą z kwestii. Poza kilkoma kartonówkami po latach przerwy to mój czwarty model plastikowy. Nie licząc Mig'a 17 w żarówce i 4 centymetrowej St. Marii:D. Z czego drugi malowany aero. Jeśli chodzi o to, że nie ma żadnej dokumentacji tego malowania już sie zorientowałem. Dlatego też dół samolotu jest jasnoniebieski:) Więc skoro cały był przemalowany to napisów nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 27 Września 2012 Share Napisano 27 Września 2012 Ależ oczywiście, że jest. Tylko nie potwierdza tej wersji. Jasnoniebieski spód P-47 z 56th FG przerasta moją wyobraźnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toudi88 Napisano 27 Września 2012 Autor Share Napisano 27 Września 2012 Kolor wynikał z tego, że akryl w tym kolorze który był proponowany w instrukcji jest niedostępny. Za pierwszym razem udało mi się uzyskać podobny nieco kolor z dostępnych w moim warsztacie farb. Po wielu próbach zresztą A za drugim razem trochę się pośpieszyłem i nie miałem sił na kolejne mycie. Jest to mój czwarty model plastikowy więc traktuje go bardziej jako model ćwiczebny i zapychacz półki:) Postaram się o foto tego i wcześniejszych:) mogę wstawić cały swój dorobek modelarski. Jeśli nikt się nie obrazi że nie będą to tylko plastiki. Jest tego 9 sztuk w z plastikiem. Plus ten o którym pisze. Plastiki robię od ok. 7 miesięcy. Czy mógłbym prosić o foto o którym mówisz? Na pewno kiedyś będę jeszcze kiedyś sklejał ten model jak i resztę pingwinków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 27 Września 2012 Share Napisano 27 Września 2012 Wpisując w Google P-47 Gladych lub coś podobnego znajdziesz pewnie wszystkie znane fotografie. Gdy będziesz budował model, którejś Pengie chętnie pomogę w miarę możliwości. Historia samolotów Gładycha jest tematem na spore opracowanie. Pełno w niej białych plam, ale mimo to nie da się zamknąć jej w dwóch słowach i kilku fotach. No i nie wiem jak bardzo chcesz zaangażować się w modele by ją odtworzyć. W razie czego postaram się dostosować . Powodzenia w budowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toudi88 Napisano 28 Września 2012 Autor Share Napisano 28 Września 2012 Jak na razie chce się maksymalnie podszkolić w technice. A później dojdziemy do wiernego odwzorowania. Jak uważasz, mocno wyeksploatowany pengie IV będzie ok? Przy okazji poćwiczę brudzingi. I będzie do niego pierwsza podstawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 28 Września 2012 Share Napisano 28 Września 2012 Nie będzie, ale wobec Twoich pierwszych dwóch zdań to chyba bez znaczenia, czyż nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi