Boros Napisano 20 Października 2012 Share Napisano 20 Października 2012 Pytanie jest w zasadzie w tytule dodam jeszcze że chodzi o naszego F-16D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmura Napisano 20 Października 2012 Share Napisano 20 Października 2012 Tamiya Smoke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 21 Października 2012 Autor Share Napisano 21 Października 2012 Do tej farby jest potrzebny rozcieńczalnik Tamiya czy mogę użyć rozcieńczalnika od Gunze C i w jakiej proporcji to rozcieńczać żeby nie zniszczyć owiewki bo chyba oszaleje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 22 Października 2012 Share Napisano 22 Października 2012 Do tej farby jest potrzebny rozcieńczalnik Tamiya czy mogę użyć rozcieńczalnika od Gunze C i w jakiej proporcji to rozcieńczać żeby nie zniszczyć owiewki bo chyba oszaleje Nie mam tej farby, ale ponieważ nikt się nie śpieszy z pomocą, więc piszę co wiem. Mam 3 farby transparentne Humbrola oraz niebieską Tamki i zieloną Gunze. Wszystkie to farby celulozowe. Rozpuszczam je zmywaczem bezacetonowym do paznokci. Ponieważ wszystko co bierze zmywacz rozpuszcza się również w Gunze "C" (granatowa etykieta), więc użycie tego rozpuszczalnika powinno być dobrym wyborem. Proponuję zrobić próbę np. na kawałku ramki. Z tym, że malując głównie światła w samochodach nie rozpuszczałem farb do malowania, a dopiero po kilku latach jak zgęstniały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmura Napisano 26 Października 2012 Share Napisano 26 Października 2012 Rozcienczalnik tamiya to izopropanol z retarderem. Rozcienczaj to alkoholem, najlepiej izopropanolem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 26 Października 2012 Share Napisano 26 Października 2012 Rozcienczalnik tamiya to izopropanol z retarderem. Rozcienczaj to alkoholem, najlepiej izopropanolem. Czy jesteś pewien, że transparentne też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmura Napisano 30 Października 2012 Share Napisano 30 Października 2012 Na etykiecie od X-19 i innych transparentnych masz: "WATER-SOLUBLE . Use in a well ventilated room. Stir slowly and very carefully before use. Allow one hour drying before recoating. Store away from direct sunlight. Use Tamiya Acrylic thinner (X-20A)." Wiec mozesz rozcienczac woda, chociaz lepiej sie zachowuje z izopropanolem. Natomiast jesli nie o rozcienczenie idze, lecz o zmniejszenie intensywnosci koloru to lepiej zmieszac z Clearem (bodajze X-22). Tak z innej beczki: Do zmywania akrylowych Tamiyi swietne sa odplamiacze na bazie aktywnego tlenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 31 Października 2012 Share Napisano 31 Października 2012 sidolux zabarwiony herbatą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmura Napisano 31 Października 2012 Share Napisano 31 Października 2012 sidolux zabarwiony herbatą No jezeli chcesz aby szyba byla brazowa, to ok. Jak dla mnie przyciemniona szyba powinna byc na czarno. Ta herbata to raczej efekt palenia szlugow przez wiele lat i nie mycia szyb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 31 Października 2012 Share Napisano 31 Października 2012 sidolux zabarwiony herbatą No jezeli chcesz aby szyba byla brazowa, to ok. Jak dla mnie przyciemniona szyba powinna byc na czarno. w naszych z tego co wiem owiewka jest brązowa nie czarna ,ciekawa teoria z tym brązowym i jaraniu szlugów http://chmurkacieglaszcze.blox.pl/2006/11/Krzesiny-11-listopada-F-16-Jastrzab.html http://wiadomosci.onet.pl/kraj/polski-f-16,3558849,1726454,fotoreportaz-maly.html#photo1726454 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmura Napisano 1 Listopada 2012 Share Napisano 1 Listopada 2012 No dobra jesli taki kolor ma byc uzyskany to herbata bedzie spoko, choc szukalbym innej niz zwykla czarna, moze rumianek, szalwia lub pokrzywa. Kazda ma inny odcien. Tak przy okazji: do sidoluxu mozna dodac barwniki spozywcze. Dobre na przyklad przy modelach samochodow-tylne swiatla, migacze czy szyby w konkretnym kolorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 7 Listopada 2012 Autor Share Napisano 7 Listopada 2012 Robert możesz mi objaśnić tą metodę z herbatą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 7 Listopada 2012 Share Napisano 7 Listopada 2012 dolej mocno zaparzonej herbaty do sidoluxu aby go zabarwic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi