Skocz do zawartości

Instrukcja Techmodu do p-47 Pengie IV?

toudi88

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie chciałem się ze wszystkimi przywitać. W plastiku bawię sie od nie dawna. Wcześniej był to karton. Pracuje w tej chwili nad modelem kapt. Gładycha jak w temacie. Posiadam kalki techmodu nr kat.72109S i tu nasuwa się moje pytanie. Czy któryś z forumowiczów byłby w stanie uraczyć mnie instrukcją do tych kalek? Nie posiadam takowej gdyż kalki dostałem w sklepie jako gratis:) Dodam, że jest to skala 1/72 ale to chyba bez różnicy.

Miałbym kolejne pytanie do bardziej zaawansowanych forumowiczów.

Mianowicie chodzi o napisy eksploatacyjne na samolocie z tytułu postu.

Szukałem ale bywa różnie jedni robią inni nie. W instrukcji techmodu do kalk są do tego malowania wyszczególnione tylko czerwone pasy na skrzydle i napisy na śmigle. Kalki zresztą okazały się chyba stare. Są strasznie sztywne i kruche. I zastanawiam się czy w ogóle warto robić te wszystkie napisy. Używam płynów Agamy. Proszę poradźcie coś.

Zasadniczo napisy eksploatacyjne na arkuszach kalkomanii 'zdjęte' są z jakiegoś egzemplarza samolotu i następnie powielane niezależnie od wersji, nie wspominając nawet o konkretnym egzemplarzu. Często są one zupełnie absurdalne dla proponowanego malowania (np. typowa przypadłość wczesnych Spitfire). Modelarzowi pozostaje kłopotliwa analiza tematu, albo machnięcie ręką.

W 56th FG malowano myśliwce na własną modłę. Odtwarzanie napisów eksploatacyjnych w takiej sytuacji wymyka się wszelkim standardom. Niemal na pewno nie odtwarzano wszystkich, wątpię żeby żadnych (choć tu ma znaczenie czynnik czasu), ale próba jakiegoś zdefiniowania tematu to kawał roboty.

O ile dobrze kojarzę propozycję Techmodu dla D-28 Gładycha, to samo malowanie jako takie nie ma umocowania w znanych materiałach historycznych.

Aha, z dużym prawdopodobieństwem można przyjąć, że odtworzono metryczkę samolotu. Co prawda wątpię by ta w kalkach była prawidłowa, ale nie wiem na pewno.

Dzięki.

Kalki puki co są dla mnie jak na razie najtrudniejszą z kwestii.

Poza kilkoma kartonówkami po latach przerwy to mój czwarty model plastikowy. Nie licząc Mig'a 17 w żarówce i 4 centymetrowej St. Marii:D. Z czego drugi malowany aero.

Jeśli chodzi o to, że nie ma żadnej dokumentacji tego malowania już sie zorientowałem. Dlatego też dół samolotu jest jasnoniebieski:) Więc skoro cały był przemalowany to napisów nie będzie.

Kolor wynikał z tego, że akryl w tym kolorze który był proponowany w instrukcji jest niedostępny. Za pierwszym razem udało mi się uzyskać podobny nieco kolor z dostępnych w moim warsztacie farb. Po wielu próbach zresztą:D A za drugim razem trochę się pośpieszyłem i nie miałem sił na kolejne mycie. Jest to mój czwarty model plastikowy więc traktuje go bardziej jako model ćwiczebny i zapychacz półki:) Postaram się o foto tego i wcześniejszych:) mogę wstawić cały swój dorobek modelarski. Jeśli nikt się nie obrazi że nie będą to tylko plastiki. Jest tego 9 sztuk w z plastikiem. Plus ten o którym pisze. Plastiki robię od ok. 7 miesięcy.

Czy mógłbym prosić o foto o którym mówisz? Na pewno kiedyś będę jeszcze kiedyś sklejał ten model jak i resztę pingwinków.

Wpisując w Google P-47 Gladych lub coś podobnego znajdziesz pewnie wszystkie znane fotografie. Gdy będziesz budował model, którejś Pengie chętnie pomogę w miarę możliwości.

Historia samolotów Gładycha jest tematem na spore opracowanie. Pełno w niej białych plam, ale mimo to nie da się zamknąć jej w dwóch słowach i kilku fotach. No i nie wiem jak bardzo chcesz zaangażować się w modele by ją odtworzyć. W razie czego postaram się dostosować .

Powodzenia w budowie!

Jak na razie chce się maksymalnie podszkolić w technice. A później dojdziemy do wiernego odwzorowania. Jak uważasz, mocno wyeksploatowany pengie IV będzie ok? Przy okazji poćwiczę brudzingi. I będzie do niego pierwsza podstawka.