sotter Napisano 27 Września 2012 Share Napisano 27 Września 2012 Czasu wolnego brak ale coś tam po nocach można by kleić... W związku z zadymą wokół wysp Senkaku nie miałem wyjścia jak tylko wrzucić na warsztat "niszczyciel" śmigłowcowy DHH-181 Hyuga. Swoją drogą decyzja o zwodowaniu okrętu tej klasy,( bo to niszczyciel bardzo umowny jest, a Japonia ma prawne ograniczenia stosowania lotniskowców) spowodowała swego czasu zdaje się dymisję rządu Japonii. Na marginesie, zdaje się, że Fujimi wypuszcza właśnie Hyuge w 350. Wracając do warsztatu. Po bliższym zapoznaniu się z obecnymi na rynku wypustami Pit Roadu i Aoshimy mój wybór padł na Aoshimę. O niebo bardziej zdetalowane hangary pozwalają pokusić się o odtworzenie opuszczonych wind i oświetlenie wnętrza. Do kompletu dorzucam zestaw dodatkowy śmigłowców używanych przez marynarkę Japonii i dwa dedykowane, choć skromne zestawy blaszek - jeden z Aoshimy, a jeden z Pit Roadu (cenny ze względu na komplet anten). Zastanawiałem się nad oświetleniem hangaru ledami, ale w tej skali obawiam się, że wnętrze podświetlone w ten sposób świeciłoby jak rozpalony reaktor atomowy. Zdecydowałem się więc na światłowody o średnicy 0,2-3 mm. Wstępne przymiarki hangaru: Generalnie projekt możliwy jest dzięki REWELACYJNEMU, japońskiemu albumowi dla modelarzy poświęconego Hyudze z masą rewelacyjnych zdjęć. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlik Napisano 28 Września 2012 Share Napisano 28 Września 2012 No na pewno coś pięknego. Kurcze że też oczka już nie te. Sam bym się pokusił o budowanie takich maluchów ze względów finansowych i gabarytowych, choć cenowo to też już zaczyna być zabójcze . Razem z dodatkami potrafi oczyścić kieszeń.Ale na bok stękanie, kierowniku budowy jedziemy z koksem jak to mówią. Pierwszy obserwator już jest! Zapowiada się miodzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 28 Września 2012 Share Napisano 28 Września 2012 Drugie miejsce dla mnie. Ciekawi mnie efekt zastosowania światłowodów. Co to za REWELACYJNY album? Jest gdzieś dostępny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 28 Września 2012 Share Napisano 28 Września 2012 Ładny,bogaty warsztat. Miło będzie obserwować zmagania może coś więcej o światłowodzie i tym REWELACYJNYM albumie. Pozdrawiam i wypijam duży browar Nie przeszkadzaj sobie my będziemy pić i obserwować a Ty pracuj,pracuj i dawaj fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 28 Września 2012 Autor Share Napisano 28 Września 2012 Ciekawi mnie efekt zastosowania światłowodów. Co to za REWELACYJNY album? Jest gdzieś dostępny? To japoński JMSDF HYUGA Modeling Guide wydawictwa Icarus. Znakomite foty, wiele szczegółów. Nigdy jeszcze w łapkach nie miałem takiego dokładnego materiału referencyjnego. A wszystko to za całe 80 zł z transportem. może coś więcej o światłowodzie Przyjrzałem się temu tematowi dosyć dokładnie. Generalnie większość światłowodów jest nieprzydatna, ze względu na stosunkowo dużą średnicę. Po prostu nikomu niepotrzebne aż takie cienkie światłowody. Rozwiązaniem była lampka z all z całe 6,5 zł. Nie znalazłem natomiast póki co światłowodu świecącego bokiem o sesnownej średnicy - najmniejszy miał przekrój 3 mm, a to dużo za dużo. Coś będę musiał wykombinować, bo hangar poza dużymi lampami oświetlają także świetlówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 28 Września 2012 Share Napisano 28 Września 2012 Fajny temacik się zapowiada, będę zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 28 Września 2012 Super Moderator Share Napisano 28 Września 2012 Super temacik Przyglądam się z najwyższą uwagą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlik Napisano 1 Października 2012 Share Napisano 1 Października 2012 Światłowody.... .Już coś zaczynam w głowie kombinować. Ale poczekam, podglądnę i może wykorzystam pomysł .Czekam na ciąg dalszy Powiedz że czytasz w tych "krzaczkach" to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 1 Października 2012 Autor Share Napisano 1 Października 2012 Czekam na ciąg dalszy Powiedz że czytasz w tych "krzaczkach" to Co do ciągu dalszego to od przyszłego tygodnia żegluję znowu po greckich wysepkach Od 20.10 jak Bóg da wznawiam prace stoczniowe. "krzaczki" odrobinę czytam ale raczej wykorzystuję znajomą Polkę - Japonkę. BTW na pacific front jest preorder na zestaw oświetlenia do jakiegoś amerykańskiego lotniskowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlik Napisano 2 Października 2012 Share Napisano 2 Października 2012 Udanego i spokojnego rejsu bez sztormów i nie "wykorzystuj" za bardzo Polkę-Japonkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlik Napisano 16 Października 2012 Share Napisano 16 Października 2012 Eee.... no i co dalej?! Bo jajko zniosę jak kura!Do 20-ego to może być już pół lodówki jajek! Ależ potrafią trzymać w napięciu człowieka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi