Jump to content

FCM-36 1/35 scratch

szwabu87
 Share

Recommended Posts

Witam

Gdzieś w wątku Csaby pokazałem jedno zdjątko FCM’a, tutaj będę chciał pokazać trochę więcej zdjęć pokazujących moje zmagania z tworzeniem modelu tego ciekawego i ładnego szkraba.

Jak widać powstał kadłub, wieża – ogólnie bryła pojazdu. Jako że ma dostać pełne wnętrze (przedział bojowy) będzie pootwierany gdzie, i ile się da. Wszystkie włazy wycięte. Ścianka oddzielająca przedział bojowy od silnikowego wklejona i z grubsza gotowa. Gotowa podłoga, uzbrojenie w wieży (część zewnętrzna i wewnętrzna-elementy ruchome), część włazów, błotniki, zaczepy, mechanizm koła napinającego (posiada zdolność regulacji tj. w prawdziwym czołgu-wyeliminowanie problemu z doborem długości gąsienic).

Serdecznie zapraszam do oglądania i komentowania.

Pozdrawiam Piotrek

pb050005.jpg

pb050014.jpg

pb050007w.jpg

pb050011.jpg

a tak na marginesie - od kiedy nas oszukujesz, jak długo to już powstaje ?

Oszukuję? No, skorupa istnieje już od jakiegoś czasu (patrz - wątek csaby) Wnętrze, i pozostałe 'zewnętrze' powstaje powoli na bieżąco, zależnie od natchnienia i czasu (na ‘uczelni’ nie kleje, a wakacyjna praca w delegacji też nie pomagała, więc zostają tylko weekendy) Pewnie też za jakiś czas odświeżę wątek z Terminatorem.

Pozdrawiam

Gąsienice masz/będziesz adaptował skądyś/będziesz rzeźbił ?

"Track'i" mam i będą od H-39 (HB) Nie pamiętam teraz dokładnie wymiarów, liczby ogniw, ale po wcześniejszym przestudiowaniu tematu wyszło mi że się w miarę nadadzą.

Weekend w domu i trochę czasu było, to skoczyłem do Ikei po dwa magazyny amunicyjne do SA18 i jeden na magazynki do MAC’a 31 (magazynki dali gratis, choć trochę niekompletne). Po drodze, na targu okazjonalnie trafiłem też na sterownice.

Pozdrawiam Piotrek

pb120002o.jpg

pb120004.jpg