Jump to content

Douglas C-47A 'SP-LCJ' - PLL LOT 1949 - pomożecie?

LimaOscar
 Share

Recommended Posts

Czołem Panowie

Czy możecie pomóc mi w analizie 'kolorystyki' tej maszyny? To SP-LCJ, czyli C-47A-35-DL z drugiej transzy dostaw do Polski. Płatowiec 42-23939, który wcześniej służył w 8 AF m.in. w Afryce. LOT otrzymał go w lutym 1948 roku wg oficjalnych danych (na 'papierze') - faktycznie mogło to nastąpić kilka miesięcy później. Była to ostatnia Dakota, która trafiła do naszego przewoźnika. Fotografia została wykonana w 1949 (czasem błędnie podaje się, że fotka jest z 1950 roku) roku na lotnisku w Manchesterze (Ringway Airport); pochodzi z przepastnej kolekcji Raya Scholefielda.

I teraz ma pytanie - czy ster kierunku jest innego koloru niż reszta płatowca, czy tylko jest wychylony (inny kąt padania światła), stąd na fotce ma inny kolor? No i czy maszyna jest srebrna (aluminium) czy jasnooliwkowa (mocno spłowiały Olive Drab)?

Wg mnie jest w kolorze aluminium, o czym mogą świadczyć czarne litery rejestracji oraz nazwa przewoźnika oraz pas 'anti-glare' przed kabiną. Ale... pewności nie mam, głównie z powodu tego nieszczęsnego steru kierunku.

A może po prostu statecznik pionowy wraz z 'płetwą' jest jeszcze w barwie OD, gdy tymczasem reszta maszyny już ma zdjętą farbę? Takie rzeczy nie były niczym nadzwyczajnym w owym czasie.

Co myślicie?

1316611F.jpg

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

• 4 months later...

Wiem, że wyskakuję trochę jak Filip z Konopii i długo po czasie, ale dopiszę dwie uwagi - na mój gust, ster kierunku jest w innym kolorze (jakby srebrny... ) a cała reszta jest pomalowana, choć zdaje się, tył ma inny odcień, niż przód. Trochę tak, jakby z tyłu już zaczęli czyścić farbę.