Skocz do zawartości

Opel Blitz + 20 mm Flak 38 - 1/72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Opel jak w temacie Czasokres - walka w Libii. Malowanie Vallejo, filtry i pigmenty MiG-a. Może kiedyś doczeka się podstawki

DSC_0309.JPG

DSC_0310.JPG

DSC_0311.JPG

DSC_0308.JPG

DSC_0312.JPG

A tu świeżutka zdobycz na konkursie w Niepołomicach

DSC_0307.JPG

No to teraz macie prawo się wyrzyć

Napisano

To może ja zacznę.Temat afrykański jest mi znany więc zacznę od tego co mi się podoba:

-malowanie lącznie z odrapaniami do PanzerGrau(to tyle)

-obładowanie paki(poza motorem)(to tyle)

reszta postaram się być neutralny:

-ogolnjy odbiór psuje motocykl przyczepiony z tyłu paki

-trochę brakuje tez kurzu na pace(w końcu to Afryka)

-boki paki i kabiny sa dla mnie niezrozumiale brązowo-rdzawe razi to szczególnie na oponach i felgach

po zatym więcej grzechów nie pamiętam model ogólnie się podoba no i oczywiście gratulacje za wyróżnienie.

Napisano
To może ja zacznę.Temat afrykański jest mi znany więc zacznę od tego co mi się podoba:

-malowanie lącznie z odrapaniami do PanzerGrau(to tyle)

-obładowanie paki(poza motorem)(to tyle)

reszta postaram się być neutralny:

-ogolnjy odbiór psuje motocykl przyczepiony z tyłu paki

-trochę brakuje tez kurzu na pace(w końcu to Afryka)

-boki paki i kabiny sa dla mnie niezrozumiale brązowo-rdzawe razi to szczególnie na oponach i felgach

po zatym więcej grzechów nie pamiętam model ogólnie się podoba no i oczywiście gratulacje za wyróżnienie.

Dziękuję za uwagi.

1.Na swoją obronę co do kolorów to powiem tylko, że stosowałem pigment Miga African Earth i w rzeczywistości nie jest on aż tak kłujący w oczy. Zdjęcia trochę przekłamują (do d.... oświetlenie).

2.Co do motocykla może i słuszna uwaga, ale czy nie warto było w warunkach bojowych ( czytaj na pustyni) oszczędzać paliwo? Taka była moja wizja

Napisano
Co do motocykla może i słuszna uwaga, ale czy nie warto było w warunkach bojowych ( czytaj na pustyni) oszczędzać paliwo? Taka była moja wizja

Nie no jak tak stawiasz sprawę to spoko zapewne jakby poszukać to i by się znalazło jakieś foto

Napisano

Sory Wojtek, ale ... coś mi nie pasi w modelu, nie wiem czy to wina zdjęć, ale.. chyba przesadziłeś z Łosiem i kolorystycznie wygląda jak by się za bardzo opalił. Z tego co widziałem w Libii, farba powinna być dużo jaśniejsza, jak w Saharze na tyle (nie czepiać się, że przez tyle lat wypłowiało) i te koło zdarte do "żywego" i to zdzieranie kamo....

Zrób może nowe zdjęcie z pobraniem bieli.

Napisano
Sory Wojtek, ale ... coś mi nie pasi w modelu, nie wiem czy to wina zdjęć,

Jak już pisałem zdjęcia były robione na szybkiego przy marnym oświetleniu

.. chyba przesadziłeś z Łosiem i kolorystycznie wygląda jak by się za bardzo opalił. Z tego co widziałem w Libii, farba powinna być dużo jaśniejsza, jak w Saharze na tyle (nie czepiać się, że przez tyle lat wypłowiało)

Co do farby i jej koloru to sprawa jest otwarta. Pozwolę sobie wrzucić małą symulację sporządzoną w oparciu o artykuł na stronach Armoramy i katalogu farb Vallejo

kolory.jpg

Teraz zdjęcie modelu (zaznaczam, że bez retuszu w oparciu o jedno z prezentowanych zdjęć) na tle libijskiej pustyni

opel%2520w%2520libii.jpg

...i te koło zdarte do "żywego" i to zdzieranie kamo....

Koło nie jest zdarte. To efekt kurzu, choć na zdjęciu faktycznie nie wygląda to ciekawie :( ,natomiast z kamo może faktycznie trochę za bardzo poszalałem

Zrób może nowe zdjęcie z pobraniem bieli.

Postaram się

Napisano

Aleś walną doktorat. Jeżeli chodzi o dobieranie kolorów farb, to ... bez łosza i całej tej chemii ma ona ręce i nogi, stosując łosza tabela kolorów nadaje się do ... Powiem szczerze, że ... za chińskiego boga nie wiem po co pisałem o doborze koloru farby.

Zrób Wojtku fote w świetle dziennym, bez reflektorów, pozowania i innych cudów. A teraz idę na kawę.